Ga direct naar inhoud

Wat kun je als werkgever doen om langdurig ziekteverzuim te voorkomen?

Het ziekteverzuim onder werknemers is nog steeds hoog. Veel langdurig verzuim ontstaat door psychische klachten. Denk aan piekeren, lusteloosheid of gespannenheid. Het is daarom belangrijk deze stressgerelateerde klachten op tijd te signaleren. Wat kun je verder doen om langdurig verzuim te voorkomen als werkgever? In dit artikel geven we je tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

1. Wees kritisch op de werkdruk en werkstress in je organisatie

Vooral bij werknemers tot 35 jaar zijn psychische klachten, zoals overspannenheid of burn-out, belangrijke redenen voor verzuim. In veel gevallen zijn deze klachten privégerelateerd. Dit zien we ook terug in het onderzoek dat Markteffect voor ons deed onder werkgevers en werknemers.

Maar ook werkomstandigheden blijven een oorzaak van stress. Zo kan een hoge werkdruk leiden tot mentale klachten en uiteindelijk verzuim. Het is daarom belangrijk om werkstress bij je werknemers zoveel mogelijk te voorkomen. En stress op de werkvloer bespreekbaar te maken.

2. Let extra op mantelzorgers

Mantelzorg heeft invloed op hoe werknemers hun werk kunnen doen. Door de zorgtaken krijgen ze het extra druk in hun privéleven, terwijl ze daarnaast ook nog werken. Mantelzorgers zijn dan ook vaker en langer ziek dan werknemers die geen mantelzorgtaken hebben.

Werknemers die mantelzorg verlenen verwachten én waarderen steun vanuit de werkgever. Werkgevers zijn zich steeds bewuster van de extra belasting die mantelzorgers ervaren. Toch ervaren niet alle werknemers ook steun van hun werkgever. Ontdek hier wat je concreet kunt doen om werknemers met mantelzorgtaken te ondersteunen.

3. Verdiep je in de verzuimoorzaken per generatie

Werknemers melden zich om allerlei redenen ziek. Die verzuimklachten kunnen leeftijdsgebonden zijn. Zo stijgt het psychisch verzuim van jongere werknemers tussen de 25 en 34 jaar. Maar bij de 55-plussers zijn vooral lichamelijke klachten de oorzaak van verzuim. Zij hebben bijvoorbeeld klachten aan de rug, nek en schouders. Ook hart- en vaatziekten komen in deze leeftijdsgroep vaker voor. Kortom: elke generatie kent zijn eigen uitdagingen. Bekijk hier hoe je met generatie-gerelateerd verzuim om kunt gaan.

4. Ga het gesprek aan met je werknemers

Een van de belangrijkste tips om verzuim te voorkomen: blijf met je werknemers in gesprek. Ze waarderen het als de werkgever onderwerpen als gezondheid en de privésituatie bespreekbaar maakt op de werkvloer.

Wat kun je als werkgever dan doen om een goed gesprek te voeren? Dat begint bij goed luisteren. Goed luisteren is nieuwsgierig zijn naar het verhaal van een ander. Met de bedoeling de ander zo goed mogelijk te begrijpen. Ontdek waarom het gesprek tussen een werkgever en zijn werknemer zo belangrijk is.

5. Krijg inzicht in je verzuim met de Human Capital Planner

Heb je bij ons een verzuimverzekering? Met de Human Capital Planner (HCP) krijg je als werkgever inzicht in de verzuimcijfers van je eigen bedrijf. Deze verzuimcijfers kun je in de HCP vergelijken met andere bedrijven uit je branche. Met deze inzichten en andere tips kunnen we je helpen verzuim te verkorten en voorkomen.

Onze oplossingen voor verzuim

Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu. Wil je meer weten over onze verzuimoplossingen? Bekijk onze verzuimverzekeringof het preventiepakket.

Bekijk het hele trendrapport