Webinar ‘Beleggen met Aanvullende PensioenOpbouw’

Op 16 november 2023 vond het webinar ‘Beleggen met Aanvullende PensioenOpbouw’ plaats. Tijdens dit webinar vertelden Arjan Vroom (senior marketeer Banksparen) en Michel Engbers (directeur Investment Office) meer over beleggen met mogelijk belastingvoordeel voor je pensioen met je rekening Aanvullende PensioenOpbouw.

Vragen en antwoorden op een rij

Tijdens het webinar ontvingen we veel goede vragen. Misschien zijn ze ook voor jou interessant. Ze staan voor je op een rij.

Beleggen

Met welk bedrag kun je beleggen?

Je kunt al starten met beleggen vanaf € 1,00 met het saldo op je Aanvullende PensioenOpbouw.

Kan ik mijn huidige saldo van banksparen (of een deel daarvan) omzetten naar beleggen of alleen nieuwe inleg?

Je kunt je huidige saldo (of een deel daarvan) omzetten naar beleggen. Maar je kunt ook beleggen met nieuwe inleg. Ga in mijn.nn naar je rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Kies daarna onder 'Beleggen' voor 'Start met beleggen'. Je geeft via mijn.nn aan met welk saldo je wilt beleggen van je Aanvullende PensioenOpbouw.

Beleg je al met je Aanvullende PensioenOpbouw en wil je een deel van je spaarsaldo omzetten naar beleggen? Kies in mijn.nn voor je rekening Aanvullende PensioenOpbouw en ga naar 'Verdeling tussen sparen en beleggen'. Verschuif daarna het geld van sparen naar beleggen.

Wat zijn de voor- en nadelen van beleggen in box 3?

Als je belegt in box 3 is je geld vrij opneembaar. Bovendien betaal je belasting over een deel van je vermogen in box 3. Dit is alleen zo als je meer vermogen hebt dan het ‘heffingsvrij vermogen’. In box 3 profiteer je niet van mogelijk belastingvoordeel zoals in box 1.

Het saldo op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw valt in box 1 en is daarom niet vrij opneembaar. In box 1 bouw je vermogen op door gebruik te maken van je jaarruimte en/of reserveringsruimte. De stortingen die je doet mag je binnen de wettelijke grenzen aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Ook hoef je over het vermogen dat je opbouwt in box 1 geen vermogensrendementsheffing te betalen. Op het moment dat je dit vermogen laat uitkeren, betaal je daar inkomstenbelasting over.

Ik heb al een rekening Aanvullende PensioenOpbouw waarin ik vooral spaarde in deposito's. Kan ik met deze rekening ook (deels) gaan beleggen?

Ja, je kunt beleggen met het variabele spaargeld op je rekening. Dat is het geld op je rekening dat niet vaststaat in een deposito.

Kan ik ook zelf beleggen of bieden jullie alleen vermogensbeheer aan?

Je kunt bij ons niet zelf beleggen, wij bieden alleen vermogensbeheer aan. Met beheerd beleggen bepalen we eerst jouw beleggingsprofiel op basis van je antwoorden op de profielvragen. Daarmee zorgen we dat de beleggingen bij jou passen. Er zijn 17 verschillende beleggingsprofielen.

Kun je starten met beleggen via de mobiele app?

Het is alleen mogelijk om via mijn.nn aan te geven dat je wilt beleggen met het saldo op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw.

Kan ik met mijn beleggingen van Aanvullende PensioenOpbouw tussentijds overstappen naar een andere aanbieder?

Je kunt je beleggingsportefeuille niet een-op-een ergens anders onderbrengen. Wel kun je je beleggingen verkopen en je geld daarna overdragen naar een andere aanbieder.

Wat gebeurt er met mijn beleggingen als ik kom te overlijden?

Bij overlijden gaat het saldo van je rekening Aanvullende PensioenOpbouw naar je erfgenamen. Meer informatie hierover lees je op de pagina Fiscale en juridische regels.

Risico's

Is het slim om te beleggen bij één belegger, of moet ik hier ook spreiden?

Met beheerd beleggen spreiden we jouw geld altijd over meerdere beleggingsfondsen. Deze fondsen worden beheerd door experts en beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed gespreid over verschillende landen en sectoren. Vaak zijn ze gespecialiseerd in bijvoorbeeld een regio, sector of thema. Zo krijg je veel variatie in je beleggingsportefeuille en worden je risico’s gespreid.

We beleggen voor je volgens jouw beleggingsprofiel. Lees meer over onze beleggingsprofielen en ons beleggingsbeleid.

Is het nu wel het juiste moment om te beginnen met beleggen?

Als je hebt besloten om te gaan beleggen, is er eigenlijk geen ‘verkeerd’ moment om daarmee te beginnen. Beleggen is namelijk bedoeld om op langere termijn vermogen op te bouwen. Er kunnen altijd economische redenen zijn om niet te beleggen, of om juist wél te beleggen.

Wel kan het verstandig zijn om gespreid in te leggen. Bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag. Door gespreid in te leggen, verminder je het risico dat je op het verkeerde moment belegt. Dat klinkt misschien raar, maar telkens als je geld inlegt worden er beleggingen voor jou gekocht. De ene keer tegen een wat hogere koers en de andere keer tegen een wat lagere koers. Als je regelmatig inlegt, zorg je er dus voor dat je tegen een gemiddelde koers aankoopt. Wil je liever een groter bedrag ineens inleggen? Ook dan kan het slim zijn om niet het gehele bedrag ineens, maar juist verdeeld over meerdere weken in te leggen.

