Ieder bouwbedrijf maakt het weleens mee: een werknemer die uitvalt door bijvoorbeeld rugklachten, fysieke- of mentale klachten. In de bouw is de kans op (langdurige) fysieke klachten groter dan in andere sectoren. De kosten bij (langdurig) verzuim kunnen flink oplopen. Naast de kosten voor loondoorbetaling bij ziekte heb je mogelijk omzetverlies en maak je kosten voor vervanging. Daarnaast kost begeleiding bij de re-integratie van de zieke werknemer ook tijd en geld. Heb je de risico’s voor verzuim goed gedekt?
Met onze inkomensverzekeringen ondersteunen we je in het verkorten en voorkomen van verzuim.
Verzuimpercentage in de bouw in 2023
Verzuimt een werknemer gemiddeld in de bouw
Gemiddelde kosten van een zieke werknemer per dag
Bron: CBS 2023
Een zieke werknemer kost gemiddeld 350 tot 400 euro per dag. De kosten rondom verzuim kunnen dus flink oplopen en daarmee veel impact hebben op de financiële gezondheid van je bedrijf. Met onze verzuimverzekering ontvang je een vergoeding voor de kosten voor loondoorbetaling bij ziekte. Een verzuimverzekering is niet verplicht. Wel ben je verantwoordelijk om de zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen (Wet verbetering poortwachter). Met onze verzuimverzekering met arbodienstverlening ben je voor al je werknemers goed verzekerd tegen de kosten van loondoorbetaling bij ziekte en voldoe je aan je wettelijke verplichtingen. Samen met onze specialisten helpen we je werknemers sneller en duurzaam terugkeren naar werk.
Speciaal voor werkgevers in de bouw hebben we voordelen voor de volgende producten:
Een verzuimverzekering vergoedt de kosten van de loondoorbetalingsverplichting die je als werkgever hebt, wanneer je werknemer ziek is.
Met deze verzekering bescherm je je werknemer voor inkomensterugval bij langdurige ziekte.
Een werkgever heeft veel invloed op het voorkomen van verzuim veroorzaakt door werk. De cao Bouw & Infra biedt werkgevers veel mogelijkheden voor preventie. Zo kunnen werkgevers en werknemers in deze cao bijvoorbeeld kosteloos gebruik maken van het pakket Individugerichte Preventiezorg met daarin verschillende preventieve dienstverlening. Dit cao-pakket wordt uitgevoerd door Volandis in samenwerking met een select aantal gecontracteerde arbodiensten, waaronder ArboDuo en Richting. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld een Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA), bestaande uit het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO), een DIA-adviesgesprek en een actieplan. Deze analyse brengt de risico’s en gezondheidsklachten van werknemers op tijd in kaart. Dit draagt daarmee bij aan het voorkomen of verkorten van verzuim.
Speciaal arbopakket voor de bouw: het verzuimloket Bouw- en Infrabedrijven mkb uitgebreid met preventie.
Met het arbopakket verzuimloket Bouw- en infrabedrijven bespaart de werkgever verzuimkosten van arbeidsongeschikte werknemer(s). Door begeleiding van specialisten die de bouwsector goed kennen helpen we werkgevers met het verkorten en voorkomen van verzuim. ArboDuo voert dit arbopakket uit.
Als aanvulling op het Individugerichte Pakket Preventiezorg van Volandis is er speciaal voor werkgevers in de bouw een preventiepakket ontwikkeld met daarin:
Naast het arbopakket verzuimloket voor de bouw kunnen werkgevers als alternatief kiezen voor arbopakketten van HCS, Perspectief, Richting of Zorg van de Zaak . Hiermee ontvangen werkgevers onder andere ondersteuning bij langdurig verzuim (Wet verbetering poortwachter). Meer informatie over arbodienstverlening en de voordelen van het meeverzekeren van arbodienstverlening lees je hier.
Een overzicht van alle documenten zoals polisvoorwaarden en verzekeringskaarten.
Informatiekaarten en voorwaarden arbodienstverlening Polisvoorwaarden en productkaartenVraag je adviseur naar welke inkomensoplossing het beste bij je bouwbedrijf past. Neem contact op met je adviseur of zoek een onafhankelijke adviseur in de buurt.
Wanneer is werk té fysiek belastend? Waar moet je als werkgever op letten? Lees meer over wat je als werkgever wilt en moet weten over lichamelijk te zwaar werk
Het liefst heb je nooit zieke werknemers. Maar helaas heb je daar als ondernemer wel mee te maken. Dit moet je doen als je werknemer ziek is.
De oprichters van FullCharge geloven dat geen grote veranderingen nodig zijn om je mentale gezondheid te verbeteren. Hoe help je daar als werkgever bij?
Het ziekteverzuim in Nederland is nog steeds hoog. Hoge werkdruk en werkstress zijn een belangrijke oorzaak. Lees alles over dit onderwerp.