In een notendop
-
1Hardlopen kan altijd
-
2Hardlopen kun je overal doen
-
3Hardlopen kost niets
-
4Je hebt weinig nodig om hard te lopen (behalve goede schoenen)
-
5Hardlopen kost je relatief weinig tijd
-
6Je kunt zelf je schema en tempo bepalen als beginner
-
7Je hebt er niemand voor nodig
-
8Kinderen kunnen makkelijk meedoen
-
9Je gaat snel vooruit
Hardlopen kan altijd
Ben je ochtendmens? Dan kun je ‘s morgens vóór werk een rondje park doen. Vind je het juist fijn om halverwege de dag even je gedachten op nul te zetten? Dan ga je lekker tijdens je lunchpauze. Maar als je liever ‘s avonds gaat, is dat ook helemaal prima. Of het nou regent of zelfs vriest: met de juiste kleren kun je bij elk weer hardlopen. Hardlopen is een van de weinige sporten die zich aan jouw schema aanpast, in plaats van andersom.
NN Running Coach
Begin je met hardlopen en wil je wat hulp? Met onze digitale NN Running Coach krijg je meteen antwoord op al jouw hardloopvragen. Of het nou gaat over voeding, je training of het juiste materiaal.
Hardlopen kun je overal doen
Nog zo fijn: hardlopen kan overal. Je hoeft niet eerst naar een sportschool te fietsen om hard te lopen. Je vertrekt gewoon vanuit huis. Je kunt door het park rennen, in het bos, langs het strand of door de stad. Heb je net de smaak te pakken of ben je ergens voor aan het trainen, maar ga je op vakantie? Geen zorgen, ook op vakantie kun je hardlopen. Sterker nog: het is juist ontzettend leuk om ergens anders te rennen. Ook een voordeel is dat je meteen de omgeving kunt verkennen. Het enige wat je mee hoeft te nemen, zijn je hardloopschoenen (zie punt 3).
Tip: Gebruik de NN Hardlooproute-planner om een leuke route bij jou in de buurt uit te stippelen.
Je hebt er heel weinig voor nodig
Die hardloopschoenen zijn eigenlijk het enige wat je nodig hebt om hard te lopen. Het is wel aan te raden om te investeren in goede schoenen. Daarmee voorkom je blessures en het loopt veel lekkerder. Op een gegeven moment wil je misschien ook een goed sporthorloge en een fancy outfit, maar dat zijn eigenlijk allemaal extraatjes. Toch die outfit scoren? Met een Nationale Nederlanden Zorgverzekering krijg je korting op schoenen en kleding.
Hardlopen kost niets
Voor hardlopen heb je geen ingewikkelde, dure apparaten uit de sportschool nodig of een abonnement bij een sportclub. Het is: schoenen aan en hup, naar buiten, alwaar je gratis kunt trainen. En genieten van de natuur of omgeving.
Je bent maar een half uurtje kwijt
Het enige wat hardlopen wél kost, is tijd. En vooruit, energie. Maar zeker in het begin heb je aan een half uur meer dan genoeg. Beginnende hardlopers raadt men aan om maximaal drie keer per week te rennen. De andere dagen heeft je lichaam nodig om te herstellen.
Twee of drie keer per week hardlopen kost relatief weinig tijd. En het levert ongelooflijk veel op. Je wordt fitter, je conditie verbetert en als je er ook een beetje gezond bij eet, zie je het waarschijnlijk ook terug op de weegschaal. Nog meer voordelen lees je in ons blog Waarom hardlopen goed voor je is.
Alle begin is goed
De uitdrukking ‘alle begin is moeilijk’ gaat eigenlijk niet op voor hardlopen. Vooruit, het duurt natuurlijk even voordat je het opgebouwd hebt. Maar eigenlijk is alle begin vooral ‘goed’. Houd je het je eerste run niet langer dan vijftien minuten vol? Geen probleem! De keren erna kun je proberen er een paar minuten aan vast te plakken. Maar als je het de eerste maanden bij een kwartiertje houdt, is dat ook helemaal prima. Je hardloopschema bepaal je zelf.
Je kunt het in je eentje doen
Voor een potje padel heb je andere mensen nodig, net als veel andere sporten. Hardlopen kun je heel goed alleen doen. Voor veel mensen is in je eentje hardlopen dé manier om even je gedachten te ordenen of je hoofd leeg te maken. Maar met een hardloopmaatje de hort op is natuurlijk ook gezellig.
Kinderen kunnen meerennen
Je loopmaatje hoeft niet eens per se een mederenner te zijn, maar het kan ook een fietsend, steppend of skeelerend kind zijn. Sporten is niet alleen goed voor jong en oud, maar het samen doen, betekent ook nog eens extra quality time voor het gezin. Heb je een beetje een sportieve hond? Die kan ook gewoon mee.
Dit is waarom Nick begon met hardlopen
Toen het in zijn leven niet lekker liep, dronk Nick (39) om stress te verdrijven. Op een dag wist hij: zo kan het niet meer. Hij moest actie ondernemen, radicaal stoppen met drank. Nu rent hij marathons. Hoe Nick het roer omgooide lees je in onze inspirerende interviewserie De Verandering.
Je gaat snel vooruit
Bij sommige sporten duurt het best lang voordat je het onder de knie hebt. In dat opzicht heeft hardlopen nog twee grote voordelen. Eén: iedereen kan het. Twee: je gaat snel vooruit. Hoe vaker je het doet, hoe sneller je uithoudingsvermogen toeneemt en hoe langer je kunt rennen. En hoe langer je kunt rennen, hoe leuker je het vindt. En misschien ervaar je zelfs een runners high.
Beginnen met hardlopen
Heb je de smaak te pakken en wil je langere afstanden gaan lopen? Dan kan het verstandig zijn om een keer bij een hardloopcoach of loopgroep aan te kloppen. Of je in te schrijven voor onze beginnerscursus. Op naar kilometers lang, gelukkig en blessurevrij kunt hardlopen. Of lees het interview met hardloopcoach Jip.
Dus… wat houdt je tegen? Trek je schoenen aan en begin vandaag nog met hardlopen. Lees en luister de nuttige tips van NN Running Team atleet Björn Koreman.