In een notendop
- Als supporter speel je een sleutelrol in het leven van een hardloper
- Hardlopers willen altijd over hun runs praten
- Een twijfelende hardloper is makkelijk te overtuigen
- Juich nooit alleen voor ‘jouw’ renner, maar support iedereen
- ‘If it’s not on Strava, it didn’t happen’
1. Loop met je partner mee
Als je samen loopt is hardlopen niet meer puur een sportieve inspanning, maar ook een sociaal uitje. Hardloper Liz (26) herkent dat. “Door onze drukke agenda’s spreken mijn nicht en ik elkaar weinig. Elke zaterdagochtend lopen we samen tien kilometer. Dat is voor ons het moment om lekker bij te kletsen. Ik train ook wel eens alleen, maar dan kosten die tien kilometer me altijd véél meer moeite.”
Nog een voordeel: als je tijdens het lopen nog kunt praten, heb je het juiste tempo te pakken. Naast het sociale aspect, geeft samen lopen ook meteen de bekende stok achter de deur. Je zegt een afspraak met iemand anders immers niet zo makkelijk af als wanneer je alleen gaat. Ben je zelf geen hardloper? Dan is meefietsen ook een prima alternatief.
Er is een reden waarom zoveel mensen beginnen met hardlopen. Lees er alles over in ons blog: 9 redenen waarom hardlopen de ideale sport is om mee te beginnen.
2. Vraag altijd hoe een training was
Hardlopers praten graag over hoeveel ze gerend hebben, waar ze liepen en wat ze onderweg allemaal meegemaakt hebben. Je kunt het zien als opschepperij, maar dat is het niet. We noemen het liever onvervalst enthousiasme. Jouw rol als supporter? Ze laten ratelen, je meest bewonderende blik opzetten en zorgen dat je op de juiste momenten ‘wat goed zeg!’ roept.
3. Spoor de loper aan zich in te schrijven voor een hardloopevenement
Donald Duck bindt zijn hond altijd een worst voor zodat ‘ie harder loopt. Slim, Donald. Met een doel voor ogen houd je alles makkelijker vol. Ergens naartoe werken is een geweldige motivator. Dat hoeft heus niet meteen een halve marathon te zijn. Er zijn heel veel leuke vijf- en tien kilometer-races. Loop je zelf ook? Schrijf je dan samen in! Check hier alle hardloopevents van Nationale-Nederlanden.
4. Sta langs de route voor support
Als de hardloper dan ook echt aan dat event meedoet, sta je uiteraard langs de lijn. Om keihard aan te moedigen natuurlijk, maar ook om water, een energiereep of een knuffel te geven. Derk (43) liep pas zijn eerste vijf kilometer-race. “Ik vond het best wel pittig. Tot een kilometer voor de finish. Daar stonden mijn vriendin en onze zoons met een spandoek. En juichen dat ze deden! Een betere energieboost bestaat niet. Ik kwam lachend over de finish!”
Belangrijk: Moedig als je langs het parcours staat niet alleen ‘jouw’ hardloper aan. Bij de meeste races staan de namen van renners op hun startnummer. Zo kunnen toeschouwers iedereen persoonlijk aanmoedigen. Doe dit vooral. Jouw ‘Hup Ali!’ of enthousiaste high five kan voor Ali precies op het goede moment komen.
Uitspraken waar hardlopers goed op gaan
- Heb je nou alweer gerend? Je gaat echt als een speer!
- Als ik jou hard zie lopen, denk ik altijd: ik moet ook écht eens beginnen
- Ik zag je laatst hardlopen. Dat ziet er echt heel soepel uit.
- Mag ik je volgen op Strava?
5. Zeg de juiste dingen (niet) op het juiste moment
Liz heeft er vooral op vrijdagavond last van. “Dan sta ik met mijn vriendinnen in de kroeg het weekend in te luiden. Ik weet dat mijn nicht de volgende ochtend om negen uur voor de deur staat. En als ik nóg een biertje neem, worden die tien kilometer heel zwaar, dat weet ik ook."
