Werknemersverzekeringen

Bescherm je werknemers bij arbeidsongeschiktheid.

Bereken je inkomensterugval Advies aanvragen



Hoe zit het met werknemersverzekeringen?

Werknemersverzekeringen verzekeren je werknemers tegen het verlies van inkomen door ziekte, arbeidsongeschiktheid of door werkloosheid. Alle werknemers in Nederland zijn hiervoor verplicht verzekerd. Een aantrekkelijke werkgever vult de verplichte werknemersverzekeringen aan. Want aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol in het aantrekken en behouden van werknemers.

De verplichte werknemersverzekeringen

  • de Ziektewet (ZW): geeft werknemers die ziek worden tijdens hun dienstverband of binnen vier weken na afloop van hun dienstverband maximaal twee jaar een uitkering.
  • de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA): geeft werknemers die na twee jaar ziekte hun werk voor een deel of helemaal niet meer kunnen doen, een uitkering.
  • de WerkloosheidsWet (WW): geeft werknemers die hun baan of minimaal vijf arbeidsuren per week verliezen, een uitkering.
  • de Zorgverzekeringswet: vergoedt de kosten voor de gezondheidszorg voor iedereen die in Nederland woont of werkt.




De verplichte premies die je als werkgever betaalt 

  • Een gedifferentieerde premie voor de Ziektewet
  • Een WAO/WIA basispremie
  • Een gedifferentieerde WGA-premie
  • Whk-premie (werkhervattingskas)
  • Uitvoeringsfonds voor de overheid (Ufo)
  • Algemeen werkloosheidsfonds
  • Kinderopvangtoeslag
  • Zorgverzekeringswet-premie

Betalen werknemers ook voor werknemersverzekeringen?

Als werkgever mag je een deel van de premie Werkhervattingskas (Whk) bij werknemers in rekening brengen. Dat betekent dat je als werkgever een deel van het bedrag mag inhouden op het nettoloon van de werknemer.

Is een directeur groot aandeelhouder (dga) ook verplicht verzekerd voor deze werknemersverzekeringen?

Nee, niet altijd. Als je dga bent volgens de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)>, dan word je niet gezien als werknemer.

Onze werknemersverzekeringen

Met deze collectieve inkomensverzekeringen bied je je werknemers aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

WGA-Hiaat Aanvullingszekerheid

Deze verzekering vult het inkomen van de werknemers aan wanneer zij minimaal twee jaar ziek zijn en 35% of meer arbeidsongeschikt zijn. Deze aanvulling is tot de WIA-loongrens van € 72.638,- (1 januari 2024).

Meer informatie

WIA Excedent

Deze verzekering vult het inkomen van de werknemers aan wanneer zij minimaal twee jaar ziek zijn en 35% of meer arbeidsongeschikt zijn. Deze aanvulling is boven de WIA-loongrens van € 71.628,- (1 januari 2024).

Meer informatie

WW Aanvulling

Deze verzekering verlengt de wettelijke WW uitkeringsduur met maximaal veertien maanden en keert uit als de werknemer meer dan tien jaar heeft gewerkt.



Meer informatie



Bereken de inkomensterugval van je werknemer

WIA Rekentool

Krijg direct inzicht in de inkomensterugval van je werknemer bij arbeidsongeschiktheid en bekijk welke mogelijkheden er zijn om het inkomensverlies op te vangen.

Bereken hier


Goed werkgeverschap

“Ik leid m’n leven nu zoals ík dat wil, niet zoals ik denk dat het zou moeten”

Nina Hooimeijer zegt haar topbaan bij de overheid op en kiest voor het moederschap en een rustigere baan. Maar dan hoort ze over jazzpodium BIRD.

Lees meer

Hoe help je werknemers bij gedragsverandering? Tips van een expert

Om je mentale gezondheid te verbeteren, moet je vaak je gedrag veranderen. Expert Doeschka Anschutz van The Lab of Life vertelt hoe je dat aanpakt.

Lees meer

Het functioneringsgesprek? Dat zit zo

Met een functioneringsgesprek werk je aan een goede relatie tussen werkgever en werknemer. Lees hoe dat werkt en wat een functioneringsgesprek precies is.

Lees meer


Wat is goed werkgeverschap?

