Als ondernemer weet jij als geen ander dat het ondernemerschap uitdagingen en tegenvallers kent. Je kunt dan wel een portie veerkracht gebruiken. Dat zorgt er namelijk voor dat je na een tegenslag weer gemakkelijker opstaat. Met deze tien stappen vergroot je je veerkracht.
Als ondernemer is geen dag hetzelfde: er zijn successen, maar ook tegenvallers. Je moet tegen een stootje kunnen. En veerkracht helpt je daarbij.
Veerkracht is namelijk het vermogen om te herstellen van stress. Ook zorgt het ervoor dat je beter kunt omgaan met lastige situaties. Dankzij veerkracht krabbel je makkelijker op na een tegenslag. Het heeft misschien wel impact, maar het lukt je om weer terug te veren.
Ben je veerkrachtig? Dan kun je beter inspelen op veranderende omstandigheden. Je laat je daardoor niet afschrikken, maar ziet juist de uitdaging ervan. Veerkracht gaat dus over je vermogen om goed om te gaan met tegenslag. Met deze tien stappen vergroot jij je veerkracht.
Zelfzorg is de basis van veerkracht. Met andere woorden: vergeet jezelf niet in alle drukte. Zoals ondernemer Teun van Leijsen zegt: “Self-care first’ is niet alleen een van mijn leidende principes geworden, maar van het hele bedrijf. De gedachte is dat je eerst voor jezelf moet zorgen voordat je voor anderen kunt zorgen.” Teun doet dat bijvoorbeeld door te sporten en aan zijn persoonlijke ontwikkeling te werken.
Houd jezelf veerkrachtig op een manier die bij je past. Plan bijvoorbeeld elke dag tijd voor jezelf in je werkagenda. Om te wandelen, mediteren of even helemaal niets te doen. Of om te ‘spelen’, zoals een potje tafeltennis of frisbee. Lees hier waarom spelen goed is tegen werkstress. Zulke positieve ervaringen helpen om je veerkracht te versterken. Net als sociale contacten met collega’s.
Gun jezelf ook ’s avonds en in het weekend ontspanning. Een film kijken, met vrienden uit eten of waar je ook maar plezier uithaalt. Zo geef je je hersenen de tijd om te herstellen van stress. En kun je je mentale rust behouden, ook bij tegenslag.
Regelmatig bewegen en gezond eten speelt ook een belangrijke rol bij veerkracht. Geestelijke gezondheid hangt namelijk samen met lichamelijke gezondheid. Zo kun je niet alleen veerkracht bevorderen. Je verkleint ook het risico op een burn-out.
Als ondernemer ontkom je niet aan moeilijkheden. Kijk niet alleen naar de negatieve gevolgen. Zie het als een kans om van te leren. Wat ging wel goed en wat kan de volgende keer beter? Positief denken draagt bij aan veerkracht.
Tips om op een positieve manier te denken:
Als ondernemer moet je je bedrijfsdoelen helder hebben, voordat je inzet op groei. Maar doelen stellen heeft nog een voordeel. Het draagt bij aan je mentale gezondheid en je functioneren. Het zorgt voor focus en motivatie. Daarnaast geeft het zelfvertrouwen als je de doelen bereikt.
Het is slim om doelen op te delen in kleinere stappen, zodat ze haalbaar zijn. Wil je bijvoorbeeld meer klanten aantrekken? Begin met het verbeteren van je website. Maak daarna een contentkalender en zorg voor wekelijkse berichten op social media. Begin ook een nieuwsbrief voor je bestaande netwerk en vraag klanten om reviews.
Al deze stappen zorgen ervoor dat je uiteindelijk je grotere doel haalt. En impact kunt maken met je onderneming.
Als ondernemer ben je snel geneigd om altijd maar door te gaan. Maar sta eens stil bij je successen: dat vergroot je zelfvertrouwen en veerkracht.
Hoe je dat doet? Schrijf elke werkdag drie dingen op die goed gingen, hoe klein ook. Denk aan een positieve reactie van een klant. Een factuur die op tijd betaald is. Of taken die je op je to-dolijst kon doorstrepen.
Vergeet ook niet om successen met je medewerkers te vieren. Dat is niet alleen leuk; het draagt ook bij aan hun vitaliteit. Hier lees je meer over veerkracht op de werkvloer.