Dus om een uur of elf vindt ze het meestal mooi geweest. "Dan zijn er altijd een paar vriendinnen die me semi-kwaad aankijken. ‘Je bent zo saai’ of ‘Nog eentje, dat kan prima’. Ik snap wel waar het vandaan komt, maar het is totaal niet motiverend.” Kortom: heb altijd begrip voor de hardloper en de keuzes die zij of hij maakt. ‘Tuurlijk Liz, was gezellig, veel plezier morgenochtend!’
We vroegen voormalig Europees kampioene en hardloopcoach Jip Vastenburg naar de 5 meest gemaakte beginnersfouten bij het hardlopen.
6. Laat geen ruimte voor twijfel
Op de dagen waarop het geen stralend weer is, heeft een hardloper misschien nét iets meer aanmoediging nodig. Denk aan uitspraken als: ‘Ga gewoon, eenmaal onderweg is het heerlijk’ of de oeroude dooddoener: ‘Het is maar regen, je smelt niet’. In de praktijk blijkt een twijfelende hardloper vaak behoorlijk gemakkelijk over de streep te trekken.
7. Introduceer Strava
‘If it’s not on Strava, it didn’t happen’. Zo luidt een bekend gezegde onder hardlopers. Want op Strava, daar gebeurt het. In deze app voor sporters worden alle runs, inclusief afstanden en hartslag zorgvuldig bijgehouden. Ideaal om je eigen vooruitgang te zien. En die van anderen, want natuurlijk ga je vrienden en bekenden volgen. Als je run geregistreerd is, kan het wachten op de kudos (likes op Strava) beginnen.
8. Introduceer de NN Hardloopcoach
Strava slaat runs en gegevens op, maar biedt verder niet echt begeleiding. Dat doet de NN Running Coach. Samen met de Atletiekunie ontwikkelde Nationale-Nederlanden deze online coach. Welke vraag de hardloper ook heeft, de NN Running Coach weet het antwoord. En over handige hardloopschema’s kan ‘ie ook van alles vertellen. Ook organiseren we door het hele land beginnerscursussen die je op weg helpen om te starten met hardlopen.
9. Geef tijd en ruimte om hard te lopen
Vergeleken met andere sporten kost hardlopen weinig tijd. Maar ook al is het maar drie keer een half uurtje per week, je moet die tijd en gelegenheid wél hebben. Derk heeft het getroffen. Die vriendin die zo lief met hun zoons langs de zijlijn stond, draait minimaal twee ochtenden per week in haar eentje het ochtendritueel af. “Ik probeer vaak zo vroeg mogelijk hard te lopen. In het ideale geval ben ik al terug als de jongens wakker worden. Maar vooral in de winter lukt dat vaak niet. Mijn vriendin zeurt er nooit over. Ze weet hoe fijn ik die ochtendsessies vind.”
10. Stimuleer de intrinsieke motivatie
Uiteindelijk geldt natuurlijk dat ‘het zelf willen’ de beste manier is om gemotiveerd te blijven. Met andere woorden: de hardloper moet intrinsiek gemotiveerd zijn. Ook al komt die motivatie van binnenuit, je kunt hem óók van buitenaf stimuleren. Er zijn veel theorieën over hoe je dat het best doet.
Over één ding zijn ze het allemaal eens: zonder realistische doelen is het heel lastig om van binnenuit gemotiveerd te blijven. Als supporter kun je daar een belangrijke rol in spelen. Heb je het idee dat de hardloper onhaalbare doelen stelt? Kijk samen naar wat een haalbaarder doel zou zijn en pas het hardloopschema daar op aan.
11. Geef een nieuw hardloopshirt, short of accessoire
Hardlopers komen graag in hardloopwinkels. Er is namelijk altijd wel een mooi nieuw hardloopshirt of een coole running gadget te vinden. Als je een hardloper echt blij wil maken, laat je haar of hem hier iets uitzoeken. Ook leuk: medewerkers van hardloopwinkels zijn vaak ook enthousiaste lopers. Dat praat wel zo makkelijk.
Beginnerscursus hardlopen
Ben jij klaar om de hardloopschoenen onder te binden? Schrijf je dan in voor onze beginnerscursus hardlopen. Deze cursus, powered by NN Running Coach, maakt van jou in een paar weken een hardloper. Door de persoonlijke begeleiding van een professionele trainer begin je op een verantwoorde manier met de sport. De cursus duurt zes tot twaalf weken, afhankelijk van je instapniveau en doel.