Je pensioen aanvullen? Stel jezelf eerst deze 5 vragen

Een extra potje opbouwen voor je pensioen, dat lijkt je wel wat. Zodat je in de toekomst hetzelfde kunt blijven doen als je nu doet. Maar voordat je meteen op de aanvraagknop klikt en begint met banksparen, is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

1. Heb ik een pensioengat?

Oké, je staat op het punt om te beginnen met het aanvullen van je pensioen. Dat heet ook wel banksparen. Je weet wat je wilt (blijven) doen na je pensioen, hoeveel geld je daar ongeveer voor nodig hebt en wat je verwachte inkomsten zijn. Dan is de vraag: heb je genoeg pensioen opgebouwd om na je AOW-leeftijd rond te komen?

Wat jij een goed pensioen vindt, is persoonlijk. Vaak wordt gezegd dat een goed pensioen 70% van je laatstverdiende salaris is. Als je na je pensioen te weinig inkomen binnenkrijgt, heb je een pensioengat of pensioentekort.

Zo’n pensioengat kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld als je gescheiden bent en je ex-partner recht heeft op een deel van je pensioen. Het kan ook zijn dat je minder dan veertig jaar gewerkt hebt en dus minder jaren pensioen opgebouwd hebt. Of omdat je zzp’er bent. In dat geval bouw je helemaal geen pensioen op bij een werkgever. Dan komt een extra potje voor later helemaal goed van pas.

Weet je niet zeker of je een pensioengat hebt? Vraag een onafhankelijk adviseur om naar je persoonlijke situatie te kijken. Heb je nog geen beeld van je toekomstige inkomsten en uitgaven? Gebruik dan de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud. Deze tool geeft je een indicatie van je besteedbaar maandinkomen na je pensioen. En van de uitgaven die je straks kunt verwachten.

Als je een pensioentekort hebt, kun je profiteren van mogelijk belastingvoordeel.

2. Heb ik jaarruimte (en dus mogelijk belastingvoordeel)?

Als je inderdaad een pensioentekort hebt, kun je mogelijk profiteren van belastingvoordeel. Dat is één van de voordelen van een bankspaarrekening tegenover een internetspaarrekening. Hoe dat werkt? Het geld dat je in een jaar inlegt, mag je bij je belastingaangifte in aftrek brengen van je belastbaar inkomen.

Goed om te weten: er is een maximaal bedrag dat je per jaar mag aftrekken. Dat is je jaarruimte. Voordat je begint met banksparen, is het handig om te berekenen of je jaarruimte hebt. En of dat belastingvoordeel dus voor jou geldt.

Heb je jouw jaarruimte over de afgelopen tien jaar nog niet helemaal benut? Dan kun je deze niet-benutte jaarruimte alsnog gebruiken om voor extra pensioen te sparen. Dit wordt ook wel je inhaaljaarruimte of reserveringsruimte genoemd.

Als je besluit te beginnen met banksparen, kun je elk kalenderjaar meerdere stortingen doen. Afhankelijk van de hoogte van het aanvullend pensioen dat je later wilt hebben, kun je bedenken hoeveel je inlegt. En hoe vaak.

Mogelijk belastingvoordeel

Met banksparen kun je op meerdere manieren profiteren van mogelijk belastingvoordeel. Het geld dat je in een jaar inlegt, mag je bij je belastingaangifte in aftrek brengen van je inkomen. Mits je jaarruimte of reserveringsruimte hebt.

Daarnaast betaal je over het saldo op je bankspaarrekening geen vermogensrendementsheffing in box 3. Kies je voor internetsparen, dan betaal je wel belasting zodra je vermogen boven het heffingsvrij vermogen komt. In 2025 is dat € 57.684,-.

3. Weet ik hoe ik mijn inleg in aftrek breng?

Vergeet niet je stortingen af te trekken bij de belastingaangifte. In het artikel Let op de lijfrente-aftrek bij je belastingaangifte leggen we je uit hoe dit precies werkt.

Vergeet je je inleg tijdens de opbouwfase af te trekken? Dan maak je geen gebruik van de belastingaftrek. Zonde, want over de latere uitkeringen van je lijfrente betaal je wel belasting.

Lees wat je moet doen als je de inleg op je lijfrente niet altijd hebt afgetrokken bij de aangifte inkomstenbelasting. Heb je juist méér ingelegd dan je af mag trekken? Ook dan is het verstandig actie te ondernemen. Hoe precies? Dat lees je in het blog Een vergissing gemaakt bij je lijfrente-aftrek?

Beginnen met vermogen opbouwen voor extra pensioen

Wil je starten met sparen en/of beleggen voor extra pensioen? Bij Nationale-Nederlanden doe je dat je met mogelijk belastingvoordeel.

4. Kan ik ermee leven dat ik het geld tussentijds niet kan opnemen?

In ruil voor het mogelijke belastingvoordeel dat je hebt met banksparen, moet je je wel aan een aantal belastingregels houden. Zo mag je het geld dat je spaart en/of belegt in principe niet tussentijds opnemen. Het is bedoeld als een periodieke aanvulling op je pensioen en daar moet je het dan ook voor gebruiken. Daarom spaar en/of beleg je met banksparen op een geblokkeerde rekening.

Wil je het geld toch eerder opnemen? Dan kan het zijn dat je veel belasting over je geld betaalt. De Belastingdienst kan bovendien een extra boete (revisierente) tot 20% van het uitgekeerde bedrag in rekening brengen.

Er zijn uitzonderingen op deze regel. Als je arbeidsongeschikt bent, kun je je lijfrente bijvoorbeeld wel afkopen zonder dat je daar revisierente over betaalt. Je betaalt dan nog wel steeds de hoge belasting. De verwachting moet ook zijn dat je na afkoop nog minimaal twaalf maanden arbeidsongeschikt bent. Op de website van de Belastingdienst vind je meer voorwaarden voor de afkoop van je lijfrente bij arbeidsongeschiktheid.

Weet je nu al dat je het geld niet kan missen tot je met pensioen gaat? Of wil je het geld kunnen storten en opnemen wanneer je zelf wilt? Dan past Internetsparen misschien beter bij jou.

5. Weet ik wat er gebeurt met mijn bankspaarrekening bij een belangrijke levensgebeurtenis zoals een scheiding of overlijden?

Het is geen leuk onderwerp, maar toch is het goed om er even stil bij te staan voordat je begint met banksparen: wat gebeurt er met je aanvullend pensioen bij een scheiding? En welke invloed heeft emigreren op je aanvullend pensioen? Of wat als je komt te overlijden? In al deze gevallen is het verstandig contact op te nemen met je bank.

Ben je van plan om bij Nationale-Nederlanden te sparen en/of beleggen voor aanvullend pensioen? Dan lees je in onze Fiscale en Juridische regels wat een overlijden of scheiding betekent voor je aanvullend pensioen. Ook kun je een afspraak maken met een onafhankelijk adviseur.

Nu je weet waar je op moet letten voordat je begint met banksparen, kun je met de benodigde kennis een rekening aanvragen. Bij Nationale-Nederlanden kun je aanvullend pensioen opbouwen met mogelijk belastingvoordeel.

Meer binnen thema

Meer artikelen