De helft minder CO2-uitstoot in 2030 en een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Dat kan nogal 'groot' voelen. Dat geldt ook voor de overgang duurzamer vervoer. Daarom maken wij het concreet. Welke veranderingen kunnen jou de komende jaren raken, als ondernemer of? Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.
Het vervoer gaat de komende jaren veranderen. Het doel is dat vervoer schoner wordt. Dit helpt om klimaatdoelen te bereiken. Hieronder hebben we 5 belangrijke veranderingen voor je op een rijtje gezet. Zaken om nu al rekening mee te houden.
Check ook de veranderingen voor particulieren.
Vanaf 1 januari 2025 voeren zo’n dertig steden een zero-emissiezone in. Die milieuzone mag je alleen in met een elektrisch voertuig. Of met een voertuig op waterstof.
Het verschilt per stad wanneer de zero-emissiezone ingaat. In sommige gevallen kun je een ontheffing vragen: dan mag je alsnog de stad in. Bijvoorbeeld omdat het financieel niet mogelijk is om een schoner voertuig te kopen. Meer weten? Lees Zero-emissiezones? Dat zit zo.
Wil of kun je niet zelf een elektrische bestelbus kopen? Veel ondernemers denken erover in de toekomst over te stappen op deelvervoer. Ook een interessante mogelijkheid.
Heb je een bedrijfspand met meer dan twintig parkeerplaatsen? Dan moet je vanaf 1 januari 2025 minimaal één laadpaal hebben op het terrein. Zo maak je het medewerkers en klanten mogelijk om hun elektrische auto op te laden.
Vanaf medio 2026 geldt in Nederland een vrachtwagenheffing voor bijna alle snelwegen en een aantal N-wegen. Deze heffing is bedoeld om schoner vervoer aan te moedigen. Met de vrachtwagenheffing betaal je per gereden kilometer. Hoe lager de uitstoot van de vrachtwagen, hoe lager het tarief dat je betaalt.
Bekijk de veelgestelde vragen over de vrachtwagenheffing.
Koop je voor je bedrijf een elektrische (bak)fiets? Of een elektrische vrachtfiets (cargobike) of speedpedelec? Kijk dan of je gebruik kunt maken van (fiscale) voordelen. Bijvoorbeeld de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hierbij mag je een deel van de aanschafkosten aftrekken van de fiscale winst. Daardoor betaal je minder belasting.
Ook is er de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Die geldt voor milieuvriendelijke investeringen, zoals schoner vervoer. Met die regeling heb je meer vrijheid hoe je deze kosten afschrijft. Daardoor betaal je mogelijk minder belasting.
Ten slotte is er de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Ook met deze regeling kun je een deel van je kosten aftrekken van de winst.
De fiscale voordelen voor elektrische auto’s worden stap voor stap afgebouwd. Denk aan de wegenbelasting en bpm (aanschafbelasting). In 2025 betaal je 25% van de wegenbelasting. In 2026 wordt dat 75%. En vanaf 2030 betaal je 100%: dan is de korting dus verdwenen. De bpm-vrijstelling voor elektrische autos is per 1 januari 2025 gestopt.
Jammer, maar ook zonder deze voordelen kan een elektrische auto goedkoper zijn dan een brandstofauto. De aanschafprijs is inderdaad vaak hoger. Maar wil je weten wat financieel de beste keuze is? Houd dan rekening met alle kosten. Denk aan onderhoud, brandstof (of opladen) en verzekeringen. Met de tool van Nationale-Nederlanden krijg je inzicht in de totale kosten van elektrisch rijden.
Ook is het goed om te weten dat de overheid met de opbrengst van de vrachtwagenheffing ondernemers helpt om hun vervoer duurzamer te maken. Bijvoorbeeld met subsidie voor elektrische vrachtwagens.
Bereken de kosten van elektrisch rijden
Uit ons onderzoek naar duurzame mobiliteit blijkt dat werkgevers belangrijk zijn in de duurzame keuzes van werknemers. Ze laten nog kansen liggen. Wil je meer weten over onze onderzoeksresultaten? Bekijk dan ons hele trendrapport!
Wil je graag aan de slag met duurzame mobiliteit? En denk je aan elektrische personen- of bestelauto’s? Lees verder.