Persoonlijk Pensioen Plan Wtp (PPP Wtp) is een moderne duurzame pensioenregeling die voldoet aan de nieuwste wetgeving en die je kan laten aansluiten bij jouw wensen én die van je werknemers. Het biedt je duidelijkheid over de kosten en kun je samen met je adviseur de pensioenambitie vaststellen. Je ziet en beheert je pensioenregeling eenvoudig online. En je krijgt extra inzichten door toegang tot de Human Capital Planner (HCP). Met dit datadashboard heb je tools in handen om samen met je adviseur je HR-beleid verder vorm te geven.
Je werknemers hebben volop keuzes om het pensioen zo goed mogelijk op hun persoonlijke situatie aan te laten sluit, zoals de beleggingen en de mogelijkheid om (een deel) gegarandeerd pensioen in te kopen. Ook zij hebben altijd online inzicht in hun pensioen en kunnen eventuele keuzes direct doorgeven.
Bij Persoonlijk Pensioen Plan Wtp kun je kiezen de Pensioen APK-gesprekken af te nemen voor je werknemers.
Uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen voldoen aan de Wet toekomst pensioenen
Binnen PPP Wtp bieden we je twee varianten: eerbiedigende werking en vlakke premie.
Dit is alleen mogelijk als er voor 1 juli 2023 al een bestaande pensioenregeling was. De bestaande, huidige werknemers gaan dan pensioen opbouwen volgens een premiestaffel (max 38r). De nieuwe werknemers gaan pensioen opbouwen volgens een vlakke premie. Beide groepen krijgen een nabestaandenpensioen dat voldoet aan de Wtp.
Je kunt ook kiezen om een pensioenregeling aan te bieden met volledig vlakke premie. Dat geldt dan voor zowel bestaande als nieuwe werknemers. Hier hebben ook beide groepen een nabestaandenpensioen dat voldoet aan de Wtp. Mogelijk wordt de pensioenopbouw voor bestaande werknemers lager. Je kunt besluiten om deze werknemers hiervoor te compenseren. Je adviseur kan je hierover adviseren.
Kies je bij de overstap naar Wtp voor de variant vlakke premie? Dan ben je als werkgever verplicht om een transitieplan op te stellen als je bestaande werknemers nu ook pensioen opbouwen. In dit plan lezen zij een toelichting op de keuzes die je maakt voor het nieuwe pensioen. Wat er gebeurt met de eerder opgebouwde pensioenen. En waarom sprake is van een evenwichtige overgang naar de Wtp. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.
De dekkingen die standaard zijn inbegrepen:
Dit betekent dat de werknemer altijd verzekerd is van deze dekkingen.
Je kunt ervoor kiezen om meer dekkingen af te sluiten, zoals:
Dat kan. Met een collectieve overlijdensrisicoverzekering zorg je voor een extra financiële buffer voor de nabestaanden van je werknemers. Wanneer een werknemer tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt, keert Nationale-Nederlanden in één keer het verzekerde bedrag aan jou uit. Jij betaalt dit bedrag vervolgens aan de nabestaanden van de werknemer. Je bepaalt zelf de hoogte van het bedrag: 12, 24, 36, 48 of 60 maanden van het pensioengevend salaris. Het pensioengevend salaris is wettelijk gemaximeerd. De collectieve overlijdensrisicoverzekering kan alleen bij aanvang en gelijktijdig met een PPP Wtp afgesloten worden. De looptijd is dus gelijk met die van het PPP Wtp.
Bij ons is het standaard om de premies te beleggen in een lifecycle. Dit betekent dat we
Lees meer over de beleggingen.
Je kunt (ex-)werknemers de mogelijkheid geven om zelf de beleggingsfondsen te kiezen (‘Zelf beleggen’). Dan draagt de werknemer zelf de verantwoordelijkheid en bouwen we bijvoorbeeld niet automatisch het beleggings- en renterisico af. De werknemer kan uiteraard wel zelf met zijn fondskeuze deze risico’s afbouwen als de pensioendatum dichterbij komt. Ook kan hij zelf zijn beleggingen zo goed mogelijk laten aansluiten op aankoop van een vaste of variabele pensioenuitkering op zijn pensioendatum.
Je kunt de Pensioenclick in de regeling opnemen. De (ex-)werknemer bepaalt zelf of hij van deze optie gebruikmaakt. Vanaf vijftien jaar voor de AOW-datum kan hij met (een deel van) de premie en/of de aanwezige beleggingswaarde gegarandeerd pensioen kopen.
Pensioenopbouw en de pensioenuitkering worden vaak gezien als twee losse producten. Bij ons is dit binnenkort verleden tijd. Wij zien opbouw en uitkering als één product.
Op het moment dat een (oud) werknemer met pensioen gaat, willen we dat alle mogelijke obstakels zijn weggenomen. Wij zorgen hiervoor door beleggingen, waar mogelijk, automatisch over te zetten naar de uitkeringsfase. Vlak voor de pensioendatum ontvangen (oud) werknemers een persoonlijk voorstel, dat ze online kunnen accepteren. Ze behouden de mogelijkheid om te ’shoppen’ en voor de pensioenuitkering te kiezen voor een andere uitvoerder.
Met een persoonlijke online omgeving, Mijn NN Zakelijk, beheer je de pensioenregeling. Door automatische koppelingen met UWV en gemeenten, is jouw administratie geminimaliseerd. Ook voer je eenvoudig wijzigingen in en is het mogelijk om aan te sluiten op het salarispakket. Je vindt online alle nota's en specificaties bij elkaar. Lees meer over Mijn NN Zakelijk en de Salarispakket aansluiting.
Ook heb je toegang tot de Human Capital Planner (HCP). De HCP is een online datadashboard dat allerlei relevante pensioen- en HR-inzichten jouw bedrijf samenbrengt. Lees meer over de HCP.
Met mijn.nn Inkomen Later krijgen werknemers op één plek inzicht in al hun pensioenen, inkomsten en uitgaven later. We bieden ook hulp bij pensioencommunicatie. Pensioencommunicatie biedt jou als werkgever ondersteuning in de informatie over pensioen voor je werknemers. Op een heldere manier leggen wij uit hoe de regeling in elkaar steekt en welke keuzemogelijkheden er zijn. Ook welke actualiteiten rondom pensioen invloed hebben op de pensioenregeling van je werknemers. Dit kan samen met je pensioenadviseur. Lees meer over pensioencommunicatie.