Checklist met pensioen

Waar moet je zoal aan denken als je bijna met pensioen gaat? En wanneer wordt het tijd om zaken te gaan regelen? Deze checklist helpt je op weg.

In de jaren dat je pensioen opbouwt

  • Zorg dat je op de hoogte bent van je pensioenregeling(en). En bekijk of deze aansluit(en) bij je persoonlijke situatie nu (partner, kinderen) en je wensen straks. Overleg hiervoor met je werkgever en/of je pensioenadviseur.
  • Denk na over eventuele wensen die je hebt als je straks stopt met werken en of je ze kunt realiseren met je huidige pensioenregeling(en).
  • Maak je je zorgen of je pensioen straks wel voldoende is? Denk dan na over het zelf regelen van een aanvullend product. Dit kun je in de derde pijler met bijvoorbeeld een lijfrente doen. Houd er rekening mee dat grote veranderingen in je leven (zoals wisselen van baan, trouwen, scheiden) invloed hebben op je pensioen. Zorg ervoor dat je weet wat dit voor je pensioen betekent en of je pensioen aansluit op je wensen.

Een half jaar voor je pensioendatum*

  • Overleg met je werkgever of je stopt met werken of dat je eventueel wilt doorwerken. Dat kan vaak ook in deeltijd. Zijn er mogelijkheden om je pensioen uit te stellen? Dan profiteer je later wellicht van een hoger pensioen.
  • Je kunt met een financieel planner bespreken hoe je financiële toekomst er na je pensioen uit komt te zien.
  • Heb je een premie- of kapitaalovereenkomst? Dan koop je op je pensioendatum met je pensioenkapitaal een pensioen aan. Je beslist zelf bij welke pensioenuitvoerder je dat doet. Vergelijk dan alvast verschillende pensioenuitvoerders, zodat je straks weet van welke uitvoerder je een pensioen wilt ontvangen. Daarvoor bestaan ook vergelijkingssites.
  • Raadpleeg het pensioenreglement of een pensioenadviseur over de mogelijkheden om je pensioen af te stemmen op je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld een lager pensioen in het begin (omdat je nog een werkende partner hebt), of juist een hoger pensioen (omdat je nog studerende kinderen hebt). Ben je alleenstaand, kijk dan naar mogelijkheden een eventueel partnerpensioen om te zetten naar extra ouderdomspensioen voor jezelf.
  • Zorg ervoor dat je belangrijke stukken als een UPO, echtscheidingsconvenant en originele polissen bij de hand hebt.
  • Van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) krijg je een brief over je AOW. Zodra je deze hebt ontvangen kun je alvast jouw AOW-uitkering aanvragen via internet. Doe je dat liever per post? Bestel dan telefonisch het aanvraagformulier bij de SVB (contactgegevens vind je op www.svb.nl).

Eén maand voor je pensioendatum

  • Heb je een premie- of kapitaalovereenkomst? Dan koop je op je pensioendatum met je pensioenkapitaal een pensioen aan. Je beslist zelf bij welke pensioenuitvoerder je dat doet. Dit is het moment om pensioenuitvoerders te vergelijken en offertes aan te vragen.
  • Kies je een andere pensioenuitvoerder voor de uitkering van je pensioen? Let dan op de geldigheid van de offerte en volg nauwkeurig of je geld binnen de juiste termijn bij deze pensioenuitvoerder terechtkomt. Hoor je niets van de pensioenuitvoerder? Neem dan zelf even contact op.

Gerelateerd artikel

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur