Drie tips om gezonde voeding te stimuleren bij werknemers

Gezonde voeding: geen makkelijk onderwerp om te bespreken met je werknemers. Maar wél belangrijk. Hoe kun je je werknemers op een laagdrempelige manier ondersteunen bij hun vitaliteit, bijvoorbeeld op het vlak van gezonde voeding? Wij helpen je op weg met tips en tricks.

Soms merk je ineens dat een werknemer steeds minder energie en focus heeft. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, zoals slecht slapen of stress. Maar een andere oorzaak, die vaak wordt onderschat, is de spijsvertering. Dit is de bron van gezondheid, maar ook de start van vele ziektes die leiden tot verzuim. En soms zelfs tot arbeidsongeschiktheid.

Een gezond voedingspatroon draagt dus veel bij aan de vitaliteit van je werknemers. Maar waar moet je op letten? En hoe werkt de spijsvertering eigenlijk? Dat lees je in ons artikel Gezonde spijsvertering zorgt voor vitale werknemers. Doe daarnaast je voordeel met de volgende tips:

Tip 1: maak van gezonde voeding een pijler

Als goed werkgever wil je dat je werknemers gezond zijn. Niet alleen om verzuim te voorkomen, maar vooral omdat je mensen zelf op één staan. Het is daarom een goed idee om een duidelijke visie te hebben op gezondheid en vitaliteit. Maak voor jezelf duidelijk waarom vitaliteit volgens jou belangrijk is. Wat versta jij hier zelf eigenlijk onder? Heb je deze visie helder voor ogen? Bepaal dan welke voorwaarden nodig zijn om je plan te laten slagen.

Voorbeelden waar je aan kunt denken zijn het faciliteren van een gezonde lunch en werknemers ‘verbieden’ om te lunchen aan hun bureau. Geef ze ook de ruimte voor een lunchwandeling. En vraag aan werknemers zelf of zij nog goede ideeën hebben. Zo maak je echt een plan van jullie samen.

Vraag werknemers naar hun ideeën voor gezonde voeding.

Spelen er andere problemen?

Merk je dat een werknemer minder energie en focus heeft? En staat diegene open voor een gesprek over vitaliteit? Leg niet alleen de focus op gezonde voeding. Bespreek bijvoorbeeld ook of er slaapproblemen spelen. Zo legt slaapexpert Irma Leijten in dit artikel uit hoe groot de invloed van slecht slapen is op het werk. Het kan ook zijn dat je werknemer een ongezonde balans tussen werk en privé ervaart. Of in privétijd veel mantelzorgtaken op zich neemt. Dat weet je pas als je het gesprek met je werknemer aangaat.

Tip 2: ga in gesprek over een gezond voedingspatroon

Heb je samen met je werknemers een gezond voedingspatroon tot een pijler in je vitaliteitsplan gemaakt? Dan is de drempel om hier met ze over in gesprek te gaan al een stuk minder hoog. Toch blijven voeding en spijsvertering lastige onderwerpen om te bespreken. Je komt namelijk heel dicht bij het persoonlijke leven van je werknemers. En dat kan leiden tot verzet en discussies.

Zoek raakvlakken

De meeste leidinggevenden reserveren regelmatig tijd voor één-op-één gesprekken. Vaak wordt er dan gesproken over werk. Maar je kunt die tijd ook gebruiken om te polsen of werknemers openstaan voor een gesprek over hun vitaliteit. Heeft iemand het bijvoorbeeld vaak over sportactiviteiten? Misschien is dat de ideale opening om gezonde voeding bespreekbaar te maken. Stel bijvoorbeeld eens de vraag: “Eet je thuis ook gezond om beter te presteren in je sport? En kunnen we je daarin ondersteunen op de werkvloer?”

Blijf voorzichtig

Besef ook dat niet iedereen vragen naar hun privéleven op prijs stelt. Benoem in dat geval het onderwerp ‘gezonde voeding’ tijdens een teamgesprek. Vertel in dat gesprek dat je meer aandacht wil geven aan een gezond voedingspatroon binnen de organisatie. Zodat werknemers gezond aan het werk blijven en minder verzuimen. Dat levert misschien niet meteen oplossingen op, maar het kan de personen die je toespreekt wél aan het denken zetten. Wat mogelijk indirect toch leidt tot verandering.

Vraag om hulp

Vind je het lastig om het gesprek aan te gaan met individuele werknemers? Nodig dan een keer een voedingscoach uit voor een training of een workshop. Of laat een kookworkshop verzorgen waarmee je laat zien dat gezond koken leuk en makkelijk is. Sommige coaches bieden mogelijkheden om je op lange of korte termijn te ondersteunen. In dat traject helpen zij jou om gezond eten op het werk aan te bieden of te stimuleren.

Organiseer een kookworkshop en laat zien dat gezond koken leuk en makkelijk is.

Tip 3: help werknemers om gezonde(re) keuzes te maken

In gesprek gaan over een gezond eetpatroon is één, maar handelen is stap twee. Zijn er in de kantine alleen ongezonde keuzes verkrijgbaar, dan schiet je nog niets op. Nu hoef je niet direct alle frituursnacks te verbannen. Dat kan namelijk averechts werken en als betuttelend worden ervaren. Maar hoe geef je jouw werknemers wel dat duwtje in de gezonde richting?

Maak gebruik van nudging

Een methode om dat te doen is nudging. Hiermee kun je onbewuste keuzes (helpen) veranderen, zonder dat je keuzes van mensen wegneemt. Vooral dat laatste is heel belangrijk. Mensen willen namelijk niet het gevoel krijgen beperkt te worden. Maar hoe breng je het in praktijk? Zorg ervoor dat alle gezonde keuzes vooraan liggen in de kantine. En maak deze, eventueel in overleg met je cateraar, goedkoper dan ongezonde voeding. Bied daarnaast de minder gezonde producten in kleinere porties aan.

Informatie is key

Ook informatie speelt bij nudging een belangrijke rol: met de juiste signing bij gezonde producten, bijvoorbeeld over het aantal calorieën of vitaminen, worden deze etenswaren interessanter dan de ongezonde keuze zonder informatie.

Een goed voorbeeld, doet goed volgen.

Klein team?

Werk je met een klein team? Dan is er in de meeste gevallen geen grote kantine aanwezig. Maar dit maakt het wel makkelijker om een gezond eetpatroon te introduceren. Maak de afspraak om zo vaak mogelijk gezond te lunchen en bied vooral gezonde keuzes aan. Denk aan wraps, salades, snackgroenten en fruit op tafel. Organiseer je borrels om de week af te sluiten? Kies dan in plaats voor chips en bitterballen voor gezonde opties als druiven, komkommer en snacktomaatjes.

Extra voordeel van deze aanpak: je werknemers zien direct dat hun leidinggevende ook gezonde keuzes maakt. En zoals het spreekwoord luidt: een goed voorbeeld, doet goed volgen.

Tips en oplossingen

We helpen werkgevers graag met inzichten over het verkorten en voorkomen van verzuim. Meer lezen? Bekijk hier hoe een gezonde spijsvertering kan zorgen voor vitale werknemers. Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu. Bekijk hier onze oplossingen voor een gezond bedrijf en goed werkgeverschap.