Dit zijn de 5 belangrijkste veranderingen om je privévervoer te verduurzamen
-
1Strengere milieuzones
-
2Meer ruimte voor fietsers, voetgangers én groen
-
3Vanaf 2030 alleen nog nieuwe emissievrije auto’s
-
4Belastingvoordelen voor elektrische auto’s worden afgebouwd
-
5Een helmplicht voor de elektrische fiets?
1. Strengere milieuzones
Naar de stad met de auto? Check of er voor je bestemming een milieuzone geldt. Vanaf 2025 worden de regels voor milieuzones namelijk strenger. Je dieselauto moet dan minimaal emissieklasse vier of vijf hebben. Anders mag je de milieuzone niet in.
Op deze pagina vind je meer informatie over de milieuzones. Ook kun je daar de Milieuzonecheck doen. Vul je kenteken in en controleer zo of je toegang hebt tot milieuzones.
2. Meer ruimte voor fietsers, voetgangers én groen
Geen verandering in wetten of regels, maar in je omgeving. In steeds meer gemeenten verdwijnen parkeerplekken om ruimte te maken voor voetgangers, fietsers en groen. Dat betekent soms langer zoeken naar een parkeerplekje. Of langer wachten op een parkeervergunning. Maar het betekent ook een groenere omgeving. En meer ruimte voor kinderen om te spelen.
Met een (bak)fiets of het openbaar vervoer heb je hier geen last van. Alle reden dus om de auto wat vaker te laten staan!
3. Vanaf 2030 alleen nog nieuwe emissievrije auto’s
Alle nieuwe auto’s moeten vanaf 2030 emissievrij zijn. Daarmee wordt bedoeld dat tijdens het rijden geen CO2 of NOx (stikstofoxiden) wordt uitgestoten. Denk aan een elektrische auto of auto op waterstof. Dit geldt per 2035 ook voor de rest van Europa. Je mag brandstofauto’s nog wel tweedehands (ver)kopen.
4. Belastingvoordelen voor elektrische auto’s worden afgebouwd
De fiscale voordelen voor elektrische auto’s worden stap voor stap afgebouwd. Zoals de wegenbelasting en bpm (aanschafbelasting). Zo betaal je in 2025 nog 25% van de wegenbelasting en in 2026 75%. Vanaf 2030 is de korting verdwenen en betaal je 100%. De bpm-vrijstelling voor elektrische auto’s is per 1 januari 2025 gestopt.
Toch kan een elektrische auto op de lange termijn goedkoper zijn dan een brandstofauto. Wil je weten wat financieel voor jou de beste keuze is? Kijk dan niet alleen naar de aanschafprijs, maar naar álle kosten. Zoals onderhoud, brandstof en verzekeringen. Met deze digitale tool krijg je inzicht in de totale kosten van elektrisch rijden.
Kun je thuis je elektrische auto niet opladen? Dan kun je in sommige gemeenten een openbare laadpaal aanvragen.
5. Een helmplicht voor de elektrische fiets?
Het is nog niet zeker. Maar mogelijk komt er per 2026 een helmplicht voor bestuurders van elektrische fietsen. De Tweede Kamer wil nu al zo’n plicht voor fatbikes, want daar gebeuren veel ongelukken mee. Maar volgens de minister kan een helmplicht alleen gelden voor álle elektrische fietsen. En dus niet alleen voor fatbikes.
Op een speedpedelec moet je trouwens nu al een helm dragen, net als op een snorfiets.
Wil je meer weten over duurzaam vervoer?Download dan nu ons Trendrapport Duurzame mobiliteit en laat je inspireren.
Meer artikelen
Er zijn geen blog artikelen gevonden