Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan staat je wereld op z’n kop. Er komt een hoop op je af. Emotioneel, maar ook praktisch en financieel. Hoe zit het bijvoorbeeld met jullie woning en de hypotheek die je samen hebt? Kan een van jullie in het huis blijven wonen of ga je het verkopen? En waar moet je dan rekening mee houden? We helpen je graag op weg.
Jullie gaan uit elkaar en je kiest ervoor om de woning te verkopen. Je lost de hypotheek af met de opbrengst van de verkoop.
Levert de verkoop meer op dan je aan hypotheekschuld hebt? Dan heb je een overwaarde. Deze overwaarde verdeel je zoals je dat samen hebt afgesproken.
De overheid stimuleert om de overwaarde te investeren in een nieuwe woning. Koop je een nieuw huis en doe je dat niet? Dan mag je over dat bedrag geen hypotheekrente aftrekken. Dit heet de bijleenregeling. Je leest er meer over op belastingdienst.nl.
Levert de verkoop minder op dan je hypotheekschuld? Dan kun je te maken krijgen met een restschuld. Een restschuld kan de financiële afwikkeling van de scheiding moeilijker maken. Het is belangrijk dat je je op tijd laat informeren over de mogelijkheden.
Je wilt in het huis blijven wonen en de hypotheek op één naam zetten. Je adviseur kijkt graag samen met jou naar de mogelijkheden.
Samen met je adviseur bereken je of je de hypotheek alleen kunt betalen. Bij de berekening wordt onder andere rekening gehouden met:
Heb je geen adviseur? Maak dan een afspraak met een adviseur van Nationale-Nederlanden of zoek een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.
Kun je de hypotheek alleen betalen? Dan stuurt je adviseur ons een verzoek om je hypotheek aan te passen. Ook stuurt je adviseur ons documenten die we nodig hebben om het verzoek te beoordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
Afhankelijk van jouw situatie kunnen we ook nog andere documenten opvragen. Welke documenten we precies nodig hebben, hoor je van je adviseur.
We beoordelen de gevraagde aanpassingen als we het verzoek en alle gevraagde documenten hebben ontvangen. Het kan zijn dat we nog aanvullende informatie of documenten via je adviseur opvragen.
Is alles in orde? Dan sturen we je via je adviseur een voorstel voor aanpassing van je hypotheek. Dit voorstel stuur je via je adviseur getekend naar ons terug.
Bij een scheiding wordt de hypotheek ook vaak verhoogd. Het bedrag van de verhoging gebruik je dan om je ex-partner uit te kopen. Wordt jouw hypotheek ook verhoogd? Dan ontvang je ook nog een hypotheekofferte voor de verhoging. Ook die stuur je via je adviseur getekend naar ons terug.
We sturen de aktes die nodig zijn naar de notaris die je hebt gekozen. Je notaris maakt een afspraak met je om deze aktes te ondertekenen. De notaris zorgt ook voor de levering van het deel van de woning dat je koopt van je ex-partner.
Na ontvangst van de getekende aktes passen we je hypotheek aan.
Het regelen van een scheiding voor een hypotheek kost tijd. Dit kan enkele weken tot enkele maanden duren vanaf het moment dat we het verzoek van je adviseur hebben ontvangen.
Je gaat uit elkaar en je bent op zoek naar een nieuwe woning. Als je een huis wil kopen, dan kan je adviseur je hierbij begeleiden. We hebben alvast informatie voor je op een rij gezet om je verder te helpen als je een nieuw huis wil kopen:
Als je uit elkaar gaat, moet je veel zaken regelen. Heb je nog andere producten bij Nationale-Nederlanden?
Het kan gebeuren dat je de termijn van je hypotheek (tijdelijk) niet meer kunt betalen. Het is dan belangrijk dat je snel contact met ons opneemt. Samen bekijken we hoe we het probleem kunnen oplossen of beperken.
We helpen je graag op weg met een paar tips.
We kunnen je op verschillende manieren helpen.
Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.