Wist je dat één op de tien werknemers geen pensioen opbouwt bij hun werkgever? Maar wees gerust, als jij tot deze groep behoort, kun je zelf actie ondernemen. En toch een goed pensioen opbouwen. In dit artikel vertellen we je hoe.
Ja, dat kan. Je bouwt niet altijd automatisch pensioen via je werkgever op als je in loondienst werkt. In Nederland geldt namelijk geen wettelijke pensioenplicht. Daarom is niet elke werkgever verplicht een pensioenregeling aan te bieden.
In veel bedrijfstakken moeten werkgevers wel verplicht pensioen aanbieden. Werk je bijvoorbeeld voor de overheid? Of in de zorg, horeca of bouw? Dan val je onder een cao. En bouw je automatisch pensioen op via een verplicht pensioenfonds. Heeft je werkgever geen pensioenplicht? Dan kan hij of zij er toch zelf voor kiezen om een pensioenregeling aan te bieden. Dit zie je bijvoorbeeld bij advocatenkantoren, IT-bedrijven of communicatiebureaus.
Of je werkgever een pensioenregeling heeft, hoor je als je in dienst komt. Dat is onderdeel van het gesprek over je arbeidsvoorwaarden. Binnen drie maanden krijg je ook informatie over je pensioenregeling van je pensioenuitvoerder. En in je arbeidsovereenkomst staat waarschijnlijk informatie over je pensioen. Heb je die niet bij de hand? En weet je niet of je pensioen opbouwt via je werkgever? Check dan mijnpensioenoverzicht.nl. Let op, het kan nadat je in dienst bent gekomen een paar maanden duren voordat je pensioen daar te zien is.
Als je geen pensioen opbouwt via je werkgever, heb je kans op een pensioentekort. Dit betekent dat je minder pensioen opbouwt dan je later nodig hebt. Er zijn drie manieren om in actie te komen:
Vanaf welke leeftijd kun je al pensioen opbouwen?
Vraag waarom het bedrijf geen pensioenregeling aanbiedt. Misschien is daar een duidelijke reden voor. Het kan zijn dat je werkgever een pensioenregeling nu nog te duur vindt, maar wel pensioen aan wil bieden als het bedrijf groeit.
Het kan ook zijn dat je werkgever vindt dat werknemers zelf voor pensioen moeten zorgen. Soms krijg je als compensatie een hoger salaris. Dan zit je pensioen als het ware in het salaris verwerkt. Het is wel belangrijk dat je dit weet. Dan kun je stappen zetten om zelf pensioen op te bouwen. En voorkom je dat je (een deel van) het geld ergens anders aan uitgeeft.
Je kunt er ook voor kiezen het heft in eigen handen te nemen.
Biedt je werkgever geen hoger salaris in ruil voor pensioenopbouw? Dan kun je natuurlijk om extra salaris vragen. Dat kun je doen voordat je in dienst komt. Maar ook als je al langer bij het bedrijf werkt. Wie weet wil je werkgever je wel tegemoetkomen. Met je hogere salaris kun je dan zelf je pensioen aanvullen.
Vind je het heel belangrijk dat je pensioen opbouwt bij je werkgever? Dan kun je ook besluiten een nieuwe baan te zoeken. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Dus het is logisch dat je dat goed geregeld wilt hebben. Lees ook ons artikel Nieuwe baan? Let op de nieuwe pensioenregels.
Daarnaast kun je ervoor kiezen het heft in eigen handen te nemen. En zelf te zorgen voor extra geld voor later. Dat kun je doen door geld te sparen of te beleggen. Of door aanvullend pensioen op te bouwen in de derde pijler. Dit klinkt vrij ingewikkeld, maar valt in de praktijk wel mee. Je sluit dan een pensioenproduct af bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar. Bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering of een ‘bancaire lijfrente’. Dat laatste is een vorm van ‘banksparen’. Een groot voordeel van dit product is het belastingvoordeel dat het kan opleveren.
Banksparen bij Nationale-Nederlanden kan met het product Aanvullende PensioenOpbouw. Hiermee bouw je extra vermogen op om je AOW aan te vullen. Dat werkt als volgt. Je stort geld op een geblokkeerde bankspaarrekening. Dit kun je tussentijds dus niet opnemen. Je kiest zelf of je spaart, belegt of een combinatie maakt. En je kunt eenmalig geld storten, maar ook maandelijks.
Kies je voor pensioenbeleggen dan zijn er ook kosten en risico’s. De waarde van je beleggingen kan hoger en lager worden. Ook kun je (een deel van) je inleg verliezen. Toch is pensioenbeleggen populair door de kans dat je beleggingen juist méér waard worden. En omdat je dus profiteert van mogelijk belastingvoordeel.
Ga je met pensioen, dan laat je het geld dat je hebt opgebouwd op vaste, regelmatige momenten uitkeren. Dit zijn je lijfrente-uitkeringen. Hiervoor open je bijvoorbeeld een Aanvullende PensioenUitkering.
Een voordeel van zelf aanvullend pensioen opbouwen is dus dat je mogelijk belastingvoordeel hebt. Je mag namelijk elk jaar je pensioeninleg aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Hier zit wel een maximum aan. Hoeveel geld je mag inleggen, hangt onder andere af van je jaarruimte. Bouw je geen pensioen op bij je werkgever, dan heb je jaarruimte. Zo bereken je je jaarruimte. Daarnaast telt het saldo op je rekening niet mee voor de vermogensbelasting in box 3. Dat heet officieel de vermogensrendementsheffing.
Goed om te weten: later betaal je wel belasting over je uitkeringen. Dat doe je vanaf dat je aanvullende pensioen wordt uitgekeerd. Maar dan heb je waarschijnlijk een lager inkomen, waardoor je in een lager belastingtarief valt.
Bouw je geen pensioen op via je werkgever? Begin dan met zelf pensioen opbouwen. Bij ons kun je op één rekening sparen én beleggen voor je pensioen. Je kiest zelf of je belegt, spaart of een combinatie maakt.
Als je geen pensioen opbouwt via je werkgever, is de kans groot dat je later geld tekortkomt. Je krijg dan alleen AOW. Veel mensen vinden het moeilijk om daarvan rond te komen. Een extra pensioenpotje is noodzakelijk als je later hetzelfde leven wilt blijven leiden als nu. Of als je mooie plannen hebt voor na je pensioen, zoals een verre reis.
Kom dus op tijd in actie voor je pensioen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe eerder je begint met zelf pensioen opbouwen, hoe meer voordeel je er straks van hebt. Je geld heeft namelijk langer de tijd om te groeien. Een paar jaar kan al veel verschil maken. Voorkom verrassingen en houd je je toekomst in eigen handen. Hulp nodig? Schakel dan een onafhankelijk financieel adviseur in. Die kan je vertellen wat in jouw situatie slim is om te doen.
Ontdek 6 manieren om geld te sparen en te beleggen voor later en bereid je voor op een financieel stabiele toekomst. Leer hoe je geld kunt investeren.
Met je jaarruimte kun je extra pensioen opbouwen met mogelijk belastingvoordeel. Lees meer over jaarruimte en het verschil met reserveringsruimte.