Externe hulpbronnen gaan over zaken buiten jezelf. Het zijn de hulptroepen die je kunt mobiliseren als het nodig is. Bijvoorbeeld om tegenslag te verwerken. Zo is een sterk sociaal netwerk belangrijk voor veerkracht.
Zorg dus voor een groep mensen op wie je kunt terugvallen: privé en zakelijk. Denk daarbij ook aan een businesscoach of mentor. Iemand met wie je kunt sparren en die snapt waar jij als ondernemer tegenaan loopt. Sluit je daarnaast aan bij een ondernemersnetwerk. Spreek elke maand af en deel je doelen met elkaar. Zo ben je elkaars ‘stok achter de deur’. Durf tegenslag met elkaar te delen: zo weet je dat je niet de enige bent.
Naast externe hulpbronnen heb je vaardigheden nodig om je veerkracht te versterken. Die helpen je om te gaan met uitdagingen. Dus op naar de volgende stap!
Interne hulpbronnen (of persoonlijke hulpbronnen) gaan over je eigen vaardigheden die bijdragen aan meer veerkracht. Weet jij bijvoorbeeld dat je je beter voelt na het sporten? Fysiek en mentaal? Dan is dat een interne hulpbron die bijdraagt aan je mentale welbevinden.
Je kunt ook persoonlijke hulpbronnen ontwikkelen. Dat zijn bijvoorbeeld je oplossingsvaardigheden. Hierbij bekijk je een probleem van verschillende kanten. Zet alle feiten en uitkomsten op een rij. Wat zijn de voor- en nadelen van elke oplossing? Zo kun je stap voor stap de controle pakken bij tegenslag.
Denk verder aan training en coaching om je vaardigheden te verbeteren. En om op een effectieve manier persoonlijke hulpbronnen in te zetten bij tegenslag. Zie daarnaast meditatie of ademhalingsoefeningen als hulpbron. De 4-7-8-ademhaling kun je bijvoorbeeld een paar keer per dag doen:
• Adem 4 seconden rustig en diep in via je neus.
• Houd je adem 7 seconden vast.
• Adem vervolgens langzaam in 8 tellen uit door je mond.
• Herhaal dit minimaal 4 keer.
Een goede oefening die je weer in evenwicht brengt bij stress.
Werk aan een positief zelfbeeld: dat draagt bij aan een veerkrachtige reactie. Een positief zelfbeeld vergroot namelijk je zelfvertrouwen. Hierdoor zie je tegenslag als een ervaring om van te leren, in plaats van een mislukking.
Tips om op een positieve manier naar jezelf te kijken:
Je hebt niet altijd invloed op moeilijkheden, maar wél op hoe je ermee omgaat. Pak problemen actief aan. Verstop je er dus niet voor en bedenk hoe je ze (stap voor stap) kunt oplossen. Accepteer daarnaast dat tegenslag onvermijdelijk is in het ondernemerschap.
Boekentip: ‘Hoe word je een stoïcijn?’ van Massimo Pigliucci. Dit boek leert je om je aandacht te richten op wat binnen je macht ligt. En de dingen te accepteren waarop je geen invloed hebt. Zo vergroot je je veerkracht.
Wees daarbij flexibel en sta open voor nieuwe ideeën. Hierdoor kun je beter inspelen op veranderingen. Dat helpt niet alleen jou, maar ook je onderneming. Het zorgt ervoor dat je bedrijf kan meebewegen met de markt en bij tegenslag.
Als ondernemer wordt er van alle kanten aan je getrokken. Stel daarom duidelijke grenzen voor je mentale welbevinden en je functioneren. Zo voorkom je stress, ben je veerkrachtig bij tegenslagen en kun je beter omgaan met uitdagingen.
Vier tips:
Weet wat je belangrijk vindt en waarom. Dat helpt je om bij tegenslag op te krabbelen. Ook kun je beter omgaan met stress en onzekerheid. Want je hebt een duidelijke reden om door te gaan, ook als het tegenzit. Maak je keuzes die passen bij je waarden? Dan ervaar je minder twijfel. Het geeft je juist vertrouwen in wat je kiest. Een intern kompas draagt dus bij aan iemands veerkracht.
Zoals ondernemer Shirley Schijvens zegt: “Doordat ik altijd dicht bij mezelf en mijn waarden blijf, kom ik nooit met mezelf in de knoei.”