Bieden op een huis? Niet zonder biedingsstrategie!

Yes, je hebt eindelijk je droomhuis gevonden! En nu wil je graag een bod doen. Maar hoe gaat bieden op een huis precies in zijn werk? Hoe kun je de waarde van een huis inschatten? En hoe onderhandel je het beste over de prijs? In dit artikel lees je er alles over.

Biedingsstrategie huis

Bieden op een huis is enorm spannend en er komt heel wat bij kijken. Natuurlijk wil je het liefst dat jij het huis krijgt én tegen een zo gunstig mogelijke prijs. Maar hoe krijg je dat nu voor elkaar?

Met een goede biedingsstrategie wordt het allemaal een stuk makkelijker. Zo weet je van tevoren precies wat je moet doen en waar je op moet letten. De juiste tactiek bij het bieden op een huis zorgt voor maximaal resultaat.

In dit artikel geven we je 6 stappen voor een succesvolle biedingsstrategie:

1. Bieden op een huis met of zonder makelaar

Als eerste zul je moeten bepalen of je zelf gaat bieden op een huis of dat je daarvoor een makelaar inschakelt.

Een aankoopmakelaar kun je helpen met het bepalen van een goede biedingsstrategie. Hij of zij kent de woningmarkt goed en weet wat er allemaal komt kijken bij het aankopen van een woning.

Met professioneel advies en begeleiding van een makelaar sta je net wat steviger in je schoenen. Dat kan vooral handig zijn in de grote steden waar de huizenmarkt krap is en waar je vaak snel moet handelen.

Daar staat natuurlijk tegenover dat het inschakelen van een makelaar geld kost. Je kunt dus ook besluiten om zelf op zoek te gaan naar je droomhuis.

Waar je ook voor kiest, met de tips in dit artikel heb je alles in handen voor een ijzersterke tactiek voor het bieden op een huis. Laten we dus maar snel doorgaan naar stap 2!

Terug naar bovenTerug naar boven

2. Wat is je budget

Voordat je gaat bieden op een huis, is het belangrijk om te weten wat je maximale budget is. Het zou natuurlijk vervelend zijn als je een bod uitbrengt dat later financieel niet haalbaar blijkt te zijn.
Zoek daarom eerst het volgende uit:

Terug naar bovenTerug naar boven

Met het bedrag dat hier uit komt rollen, weet je precies hoeveel je maximaal kunt bieden op een huis.

Let op

Hou bij het vaststellen van je budget ook rekening met de bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten, makelaarskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting.

3. Waarde huis bepalen

Heb je een huis op het oog waar je graag een bod op wilt doen? Bepaal dan eerst de waarde van het huis.

Terug naar bovenTerug naar boven
  • Je wilt liever niet meer bieden op een huis dan het eigenlijk waard is. Betaal je meer dan de marktwaarde, dan staat je huis onder water. Dat betekent dat je mogelijk met een restschuld komt te zitten als je later het huis weer verkoopt.
  • Je hypotheek mag maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Betaal je meer dan de marktwaarde, dan moet je dit met eigen geld financieren.

Met de onderstaande vragen kun je zelf een schatting maken van de waarde van het huis en je onderhandelingsruimte bepalen.

Hoelang staat het huis of appartement al te koop?

Staat een huis lang te koop? Dan heeft dit vaak een reden. De vraagprijs is bijvoorbeeld te hoog, het huis heeft een onlogische indeling of de wijk is niet zo populair. Dit geeft je de mogelijkheid om scherp te onderhandelen. Andersom geldt: hoe korter het huis te koop staat, hoe minder ruimte er meestal is om te onderhandelen.

Hoeveel interesse is er in de woning?

Als er veel interesse is in de woning, reageert de verkoper waarschijnlijk niet op een laag bod. Je zult dan met een hoger bod moeten komen. Let hierbij wel op je budget. Je kunt hier berekenen wat je maximaal kunt lenen.

Wat waren de verkoopprijzen in de buurt?

Bij het Kadaster kun je de verkoopprijzen van alle huizen binnen een bepaald postcodegebied opvragen. Zo kun je de waarde inschatten van het huis waar je op wilt bieden.

Wat is de WOZ-waarde van het huis?

Via wozwaardeloket.nl kun je de WOZ-waarde van een huis opvragen. Dat is de woningwaarde die de gemeente elk jaar vaststelt. Let op: de WOZ-waarde wordt altijd vastgesteld met de peildatum van 1 januari van het voorafgaande jaar. De WOZ-waarde van 2024 is dus de vastgestelde waarde per 1 januari 2023. Zijn de prijzen in de tussentijd gestegen/gedaald? Dan zul je hier rekening mee moeten houden bij het inschatten van de woningwaarde.

4. Een bod uitbrengen en onderhandelen

Je weet je maximale budget en hebt een goede inschatting van de waarde van het huis. Mooi, je bent nu klaar om te gaan bieden!

De onderhandelingsfase is spannend en kan best lastig zijn. Houd je hoofd koel en laat je niet gek maken door drukte op de huizenmarkt of potentiële kopers die je hebt gezien bij de bezichtiging. Hou je aan je biedingsstrategie en breng een bod uit waar jij achterstaat.

