Wat kan Zorggenoot voor jou betekenen?

Zorggenoot bestaat uit een online mantelzorgplatform en de Zorggenoot Hulplijn waar je als mantelzorgende werknemer terechtkunt. Voor een luisterend oor, maar ook voor regelzaken bij instanties en organisaties. Want mantelzorg verlenen is niet niks. Dit overkomt je en hoewel je het met liefde doet, vraagt het ook wat van je. Wist je dat Zorggenoot er ook is voor leidinggevenden? Zo leren zij hoe ze om kunnen gaan met een werknemer die mantelzorger is.

Tot 1 januari 2024 gratis!

Als collectief verzekerde van Nationale-Nederlanden maak je tot 1 januari 2024 gratis gebruik van Zorggenoot. Dat is fijn! Maar wat doet Zorggenoot en hoe ziet dat eruit? Aan de hand van een concreet voorbeeld nemen we je graag even mee.

Zo kan Zorggenoot ondersteunen

Karin heeft een dementerende vader en zijn gedrag is aan het veranderen. Haar moeder heeft heel veel last van dit gedrag. Karin belt met de Zorggenoot Hulplijn. Karin en haar zus voelen zich dagelijks scheidsrechter, om hun moeder te beschermen tegen het lelijke gedrag van haar vader. Natuurlijk weten ze ook dat dit bij dementie kan horen. Voor iedereen een lastige situatie dus. ‘Dat is helemaal niet wat ik wil, dus er moet echt wat veranderen’, vertelt Karin aan Zorggenoot. Ze legt uit dat ze haar vader nog ‘te goed’ vindt om hem te laten opnemen, maar dat haar moeder daar nu de rekening voor lijkt te betalen.

‘Mijn moeder kan zo eigenlijk niet verder, zij krijgt dagelijks de volle laag. Dat probeer ik samen met mijn zus aan te pakken, maar uiteindelijk lijken we vooral scheidsrechter tussen de twee te zijn. Dat is niet wat we willen en het lijkt ook niet te helpen.’ Bovendien begint haar werk eronder te lijden, merkt ze. ‘Ik moet er vaak naartoe, dus mijn verlofdagen zijn al op en al mijn vrije tijd gaat in de zorg voor mijn ouders zitten. Ik slaap er slecht van en merk dat ik me minder goed kan concentreren tijdens mijn werk.’

Een luisterend oor

Zorggenoot kan de dementie uiteraard niet stoppen. Ook kan Zorggenoot niet de rol van Karin en haar zus overnemen. Op een praktische manier helpen kan wel. Zo wijst Zorggenoot bijvoorbeeld op respijtzorg. Dat is het tijdelijk overdragen van zorg, zodat Karin en haar zus de tijd hebben voor werk, gezin en het sociale leven. ‘Dat was heel welkom,’ vertelt Karin. ‘Ik was er echt aan toe, merkte ik. Ik wist niet dat zoiets bestond, maar het heeft me echt geholpen om even op adem te komen. Daarnaast hielp Zorggenoot me om in gesprek te komen met de gemeente waar mijn ouders wonen. Samen hebben we kunnen regelen dat mijn moeder ook even tot rust kan komen. Ook zorgde Zorggenoot voor contact met de casemanager over de mogelijkheden en oplossingen voor de toekomst. Dit is een win-win voor iedereen.’

Praten met je leidinggevende

Zorggenoot geeft je ook tips en adviezen hoe je met je leidinggevende kunt praten over jouw rol als mantelzorger. Veel mensen vinden een gesprek hierover aangaan spannend, omdat het zo privé is. Toch leert de ervaring dat het helpt als je het eenmaal hebt gezegd. Zorggenoot biedt ruimte voor een onderwerp dat best zwaar kan zijn. Jij maakt er tot 1 januari 2024 gratis gebruik van!

Ga naar Zorggenoot