Hypotheek berekenen: zo veel kun jij lenen

  • Snel en simpel weten hoeveel hypotheek je nodig hebt en kunt krijgen
  • Inzicht in je bruto maandlasten voor de hypotheek en benodigd eigen geld
  • Kosten voor de aankoop van je huis handig op een rij

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Wat kan ik lenen als ik een huis wil kopen? Deze vraag leeft bij bijna iedereen die een huis wil kopen. Starters, jonge stellen, alleenstaanden, ondernemers, zzp'ers, flexwerkers, medici, noem maar op.

Heb je het huis van je dromen gevonden en wil je het huis kopen? Of ben je nog op zoek en wil je je hypotheek berekenen? Bereken online met de rekentool eenvoudig hoeveel je maximaal kunt lenen. Ook weet je meteen de geschatte bruto maandlasten.

Hoe berekenen we je maximale hypotheek?

Om te berekenen wat je maximale hypotheek is, kijken we naar:

Je bruto (jaar)inkomen
Dit is jouw inkomen in een kalenderjaar vóór aftrek van loon- en/of inkomstenbelasting. Exclusief de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) en inclusief vakantiegeld, 13e maand en vaste toeslagen.
Je financiële verplichtingen
Dit zijn de maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld het aflossen van je studieschuld of het betalen van alimentatie. Ook alle leningen en kredietlimieten die bij het BKR geregistreerd staan vallen onder deze financiële verplichtingen. Denk ook aan bijkomende kosten van een doorlopend krediet of de toestelkosten voor je mobiel.
De woning die je op het oog hebt
De hoogte van je hypotheek mag maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Je kunt meer lenen als je energiebesparende voorzieningen wilt treffen voor je huis.
Je eigen middelen
Dit is het bedrag dat je aan eigen geld kunt besteden voor de aankoop van de woning. Dit kan spaargeld zijn, maar ook de verwachte overwaarde van je huidige huis.
De hypotheekvorm
Kies je (samen) voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Hoelang is je rentevaste periode? En welk rentepercentage hoort hierbij? Alle antwoorden op deze vragen hebben invloed op hoeveel je kunt lenen.

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Bij het afsluiten van een hypotheek heb je vaak eigen geld nodig. Daarvoor kun je spaargeld gebruiken, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Een adviseur weet er meer over en kan je hierbij helpen.

Een schenking vragen

Je kunt je omgeving vragen om een eenmalig belastingvrije schenking te doen. Op de website van de Belastingdienst zie je in welke situatie je aan welke voorwaarden moet voldoen om hiervoor in aanmerking te komen.

Overwaarde benutten

Koop je binnen drie jaar een ander huis? En heb je overwaarde? Dan moet je de overwaarde gebruiken voor de aankoop van de nieuwe woning. Dit heet de bijleenregeling.

Doe je dit niet of niet volledig, dan is er in zoverre sprake van een lening in box 3. De rente over die lening kun je niet aftrekken. Meer informatie over de bijleenregeling vind je op de site van de Belastingdienst.


Hypotheek berekenen & bruto maandlasten

Bij het berekenen van je maximale hypotheek zie je ook de bijbehorende bruto maandlasten. Dit bedrag betaal je elke maand voor je hypotheek aan je geldverstrekker. Het bedrag dat we berekenen bestaat uit rente en aflossing, omdat je in de online rekentool alleen kunt kiezen uit een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

Je netto maandlasten zijn meestal lager, want je kunt hypotheekrente (onder voorwaarden) aftrekken voor de inkomstenbelasting.


De volgende stap: afspraak hypotheekadvies

Een huis kopen doe je niet elke dag. Koop je alleen of samen met je partner? Het hypotheekproces is voor veel huizenkopers onbekend terrein. Online je maximale hypotheek berekenen is een goede eerste stap.

Wil je meer weten over je opties? Maak dan een afspraak met een adviseur om samen je mogelijkheden voor een hypotheek te bespreken. De adviseur kan helpen met hypotheekadvies, gebaseerd op je persoonlijke situatie, wensen en (toekomst)plannen. En vertelt je meer over hoeveel je kunt lenen.

Ik wil een afspraak voor hypotheekadvies



Veelgestelde vragen

Ik wil mijn hypotheek oversluiten naar Nationale-Nederlanden. Wat kan ik maximaal lenen?
Als je niet verhuist maar je hypotheek wilt oversluiten, bereken je snel en eenvoudig wat je maximaal kunt lenen. Je vult bij ‘Verwachte koopsom’ het bedrag in dat je denkt dat je woning op dit moment waard is. Met de kosten die je eventueel hebt om je huidige hypotheek af te lossen kun je rekening houden als je bij de berekening je eigen middelen invult.
Ik verhuur een of meerdere woningen. Kan ik deze huurinkomsten meenemen bij de berekening van mijn maximale hypotheek voor de aanschaf van een nieuwe woning?

Als je een woning verhuurt, dan kun je de inkomsten uit verhuur voor 85% mee laten tellen in de maximale hypotheek berekening voor de aankoop van een nieuwe woning. Deze huurinkomsten worden vervolgens verminderd met de hypotheeklasten van de verhuurde woning. Verder gelden de volgende voorwaarden bij het meenemen van huurinkomsten:

  • De huurinkomsten en eventuele hypotheeklasten moeten worden aangetoond;
  • De huurinkomsten worden op het moment van de aanvraag gedurende een periode van minimaal twee jaar ontvangen op een Nederlandse betaalrekening;
  • De huurinkomsten komen niet uit kamerverhuur of verhuur van short-stay (zoals Airbnb) of recreatiewoningen;
  • Je mag naast jouw eigen woning maximaal vier andere panden in bezit hebben (totaal in de aanvraag);
  • Je mag geen zakelijk verhuurd onroerend goed bezitten.

Let op: als je negatieve netto huurinkomsten hebt, brengen we die niet in mindering op jouw toetsinkomen. We tellen ze bij de beoordeling van de aanvraag mee als financiële verplichting.

Verder houden we bij het bepalen van het toetsinkomen rekening met de aangescherpte fiscale regels met betrekking tot de leegwaarderatio (verhouding tussen de WOZ-waarde en de huurprijs), het fictief rendement en de vermogensrendementsheffing.

Vraag je hypotheekadviseur hoe wij de huurinkomsten precies berekenen en welke mogelijkheden je hebt met je huurinkomsten voor de aankoop van een woning.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur