Geld voor later

Laat je inspireren

Stap 4. Pensioen aanvragen

In stap 3 heb je een pensioenplan gemaakt. Nu is het tijd om je pensioen aan te vragen. Daarbij moet je best wat keuzes maken en dingen regelen. We zetten het voor je op een rij.

Lees meer

Hebben samenwonenden recht op elkaars pensioen?

Pensioen betekent niet alleen een spaarpotje voor je oude dag. Pensioen betekent ook een voorziening bij overlijden en bij arbeidsongeschiktheid.

Lees meer

Wat is het derde pijler pensioen?

Heb jij genoeg geld voor later? Of kun je wel wat extra’s gebruiken? Dan kan het verstandig zijn zelf te zorgen voor een aanvulling op je pensioen. Dat noemen we het pensioen in de derde pijler. In dit artikel nemen we je mee in de pijlers van het pensioenstelsel. En we vertellen je alles over die derde pijler. Zodat je weet wat je nú al kunt doen voor later.

Lees meer

Je netto pensioen berekenen, dat doe je zo!

Bereken hier eenvoudig je netto pensioen en ontdek wat je bruto pensioen is. Maak snel een berekening.

Lees meer

Inge wil graag eerder stoppen met werken, Titia liever later

Waar backoffice medewerker Inge Wijsman (60) graag eerder wil stoppen met werken, ziet coach en opleider Titia de Vries (65) zichzelf wel wat langer doorwerken. Hoe kijken beide vrouwen naar het pensioen? Op welke manier hebben ze pensioen opgebouwd? En wat kunnen ze van elkaar leren? Een gesprek over verschillen, overeenkomsten en toekomstdromen.

Lees meer

Hoe kijken verschillende inkomensgroepen naar ‘bedrag ineens’?

Begin 2023 heeft de derde meting van de Bedrag Ineens Barometer plaats gevonden. Dit is een terugkerend onderzoek om de interesse in de nieuwe optie bedrag ineens te meten. Waarschijnlijk kun je hier vanaf 1 juli 2024 voor kiezen. Dit betekent dat je in één keer maximaal 10% van je totale ouderdomspensioen op kunt nemen. Hoeveel interesse is er voor deze optie? En wat vinden verschillende inkomensgroepen van deze optie? Dat vroegen we werkende Nederlanders van 21 t/m 67 jaar.

Lees meer

Van 2 kanten: twee generaties over de nieuwe pensioenregels

Er gaat een hoop veranderen op pensioengebied. Weet jij hoe jouw pensioen geregeld is? Welke leeftijd je ook hebt, het is belangrijk op tijd na te denken over de toekomst. Tom Bakker (63) en Carlijn Bakker (31) gaan met elkaar in gesprek over de veranderingen en de keuzes die zij moeten maken.

Lees meer

Wat betekenen de nieuwe pensioenregels voor het nabestaandenpensioen?

Vanaf 1 juli 2023 gaan de nieuwe pensioenregels in. Dit heeft gevolgen voor het nabestaandenpensioen. Lees nu wat er gaat veranderen.

Lees meer

Bedrag ineens: iets om goed over na te denken

Wil je aan het begin van je pensioen extra financiële ruimte? Dan kun je waarschijnlijk vanaf 1 juli 2025 kiezen voor een ‘bedrag ineens’. Dit betekent dat je in één keer maximaal 10% van je totale ouderdomspensioen opneemt. Hoe denken andere werknemers over deze keuzemogelijkheid? Dat vroegen we werkende Nederlanders van 21 t/m 67 jaar in de eerste editie van de Nationale-Nederlanden Bedrag Ineens Barometer.*

Lees meer

Wat is het verschil tussen je AOW-leeftijd en je pensioenleeftijd?

Leer meer over de pensioenleeftijd en AOW-leeftijd in Nederland. Ontdek wanneer je met pensioen kunt gaan en hoe je jouw pensioen kunt plannen.

Lees meer

Pensioen na scheiding: niet vergeten te regelen!

Ga je scheiden en heb je vragen over pensioen en scheiden? Lees hoe het zit met het partnerpensioen na scheiding en hoe je je pensioen goed kunt regelen.

Lees meer

Pensioenbeleggen: aanvullend pensioen opbouwen met beleggen

Heb je interesse om zelf aanvullend pensioen op te bouwen? Pensioenbeleggen kan naast rendement ook belastingvoordeel opleveren.

Lees meer

Pensioenopbouw: vanaf welke leeftijd?

Op welke leeftijd begin je met pensioen opbouwen? Hoe werkt dat? Hoe weet je hoeveel pensioen je opbouwt en of dat genoeg is? En waarom is het belangrijk om vroeg te beginnen met pensioenopbouw? We hebben de meest gestelde vragen over pensioenopbouw voor je op een rij gezet.

Lees meer