Ga direct naar inhoud

Maandlasten verlagen van je hypotheek

Heb je een eigen huis? En wil je je vaste lasten verlagen? Dat kan op verschillende manieren. Door het aanpassen van je hypotheek bijvoorbeeld. We zetten deze en alle andere mogelijkheden bij Nationale-Nederlanden voor je op een rij.

Maandlasten verlagen doe je zo

Zorg voor een lagere hypotheekschuld

Extra aflossen
Wil je je hypotheeklasten verlagen? Dan kun je ervoor kiezen om extra af te lossen op je hypotheek. Door het aflossen op je hypotheek, verlaag je je hypotheekschuld en daarmee je maandlasten. Je lost minder af en het bedrag waarover je rente betaalt wordt lager.

Lagere risico-opslag
Met een lagere hypotheekschuld kun je ook in een tariefklasse met een lagere risico-opslag terechtkomen. Hoe werkt zoiets? Nationale-Nederlanden heeft meerdere tariefklassen. Elke tariefklasse heeft een eigen risico-opslag die je bovenop je hypotheekrente betaalt. In welke tariefklasse jouw hypotheek valt, hangt af van de verhouding tussen de actuele hoogte van je hypotheek en de waarde van jouw woning. Ga je je hypotheek verlagen door (extra) af te lossen op je hypotheek? Dan ga je mogelijk naar een tariefklasse met een lagere risico-opslag, waardoor je rente daalt. Ook als jouw rentevaste periode nog niet is afgelopen.

Profiteer van de waardestijging van je woning

Je kunt ook in een tariefklasse met een lagere risico-opslag terechtkomen als jouw woning in waarde is gestegen. Je maandlasten dalen als door de waardestijging je risico-opslag daalt. Heb je een hypotheek bij Nationale-Nederlanden? In mijn.nn zie je bij ‘Wijzigen woningwaarde’ of je met je gestegen woningwaarde in een tariefklasse met een lagere risico-opslag valt en je dus een lagere rente kunt krijgen. Is dat het geval? Dan kun je ons via mijn.nn een van de volgende documenten sturen om aan te tonen dat je huis in waarde is gestegen:
- de meest recente WOZ-beschikking; of
- een taxatierapport van maximaal zes maanden oud; of
- een speciaal voor Nationale-Nederlanden opgestelde Calcasa desktoptaxatie van maximaal zes maanden oud.

Wij passen dan voor jou de hypotheekrente aan.

Lagere rente door hypotheek oversluiten

Is de rente die je nu betaalt voor je hypotheek (een stuk) hoger dan de actuele hypotheekrente? Dan kun je ervoor kiezen om over te stappen op de huidige, lagere hypotheekrente. Dit kun je regelen door jouw hypotheek over te sluiten. Je lost dan als het ware je huidige hypotheek af met je nieuwe hypotheek. De lagere rente zorgt voor lagere hypotheeklasten, waardoor je vaste lasten per maand dalen. Je betaalt hiervoor wel kosten. Het is dus belangrijk om eerst uit te zoeken of oversluiten wel gunstig voor je is.

Maandlasten verlagen door rentewijziging

Je kunt ook op een andere manier je rente verlagen. Door je rente te wijzigen vóórdat je rentevaste periode van je hypotheek afloopt. Je betaalt hiervoor vaak wel een vergoeding voor vervroegde aflossing (boeterente). Dit doe je, omdat de bank rente misloopt.

Tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling
Je kunt bij een tussentijdse rentewijziging kiezen voor rentemiddeling. Met rentemiddeling spreid je de vergoeding die je betaalt uit over de nieuwe rentevaste periode, waardoor je een opslag betaalt op je nieuwe rente. Hierdoor betaal je nog steeds een lagere rente dan dat je nu betaalt, maar je nieuwe rente ligt iets hoger dan de actuele rente.

Tussentijdse rentewijziging en vergoeding uit eigen middelen betalen
Je kunt ook kiezen voor een tussentijdse rentewijziging waarbij je de vergoeding voor vervroegde aflossing uit eigen middelen betaalt. Hierdoor wordt je nieuwe hypotheekrente gelijk aan de actuele rente. Kies je ervoor om deze vergoeding te betalen met een krediet, bijvoorbeeld met een verhoging van je hypotheek of een persoonlijke lening? Dan is de rente die je over dit krediet betaalt, niet fiscaal aftrekbaar.

Onze andere tips om geld te besparen op je vaste lasten

Doe een energiezuinige verbouwing
Een energiezuinige woning helpt het milieu, maar ook jouw portemonnee. Je kunt je bestaande woning energiezuiniger maken, waardoor je maandlasten voor energie dalen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende energiebesparende oplossingen:

  • Het plaatsen van energiezuinige kozijnen en deuren.
  • Het isoleren van je huis, door spouwmuur-, dak- en/of vloerisolatie aan te brengen.
  • Het plaatsen van ‘dubbel glas’ of HR++ beglazing.
  • Het installeren van een energiezuinige HR-ketel.
  • Het plaatsen van zonnepanelen.

Zorg dat u gebruikmaakt van alle belastingvoordelen
Als je een eigen woning hebt, zijn er verschillende zaken die je mag aftrekken voor de heffing van inkomstenbelasting. Zo kun je veel geld besparen en dalen je maandlasten. Want als je de aftrekbare kosten in je belastingaangifte opneemt, betaal je minder inkomstenbelasting.

Heb je het afgelopen jaar voor het eerst een woning gekocht en gefinancierd met een lening waarvan de rente aftrekbaar is? Denk er dan aan dat de volgende kosten in aanmerking komen om af te trekken:

  • Advieskosten voor jouw hypotheek.
  • De notariskosten voor het laten opstellen van de hypotheekakte en het registreren van deze akte in het Kadaster.
  • De taxatiekosten van je nieuwe woning en eventuele kosten voor Nationale Hypotheek Garantie.

Heb je al een koophuis en hypotheek? Dan zijn er ook posten die in aanmerking komen om af te trekken:

  • De periodieke betalingen op grond van de rechten van erfpacht, opstal en beklemming met betrekking tot de eigen woning.
  • De hypotheekrente. Je mag de rente over de hypotheek onder bepaalde voorwaarde aftrekken voor de heffing van de inkomstenbelasting. Let op: Kies je voor een maandelijkse teruggave, zorg er dan voor dat je je teruggave ieder jaar aanpast naar de rente die je dat jaar betaalt, anders krijg je mogelijk te veel geld terug en moet je dat weer terugbetalen bij de jaarlijkse aangifte.

Advies over jouw mogelijkheden?

Wil je weten wat je in jouw situatie het beste kunt doen?
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur.

Maak een afspraak

Je rente wijzigen?

Heb je al een hypotheek bij Nationale-Nederlanden? Lees meer over je rente wijzigen.

Rente aanpassen