Uw medewerkers zijn uw belangrijkste kapitaal. Dus kiest u ervoor zelf de regie te voeren over uw arbeidsongeschiktheidsbeleid. Als eigenrisicodrager voor de WGA lukt dat veel beter dan als verzekerde bij het UWV. Is een overstap ook voor u een goede oplossing?
Een werknemer die gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, komt na twee jaar in aanmerking voor een WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). U betaalt als werkgever maximaal tien jaar de lasten, óók als de medewerker niet meer bij u in dienst is.
Voor dit financiële risico bent u standaard verzekerd bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). U betaalt hiervoor premie, het UWV regelt de re-integratie. Wilt u liever zelf de regie voeren over het re-integratieproces? Dat kan, door eigenrisicodrager te worden. Dit klinkt zwaarder dan het is, u brengt het financiële risico in dat geval namelijk onder bij een private verzekeraar, zoals Nationale-Nederlanden.
Eigenrisicodragen is voor de meeste bedrijven gunstig. U neemt zelf - met ondersteuning van uw verzekeraar - het voortouw in het begeleiden van werknemers die ziek zijn geworden. Doet u dat goed, dan verlaagt u het langdurig verzuim in uw organisatie en verhoogt u de inzetbaarheid van uw medewerkers.
Waarom is het interessant voor u?
Door het eigenrisico bij een verzekeraar onder te brengen, kunt u als werkgever de kosten bij verzuim verlagen. Bij een private verzekeraar zoals Nationale-Nederlanden kunt u met een succesvol re-integratiebeleid de premie beheersbaar houden en (gedeeltelijk) beïnvloeden.
Bij de standaard verzekering via het UWV, betaalt u premie waarmee het UWV onder andere de re-integratie uitvoert. U heeft daarop weinig invloed. Als eigenrisicodrager heeft u dat wel. U bepaalt hoe de re-integratie van uw medewerkers eruit ziet. Daardoor krijgt u grip op verzuim. Dit maakt de keuze voor eigenrisicodragerschap een strategische overweging.
Wilt u weten of eigenrisicodragen iets voor u is? Bekijk dan onderstaande checklist. Bent u het eens met de stellingen? Dan heeft u zeer waarschijnlijk baat bij het eigenrisicodragerschap.
De WGA is een regeling in het kader van de WIA. Deze wet schrijft voor dat u als werkgever bij een ziekmelding gedurende de eerste 10 WGA-uitkeringsjaren verantwoordelijk bent voor de re-integratie van werknemers. Ook als zij al uit dienst zijn.
Een werknemer die arbeidsongeschikt raakt, komt na twee jaar in aanmerking voor een WIA-uitkering. WIA staat voor de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De WIA bestaat uit twee regelingen:
De volgende werknemers komen in aanmerking voor een WGA-uitkering:
De WGA-uitkering bestaat uit twee fasen:
Volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikte werknemers ontvangen na afloop van de loongerelateerde uitkering de WGA-loonaanvulling.
Voor welke kosten bent u, als eigenrisicodrager, verantwoordelijk?
Heeft u een klein bedrijf met een loonsom van ongeveer € 100.000,- én kampt u met een langdurig zieke werknemer? Dan kunt u beter bij het UWV blijven. Want de kosten die u in dat geval moet maken om over te stappen naar een private verzekeraar, wegen niet op tegen de lagere premie die u zou gaan betalen.