Goed werkgeverschap is een term die in de Nederlandse wet gebruikt wordt om de verplichting van werkgevers vast te leggen. Een werkgever en een werknemer zijn verplicht zich goed te gedragen. Met deze zes thema’s geef je invulling aan goed werkgeverschap. Dit zijn:

  • Wees zorgvuldig
  • Maak geen misbruik van je positie
  • Motiveer ingrijpende beslissingen
  • Waarborg verwachtingen
  • Behandel medewerkers gelijk
  • Zorg voor een goede verzekering

Welke werknemersverzekeringen kan ik mijn werknemers aanbieden als goede werkgever?

Veelgestelde vragen over werknemersverzekeringen


Wanneer valt een directeur groot aandeelhouder (dga) wel onder de verplichte werknemersverzekeringen?

Wanneer een dga in dienst is bij een organisatie, is er sprake van arbeid, loon en gezag. Een dga wordt dan gezien als werknemer. De rechtspersoon draagt premies af voor de Ziektewet, WW en de WIA. Daarmee is een dga verzekerd tegen werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Welke verplichte premies van werknemersverzekeringen bestaan er en wat houden ze in?

Een gedifferentieerde premie voor de Ziektewet (ZW). Gedifferentieerd betekent dat de premie afhankelijk is van de instroom van werknemers die op de laatste dag van hun dienstverband of binnen vier weken na ontslagdatum ziek werden.

Wanneer ben je geen werknemer?

Een zzp-er (zelfstandige zonder personeel), ook wel een zelfstandig ondernemer of freelancer, is geen werknemer. Een zelfstandige werkt voor verschillende opdrachtgevers. Er is geen sprake van een dienstverband en is niet gebonden aan een werkgever door een arbeidsovereenkomst.

Ook als je dga bent volgens de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder, dan word je niet gezien als werknemer.

Welke verplichte premies van werknemersverzekeringen bestaan er en wat houden ze in?

- Een gedifferentieerde premie voor de Ziektewet (ZW). Gedifferentieerd betekent dat de premie afhankelijk is van de instroom van werknemers die op de laatste dag van hun dienstverband of binnen vier weken na ontslagdatum ziek werden.

- Een WAO/WIA basispremie is een premie over het premieloon die voor alle werkgevers gelijk is.

- Een gedifferentieerde WGA-premie. Gedifferentieerd betekent dat de premie afhankelijk is van de instroom van werknemers die op de laatste dag van hun dienstverband of binnen vier weken na ontslagdatum ziek werden en aanspraak maken op de WGA.

- Whk-premie (werkhervattingskas). Deze premie wordt vastgesteld op basis van premiedifferentiatie, waarbij de werkgever die een hogere instroom in de Ziektewet en/of de WGA heeft dan de gemiddelde werkgever, een hogere premie betaalt.

- Uitvoeringsfonds voor de overheid (Ufo) betaal je als werkgever alleen als je een overheidswerkgever bent. Je draagt dan geen premie af voor de WW (AWF-premie). Als werkgever betaal je dan wel de premie voor het Uitvoeringsfonds voor de overheid.

- Algemeen werkloosheidsfonds. De hoogte van de AWF-premie is afhankelijk van het soort arbeidscontract dat de werknemers hebben.

- Kinderopvangtoeslag. Als werkgever betaal je een vast percentage over de loonsom van je werknemers aan de overheid. Dit is onafhankelijk of je werknemers gebruik maken van kinderopvang.

- Zorgverzekeringswet-premie. Als werkgever betaal je de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet aan de Belastingdienst. Dit is een bijdrage die aanvullend is op de premie die iedereen die in Nederland woont betaalt aan de zorgverzekeraar.

Wat zijn de volksverzekeringen?

Dit zijn:

- de Algemene Ouderdomswet (AOW)
- de Algemene nabestaandewet (ANW)
- Wet langdurige zorg (Wlz)

Waarvoor zijn de volksverzekeringen?

- de Algemene Ouderdomswet (AOW) is een basispensioen voor iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt.
- de Algemene nabestaandewet (ANW) is een basisinkomen voor een partner en kinderen wanneer iemand overlijdt.
- Wet langdurige zorg (Wlz) regelt intensieve zorg voor ouderen, mensen met een beperking en voor mensen met een psychische aandoening.

Wat gebeurt er als ik niet gezien word als werknemer?

Dan ben je uitgesloten van werknemersverzekeringen. Je betaalt geen premies voor de Ziektewet, WW en de WIA. Je krijgt daarom geen uitkering.