Bestaand of nieuwbouw

  • Veel eigen inbreng bij nieuwbouw
  • Besparing op energiekosten
  • Verschil in manier van aankoop en kosten

Maak een afspraak voor hypotheekadvies

Zoek een onafhankelijk adviseur

Niet alleen het bouwjaar is anders

Als je een huis koopt, maakt het veel verschil of dit een nieuwbouwwoning of een bestaande woning is. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning heb je namelijk veel invloed. Zo kun je vaak zelf bepalen hoe de keuken en badkamer eruit komen te zien. Een ander groot voordeel van nieuwbouw is het energieverbruik. Doordat nieuwbouwwoningen bijvoorbeeld vaak beter zijn geïsoleerd, verbruik je minder energie.

Daarnaast heb je andere kosten wanneer je kiest voor nieuwbouw. Ook sluit je een andere koopovereenkomst af. Hieronder lees je andere belangrijke verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw.

Bestaand of nieuwbouw

Kies je voor nieuwbouw, dan heb je andere kosten dan wanneer je een bestaand huis koopt. Ook sluit je een andere koopovereenkomst af. Verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw:

Kosten Nieuwbouw Bestaande bouw
Aankoopkosten Meestal vrij op naam (v.o.n.). De meeste kosten zijn al verwerkt in de aankoopprijs. Meestal kosten koper (k.k.). Alle kosten bij de aankoop van een woning zijn voor rekening van de koper. Deze kosten zijn niet in de aankoopprijs verrekend.
Onderhoud Met een nieuwbouwwoning heb je de eerste jaren normaal gesproken niet of nauwelijks onderhoudskosten. Een bestaande woning vraagt onderhoud en dat brengt kosten met zich mee.
Koopovereenkomst Je betaalt het bedrag voor de woning in termijnen uit een bouwdepot, vaak als weer een fase van de bouw is afgerond. En vooraf is niet helemaal zeker wanneer je de sleutel krijgt. Je betaalt het bedrag voor de woning in één keer. Je spreekt af wanneer je de sleutel krijgt.

Extra kosten bij nieuwbouw

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning kun je daarnaast met extra kosten te maken krijgen, zoals:

  • Meerwerk
    Kies je voor iets extra's bij het huis of voor een luxere uitvoering? Dan betaal je extra kosten voor het meerwerk hiervan.
  • Bouwrente
    Als de aannemer al aan de bouw was begonnen voordat je het huis kocht, dan kan hij je hiervoor bouwrente in rekening brengen. Deze bouwrente kun je meefinancieren in je hypotheek.

Rentetarief nieuwbouw

Met de Nieuwbouwhypotheek van Nationale-Nederlanden profiteer je van een aantrekkelijke hypotheekrente. Dit komt omdat je de rente betaalt die hoort bij één tariefklasse lager dan de actuele tariefklasse van de hypotheek bij aanvang. Dit geldt voor de eerste rentevaste periode.

Meer over de rente bij nieuwbouw

Advies

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning of bestaande woning? Zoek dan een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt of kies voor een adviseur van Nationale-Nederlanden.

Ik wil advies

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur