Je gedrag veranderen: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met kleine stappen kun je veel bereiken. Dat ervaarden ook Hilde van den Berg en Dorian van Grinsven van zorgorganisatie Cello. In 2023 volgden ze een training van The Lab of Life, als onderdeel van het programma ‘Mentale vitaliteit voor werkenden’. Dit programma is door Nationale-Nederlanden gestart. Nu coachen ze collega’s bij het vergroten van hun mentale vitaliteit. “Of eigenlijk helpen we ze om zichzélf te coachen.”
Het is een zonnige dag als we hebben afgesproken op het hoofdkantoor van Cello in het bosrijke Vught. Cello biedt specialistische zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De Brabantse zorginstelling heeft zo’n 2.500 cliënten en bijna net zoveel werknemers.
Aan tafel zit naast adviseur inzetbaarheid Hilde van den Berg en vitaliteitscoach Dorian van Grinsven ook Eskil Fleuren, relatiemanager bij Nationale-Nederlanden. Eskil helpt klanten hun werknemers vitaal en veerkrachtig te houden. Het programma ‘Mentale vitaliteit voor werkenden’ was een samenwerking tussen Nationale-Nederlanden, The Lab of Life en de Erasmus Happiness Economics Research Organisation (Erasmus Universiteit Rotterdam). Het programma werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit ZonMw.
Nationale-Nederlanden benaderde Cello om mee te doen met de pilot. “Het leek ons een mooie aanvulling op ons bestaande aanbod”, vertelt Hilde. Veel vitaliteitstrainingen draaien om bewustwording, is haar ervaring. “Deze training gaat nog een stapje verder. Oké, je bent je bewust van je gedrag, en dan? Die vervolgstap is juist zo belangrijk.” Duurzame gedragsverandering kan de vitaliteit van werknemers vergroten en verzuim voorkomen.
Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, ging het programma uit van het principe: ‘train de trainer’. Eerst volgde een aantal werknemers – bij Cello waren dat dus Hilde en Dorian – twee dagen een trainersopleiding. Daarbij leerden ze de training van The Lab of Life zelf te geven. Vervolgens ervaarden ze de training zelf. In vijf sessies van twee uur gingen ze aan de slag met hun eigen mentale vitaliteit.
We zijn vaak geneigd om te veel tegelijk te willen veranderen.
- Dorian van Grinsven, Cello
Ook worden de trainers meegenomen in de achterliggende filosofie van het programma. Daarover zijn de twee vitaliteitsexperts enorm te spreken. “Het zit zó goed in elkaar”, zegt Hilde enthousiast. “Het programma gaat echt uit van zelfregie. Je kunt je gedrag alleen veranderen als het vanuit jezelf komt. Als deelnemer werk je dus aan je eigen uitdagingen en bedenk je zelf oplossingen. Of je nu beter wilt slapen of meer wilt bewegen.” Advies van buitenaf wekt namelijk vaak weerstand op, leerden Hilde en Dorian tijdens de trainingsopleiding.
Meer weten over de filosofie van The Lab of Life? Lees dan ook ons interview met medeoprichter en universitair docent Doeschka Anschutz. Zij vertelt wat je als werkgever kunt doen om je werknemers te helpen bij gedragsverandering. “Ga het gesprek aan.”
Lees het interview
Hilde en Dorian doopten de training om tot ‘Van willen naar doen’. “Een geweldige naam”, vindt Eskil. “Dat is namelijk precies wat het is. Veel mensen wíllen hun gedrag wel veranderen. Maar weten niet hoe ze dat vervolgens moeten aanpakken, zodat hun gedrag ook blijvend verandert. En ze niet na twee weken weer in oude patronen vervallen.”
“Heel herkenbaar”, beaamt Dorian. “We zijn vaak geneigd om te veel tegelijk te willen veranderen. Zo van: vanaf morgen ga ik het helemaal anders doen. Maar dat is niet haalbaar. De opdrachten in het werkboek dwingen je kleine stappen te zetten. En soms dieper te gaan: waarom wil ik dit eigenlijk veranderen? Je leert jezelf echt kennen.”
Dorian zelf wilde vooral werken aan haar werkdruk. Tijdens de training kwam ze erachter dat de natuur daar de sleutel voor was. “Ik wist wel dat ik me daar fijn voelde, maar dat het me zó zou helpen om weer op te laden? Dat was een nieuw inzicht.”
