Drie tips voor verzuimpreventie in de bouw

Verzuim komt binnen iedere organisatie voor. Je kunt niet helemaal voorkomen dat je werknemers ziek uitvallen. Maar je kunt als werkgever wel inzetten op verzuimpreventie. Je neemt dan maatregelen die ervoor zorgen dat werknemers minder vaak ziek zijn en dat ze minder snel uitvallen. Hoe pak je als werkgever in de bouw verzuimpreventie aan? In dit artikel lees je drie tips om verzuim binnen je bedrijf zoveel mogelijk te voorkomen.

Waarom is het belangrijk om verzuim te voorkomen?

Het ziekteverzuim in Nederland is al jaren hoog. In 2023 was het verzuimpercentage in de bouwsector 4,8%. Dat betekent dat gemiddeld 4,8 van de honderd werknemers ziek zijn. Het percentage in de bouw ligt iets onder het landelijk gemiddelde van 5,3%. Werknemers in deze sector zijn wel langer ziek dan het landelijk gemiddelde van 8,2 werkdagen: gemiddeld 8,9 dagen.

Als werkgever ben je verplicht om het loon van je zieke werknemer de eerste twee ziektejaren door te betalen. Een zieke werknemer kost je gemiddeld € 400 tot € 450 per dag. En je moet soms een vervanger regelen. Het is daarom extra belangrijk om je werknemers gezond te houden.

Drie tips om verzuim te voorkomen in de bouw

  • Zorg dat je een recente RI&E hebt

De Risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) is een startpunt om inzicht te krijgen in de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen je bedrijf. In de bouw zijn er verschillende fysieke arbeidsrisico’s, zoals werken op hoogte, fysieke overbelasting en gevaarlijke machines en gereedschappen. Fysiek verzuim en klachten aan het bewegingsapparaat zijn na griep de belangrijkste oorzaken van verzuim in de bouw. Met de RI&E breng je naast fysieke ook psychosociale arbeidsrisico’s in kaart. De RI&E is wettelijk verplicht.

Speciaal voor werkgevers van bouw- en infrabedrijven is er de RI&E Bouwnijverheid. Hiermee maak je gemakkelijk zelf een RI&E en een plan van aanpak. Heb je minder dan 25 werknemers? Dan hoeft een arbodienst je RI&E niet te controleren.

  • Bied je werknemersgezondheidsonderzoeken aan

Naast de RI&E kun je je werknemers ondersteunen om gezond en veilig te werken. Bijvoorbeeld door je werknemers één of meer periodieke onderzoeken aan te bieden. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) richt zich op de algemene gezondheid van je werknemer, de leefstijl en mogelijke risico’s.

Een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) is meer gericht op gezondheidsrisico’s die door het werk ontstaan. Als werknemers bepaalde risicovolle werkzaamheden uitvoeren, kun je hen nog extra onderzoeken bieden.

Vallen je werknemers onder de cao Bouw en Infra? Goed nieuws: zij kunnen gratis gebruikmaken van de preventiezorg van Volandis. Bijvoorbeeld van de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA), inclusief PAGO. Ook kunnen ze gebruikmaken van het spreekuur van de bouwarts. Zo blijven je werknemers niet onnodig met klachten rondlopen.

Verzuim verzekeren: hoe zit dat?

Het liefst heb je nooit zieke werknemers. Maar de kans dat een werknemer (langdurig) ziek wordt is altijd aanwezig. Zeker in de bouw, waar het ziekteverzuim hoog blijft. Met de verzuimverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd voor loondoorbetaling bij ziekte. En helpen we je ziekteverzuim te verkorten en voorkomen. Ook ondersteunen we je om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen.

Lees alles over het verzekeren van verzuim

  • Geef aandacht aan mentale gezondheid van je werknemers

Het psychisch verzuim stijgt al jaren. In de bouwsector ligt dit soort verzuim lager dan het landelijk gemiddelde. Maar het blijft belangrijk om in de gaten te houden hoe het met je werknemers gaat. Blijf daarom regelmatig met hen in gesprek. Hoe gaat het, waar lopen ze tegenaan? Je kunt ook regelen dat werknemers bij een coach terechtkunnen als ze tegen problemen aanlopen.

Vanuit de sector is er ook aandacht voor stress en werkdruk. Een werknemer met stressklachten kan terecht bij het spreekuur van de bouwarts. Die bepaalt het vervolgtraject. Volandis betaalt het vervolgtraject voor bedrijven die horen bij de cao bouw- en infrabedrijven. Op de pagina van Volandis over stress en werkdruk vind je meer informatie.

Voordelen van een verzuimverzekering voor de bouwsector

Met onze verzuimverzekering ben je voor al jouw werknemers goed verzekerd tegen de kosten van loondoorbetaling bij ziekte. Ook ondersteunen we je bij re-integratie van zieke werknemers. We zorgen er samen voor dat je zieke werknemer weer snel aan het werk kan. Voor werknemers in de bouw hebben we veel voordelen:

  • Korting op de premie van de verzuimverzekering.
  • Gratis ongevallendekking als aanvulling op de cao bouw- en infrabedrijven.
  • Wil je een volledig arbopakket, uitgevoerd door specialisten die de bouwsector goed kennen? Kies dan voor arbodienstverlening van het verzuimloket Bouw- en infrabedrijven mkb uitgebreid, uitgevoerd door ArboDuo.
  • Met een specialist van het verzuimloket bespreek je de samenwerking en je verplichtingen tijdens een persoonlijk gesprek. Je krijgt tips om verzuim te verkorten en voorkomen. Dit geldt alleen als je kiest voor arbodienstverlening van het verzuimloket.
  • Preventiepakket speciaal voor werkgevers in de bouw om verzuim te voorkomen.
  • Extra aanbod: je kunt álle werknemers in 2025 aanmelden voor de DIA (Duurzame Inzetbaarheidanalyse). Normaal hangt de DIA af van het geboortejaar van je werknemer. De DIA is een uitbreiding op het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Een specialist van Volandis adviseert de werknemer om actief en gezond te blijven werken. Dit aanbod geldt alleen als je kiest voor het verzuimloket Bouw- en infrabedrijven mkb uitgebreid. En je valt onder de cao bouw- en infrabedrijven.

Wil je meer weten over onze branchevoordelen voor de bouw? Bekijk de voordelen.

Wil je meteen een aanbod dat bij je bedrijf past?

Ik wil een offerte Ik wil advies