Terug naar bovenTerug naar boven

Een bod uitbrengen en onderhandelen doe je zo:

Begin met een openingsbod

Als je wilt onderhandelen over de prijs doe je een openingsbod. Het bod moet interessant genoeg zijn om de verkoper een tegenbod te laten uitbrengen. Maar het moet ook weer niet zo hoog zijn dat je geen ruimte meer hebt om te onderhandelen. Naast de prijs kun je ook over andere voorwaarden onderhandelen. Bijvoorbeeld of je de vloer of gordijnen wilt overnemen.

Doe in één keer een eindbod

Een andere strategie is om in één keer een eindbod te doen. Dit is een goede biedingsstrategie als je niet wilt of kunt onderhandelen over de prijs. Het is dan aan de verkoper om het bod wel of niet te accepteren.

Onderhandel over de voorwaarden

Niet alleen de prijs kan voor een verkoper doorslaggevend zijn. Ook andere voorwaarden spelen mee, zoals de gewenste overdrachtsdatum. Misschien wil de verkoper nog enkele maanden wachten met verhuizen, omdat zijn nieuwe woning nog niet klaar is. Of misschien wil de verkoper juist zo snel mogelijk verhuizen. Als je aangeeft dat de overdracht kan plaatsvinden op de datum die de verkoper wenst, kan dit je onderhandelingspositie versterken.

Geldigheidsduur bod huis

Het is slim om een geldigheidsduur te koppelen aan je bod. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je graag binnen 3 dagen een reactie ontvangt. Zo hou je vaart in de onderhandeling en voorkom je dat je aan het lijntje wordt gehouden.

Zo doe je een bod

Een bod kun je schriftelijk, mondeling of via e-mail doen. Doe je een mondeling bod, bevestig dit dan altijd nog even schriftelijk, bijvoorbeeld via e-mail. Noem daarbij de prijs die je biedt, licht het bod toe en benoem eventuele ontbindende voorwaarden.

5. Ontbindende voorwaarden

In het koopcontract worden vaak ontbindende voorwaarden opgenomen. Dat zijn veiligheidsmaatregelen, waardoor je onder bepaalde omstandigheden alsnog van de koop kunt afzien.

Het is belangrijk dat je bij je bod al vermeldt wat jouw ontbindende voorwaarden zijn. Deze voorwaarden zijn namelijk een essentieel onderdeel van je bod. Ze kunnen jou als koper aantrekkelijk of juist minder aantrekkelijk maken.

Bekende ontbindende voorwaarden zijn:

Terug naar bovenTerug naar boven

Onder voorbehoud van financiering

Deze voorwaarde bepaalt dat de koop niet doorgaat als het je niet lukt om de financiering voor een bepaalde datum rond te krijgen. Neem hier een ruime periode voor van minimaal zes weken.

Bouwkundige keuring

Twijfel je aan de bouwkundige staat van de woning? Of wil je graag van tevoren weten hoeveel onderhoudskosten je kwijt bent aan je nieuwe huis? Dan is het slim om bij je bod aan te geven dat het onder voorbehoud van een bouwkundige keuring is.

Zo voorkom je dat er ineens een hoop verborgen gebreken komen bovendrijven als je de woning eenmaal hebt gekocht. Vooral als je een oudere woning op het oog hebt, is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen.

Je kunt bij deze voorwaarde een maximaal bedrag aan onderhoudskosten afspreken. Blijkt uit de keuring dat je meer kwijt bent aan noodzakelijk onderhoud, dan kun je alsnog van de koop afzien.

6. Boven of onder de vraagprijs bieden

Sta je op het punt een bod uit te brengen op je droomhuis? Bepaal dan of je boven of onder de vraagprijs gaat bieden. Vergeet daarbij niet om eerst te checken of de vraagprijs in lijn ligt met de geschatte marktwaarde van de woning (zie hierboven bij stap 3).

Als je een bod doet onder de vraagprijs, is dat een start van de onderhandelingen. De verkoper kan dan weer een tegenbod doen. Hopelijk leiden de onderhandelingen tot een prijs waar jullie het allebei mee eens zijn.
Hoeveel lager je kunt bieden dan de vraagprijs, hangt af van de omstandigheden en de waarde van de woning. Zorg dat je niet te veel onder de vraagprijs gaat zitten. Je bod moet wel realistisch zijn, anders is het voor de verkoper niet interessant genoeg om een tegenbod uit te brengen.

Zijn er veel mensen geïnteresseerd in het huis en wil je het heel graag hebben? Dan zul je misschien boven de vraagprijs moeten bieden. Maar let op: er zitten wel bepaalde risico’s aan om een bod uit te brengen boven de vraagprijs:

Terug naar bovenTerug naar boven
  • Je kunt een hypotheek krijgen van maximaal 100% van de woningwaarde. Ga je boven de vraagprijs bieden, dan is de kans groot dat je meer betaalt dan de woning waard is. Dit betekent dat je het verschil met eigen geld moet betalen.
  • Een hogere koopprijs betekent ook hogere ‘kosten koper'.
  • Betaal je meer dan de woning eigenlijk waard is? Dan staat je huis onder water. Als je later je woning weer verkoopt, kun je een restschuld overhouden.

De juiste biedingsstrategie

Bieden op een huis is best wel lastig en je moet aan heel wat dingen denken. De juiste strategie maakt het gelukkig allemaal een stuk makkelijker. Met de tips in dit artikel heb je alles in handen om een succesvolle biedingsstrategie te bepalen.

Nu is het alleen nog maar een kwestie van doen. Dan zit jij er straks warmpjes bij in je nieuwe droomhuis. Veel succes!

Meer binnen thema

Meer artikelen