Nu probeert ze dagelijks een half uur te wandelen in de natuur. En tijdens drukke periodes nog een keer extra. “Want juist dan is het belangrijk. Zo ontstaat ruimte in mijn hoofd en kan ik er weer tegenaan.” Om zichzelf te herinneren aan haar nieuwe gewoonte, heeft ze een knuffelaapje op haar bureau staan. Ook pakt ze haar werkboek er nog steeds weleens bij.
Dit is een training met impact.
- Hilde van den Berg, Cello
Dorian moest haar verwachtingen wel bijstellen. “Ik wilde naast het wandelen ook nog net zoveel blijven sporten als ik al deed. En drie keer per week een flink stuk naar het werk fietsen. Dat bleek in de praktijk niet haalbaar. Mijn coach drukte me op het hart: wees niet te streng voor jezelf. En hielp me mijn doelen te herformuleren.”
Datzelfde doet ze nu bij collega’s. Een van de opdrachten is bijvoorbeeld: schat in hoe groot de kans is dat je je doel bereikt. Dorian: “Geeft iemand een 6 of lager als antwoord? Dan is het doel misschien niet zo realistisch. Als je zelf al twijfelt over de haalbaarheid, kun je je doel beter meteen al aanpassen.”
Dorian en Hilde voelen zichzelf niet echt trainers of coaches. “We faciliteren de training, en stellen soms een prikkelende vraag. Maar eigenlijk coachen werknemers zichzelf”, stelt Dorian. Eskil haakt daarop in: “Dat is precies de bedoeling van het programma. Op de lange termijn hebben deelnemers daar veel aan. Als ze ervaren dat ze zelf invloed hebben op hun situatie, groeien hun eigenwaarde en veerkracht. En komen ze in een opwaartse spiraal. Uitdagingen in de toekomst kunnen ze dan ook weer beter aan.”
Dorian: “Ik kwam net toevallig iemand tegen uit een van mijn groepjes. Ik vroeg haar wat ze na een half jaar nog merkt van de training. En ze zei precies hetzelfde: bewustwording, herkenning en het vertrouwen om haar eigen issues op te lossen.”
In de drukke zorgsector blijft het wel een uitdaging medewerkers te enthousiasmeren voor de vrijwillige training. Roosters zijn krap en de cliënt gaat voor. Het laatste groepje van Dorian bestond uit drie collega’s. “Zes tot acht deelnemers is fijner. Dan kun je wél persoonlijke aandacht geven, maar wordt het ook weer geen individuele coaching.” Want dat is wel sterk aan het programma, vinden de vitaliteitsexperts: je leert van de ervaringen van groepsgenoten. Hoe pakken zij iets aan? En kan dat jou ook helpen?
“Dit is een training met impact”, is de conclusie van Hilde. “Je krijgt handvatten die je op werk kunt inzetten, maar ook privé.” Wat deelname een werknemer precies oplevert, is vooraf lastig te zeggen. Omdat het zo persoonlijk is. “Eén collega is na de training naar een leefstijlcoach gestapt”, geeft Hilde als voorbeeld. “Bij mij is zelfs iemand naar het buitenland geëmigreerd”, lacht Dorian. “De training heeft haar het inzicht gegeven dat ze haar hart moest volgen.”
Dat is nog eens een voorbeeld van ‘van willen naar doen’. Al is Dorian ervan overtuigd dat haar collega die stap vroeg of laat sowieso wel had gezet. Voor de meeste deelnemers hebben de gedragsveranderingen iets minder vergaande gevolgen. Maar dat maakt ze niet minder belangrijk.
Zicht is als adviseur betrokken bij Cello. Gerard van Gestel geeft aan dat mentale gezondheid een veelbesproken onderwerp is bij zijn relaties. “Het is mooi om te zien dat Cello werknemers op deze manier de mogelijkheid biedt om aan hun mentale vitaliteit te werken door zelfcoaching.”
Tijdens het programma ‘Mentale vitaliteit van werkenden’ is een methode ontwikkeld om de mentale vitaliteit van werkenden te verbeteren. En daarmee te zorgen voor meer werkgeluk, bevlogenheid en energie op de werkvloer, om zo verzuim te verkorten en voorkomen. Meer weten over de oplossingen van Nationale-Nederlanden? Bekijk onze inkomensverzekeringen.