Gezonde spijsvertering zorgt voor vitale werknemers

Spijsvertering is serious business. Het is de bron van je gezondheid, maar mogelijk ook het startpunt voor verschillende ziektes. Een slechte spijsvertering kan leiden tot verzuim en uiteindelijk zelfs tot arbeidsongeschiktheid. Dit moet je er als werkgever over weten.

In veel vitaliteitsprogramma’s is de spijsvertering een ondergeschoven kindje. Toch kampt een kwart van de Nederlanders met spijsverteringsklachten, volgens de Maag Lever Darm Stichting. De klachten variëren van mild tot ernstig. Veelvoorkomende symptomen zijn misselijkheid, buikpijn, afvallen, hoofdpijn en extreme vermoeidheid.

Werknemers hebben minder energie en focus

Wat jij ervan merkt op de werkvloer? Werknemers hebben minder energie en focus. In de meeste gevallen gaat het gelukkig om onschuldige klachten die vanzelf weer overgaan.
Maar onderschat de problemen ook niet. Als klachten blijven aanhouden of steeds terugkomen is het goed om aan de bel te trekken.

Dus merk je dat een werknemer opeens steeds vaker minder energie en focus heeft? Ga het gesprek aan en stel de open vraag of er soms meer aan de hand is. Verwijs je werknemer voor eventuele klachten naar de huisarts. Die kan het beste inschatten wat nodig is om de gezondheid te verbeteren en eventueel verzuim te voorkomen.

Neem spijsverteringsklachten serieus. Ook als ze vaag zijn.

Verzuim voorkomen

Bovendien zijn er steeds meer aanwijzingen dat niet alleen chronische darmziekten en (voedsel)allergieën gelinkt zijn aan de spijsvertering. Ook ziektes als Alzheimer en Parkinson lijken hun oorsprong in de darmen te hebben.

Neem klachten altijd serieus. Zelfs als het gaat om vage klachten. Dit helpt verzuim of, in het uiterste geval, arbeidsongeschiktheid voorkomen. Spijsverteringsproblemen kunnen je gezondheid namelijk compleet op zijn kop zetten. Dus: listen to your guts!

Mijn werknemer heeft een chronische darmziekte. Wat nu?

Ruim 90.000 Nederlanders hebben een chronische darmontstekingsziekte, zoals colitis ulcerosa. Of meer bekend: de ziekte van Crohn. Gelukkig kunnen de meeste mensen hier goed mee leven. Zeker als de werkgever rekening houdt met hun situatie. Toch stuit deze groep regelmatig op onbegrip, bijvoorbeeld omdat ze sneller moe zijn en daardoor hun focus verliezen. Ook ervaart een deel van de werknemers meer of minder last bij het werk door vermoeidheid, stress of spanning.

Gelukkig kun je deze werknemers op verschillende manieren ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden faciliteren en meer rustmomenten bieden. Of een werkplek vlak bij een toilet. Maar je kunt deze collega ook extra ruimte bieden om thuis te werken. Ga dus met je werknemer in gesprek om tot een werksituatie te komen die voor jullie allebei werkt.

Zo werkt de spijsvertering (in een notendop)

De spijsvertering. Hoe zat het ook alweer precies? Geen zorgen, we gaan niet volledig medisch de diepte in. De spijsvertering zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen uit je eten worden gehaald. Maar het helpt je ook om jezelf fit en vitaal te voelen.

Iedere hap legt een afstand van acht meter af in je lichaam.

Wat je lichaam niet kan gebruiken aan voedingsstoffen, wordt gelukkig niet verspild. Dat wordt namelijk door de spijsvertering apart gehouden en omgezet in ontlasting. Leuk weetje: in totaal legt iedere hap een afstand van zo’n acht meter af in je lichaam. Zes tot zeven meter daarvan gaat door de dunne darm!

Werken aan een gezonde spijsvertering: zo doe je dat

Dit zijn enkele tips van het Voedingscentrum. Die kun je meegeven aan je werknemers. En wie weet heb je er zelf ook nog iets aan!

Tip 1: drink dagelijks 1,5 tot 2 liter water
Water is onmisbaar voor een goede spijsvertering. Het meeste wordt gebruikt om afvalstoffen te verwijderen. Wat je lichaam niet gebruikt, verlies je als urine. Op reis door je dikke darm wordt zoveel mogelijk water uit het verteerde voedsel gehaald. Dat water gebruikt je lichaam voor het transport van alle voedingsstoffen.

Tip 2: eet vezelrijk en gevarieerd
Voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn volkorenproducten, groenten en fruit. Maar eet ook gevarieerd en probeer fastfoodproducten, bewerkte voeding (zoals chips) en suiker zoveel mogelijk te laten staan.

Tip 3: beweeg voldoende
Ook lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Sporten stimuleert namelijk de beweging en doorbloeding van de darmen. Wat vervolgens weer leidt tot een betere doorvoer van voedingsstoffen en een betere darmfunctie.

Gevarieerd eten draagt bij aan een gezonde spijsvertering.

Leuke tip: de Spijsverteringsquiz van de Maag Lever Darm Stichting helpt je om te luisteren naar wat je spijsvertering jou te vertellen heeft.

Help werknemers om gezonde(re) keuzes te maken

Werknemers die actief en bewust bezig zijn met hun spijsvertering zijn gezonder, hebben meer energie en presteren beter. Dit kan verzuim voorkomen. Maar wat kun je als werkgever doen om je werknemers te ondersteunen? Help werknemers om gezonde(re) keuzes te maken. Stel bijvoorbeeld een gevarieerd en uitsluitend gezond aanbod samen in de kantine. Stimuleer werknemers om meer te bewegen, bijvoorbeeld met een fietsplan of door sportlessen aan te bieden. Of organiseer een bewustwordingssessie voor werknemers met een voedingscoach.

Tips en oplossingen

Elke klacht die tot een mogelijke burn-out leidt, moet je als werkgever heel serieus nemen, vinden wij. We helpen je hier graag bij met inzichten over het verkorten en voorkomen van verzuim. Meer lezen? Bekijk dan onze tips voor als je werknemer ziek is. Samen maken we Nederland vitaal en veerkrachtig, met oplossingen van nu. Bekijk hier onze oplossingen voor een gezond bedrijf en goed werkgeverschap.