Daarnaast is het belangrijk dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen. En dat je ervoor zorgt dat je genoeg geld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. Zo beperk je niet de risico’s van beleggen, maar doet het wel minder pijn als je beleggingen minder waard worden.

Het voordeel van AanvullendePensioenOpbouw is bovendien dat je zowel kunt sparen als beleggen. Je bepaalt zelf hoe je dat verdeelt.

Kan ik al het ingelegde geld kwijtraken?

Bij beleggen horen risico's. Welke vorm van beleggen je ook kiest. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Als je kiest voor beheerd beleggen op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw dan laat je je geld beleggen door onze experts. Wij volgen dagelijks de ontwikkelingen op de financiële markten en beleggen voor jou volgens jouw beleggingsprofiel. En volgens het risico dat jij wilt en kunt lopen. Daarnaast spreiden onze experts je geld over meerdere beleggingsfondsen. Om je risico’s nog verder te beperken, beleggen we voor je volgens de zogenaamde 'lifecycle-methode’. Hiermee nemen we steeds minder risico met je beleggingen, naarmate je dichter bij je doeldatum komt.

Ook kun je zelf een aantal dingen doen om het risico te beperken, zoals gespreid inleggen. Lees wat je nog meer zelf kunt doen om je risico te beperken.


Rendement

Welke opbrengsten garandeert Nationale-Nederlanden?

Met beleggen krijg je geen garanties. Welke vorm van beleggen je ook kiest. Maar we snappen dat je benieuwd bent naar de mogelijke opbrengst! Bereken hier het bedrag dat beleggen jou kan opleveren. En bekijk de rendementen die onze experts de afgelopen jaren hebben behaald met beheerd beleggen.

De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Welk rendement heeft Nationale-Nederlanden de afgelopen tien jaar behaald (na aftrek kosten)?

Bekijk hier de nettorendementen van beheerd beleggen voor vijf van onze beleggingsprofielen. Per jaar en vanaf 2018.

Belastingvoordeel

Hoe werkt het belastingvoordeel bij Aanvullende PensioenOpbouw?

Het hele saldo op je rekening Aanvullende Pensioenopbouw valt in box 1. Dus zowel je spaardeel als je beleggingsdeel. Je profiteert met box 1 van mogelijk belastingvoordeel. Je inleg mag je binnen wettelijke grenzen bij de belastingaangifte aftrekken van je inkomen in box 1. Via je belastingaangifte krijg je zo een deel van je inleg terug. Het bedrag dat je in een jaar maximaal mag aftrekken, is vooral afhankelijk van je jaarruimte en reserveringsruimte. Je betaalt pas belastingen als je het tegoed gaat uitkeren. Mogelijk val je dan in een lager belastingtarief. Lees meer in de fiscale en juridische regels.


Kosten

Wat zijn de kosten van beleggen met Aanvullende PensioenOpbouw?

Beleggen brengt kosten met zich mee. Lees hier waar deze kosten uit bestaan. Ook kun je berekenen welke kosten je in een jaar kunt verwachten en welke invloed deze kosten hebben op je rendement.

Jaarruimte

Hoe bereken ik de A-factor?

De A-factor vind je op je uniform pensioenoverzicht (UPO). Deze gebruik je om je jaarruimte en reserveringsruimte te berekenen.


Ondernemers

Is Aanvullende PensioenOpbouw alléén geschikt voor ondernemers?

Nee, ook in loondienst kun je gebruik maken van onze rekening Aanvullende PensioenOpbouw met beleggen. Het is wel belangrijk dat je hiervoor jaarruimte hebt en dat je alleen belegt met geld dat je kunt missen.

Leeftijd

Is beleggen interessant als ik al wat ouder ben of als ik nog maar een paar jaar wil beleggen?

Ja, beleggen kan al interessant zijn als je vier jaar of langer de tijd ervoor hebt. Beleggen is iets voor de langere termijn. Want hoe langer je belegt, hoe meer kans je hebt om eventuele verliezen goed te maken. Ook is het belangrijk dat je belegt met geld dat je kunt missen. En dat je ervoor zorgt dat je genoeg geld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. Zo beperk je niet de risico’s van beleggen, maar doet het wel minder pijn als je beleggingen minder waard worden. Bereken wat beleggen je kan opleveren.

Ik ga volgend jaar met pensioen. Kan ik ook gedeeltelijk blijven beleggen en gedeeltelijk alvast laten uitkeren?

Ja, je kunt een deel van je geld alvast periodiek laten uitkeren en de rest van je geld nog even laten staan op je rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Je kunt alleen beleggen in de opbouwfase. Het is niet mogelijk om te beleggen in de uitkeerfase.

Op welke leeftijd zou ik moeten beginnen met pensioenopbouw?

Als je vroeg begint met pensioenopbouw heb je meer tijd om een inkomen voor later op te bouwen. Maak gebruik van de rekentool en zie wat Aanvullende PensioenOpbouw je kan opleveren. Voor advies neem je contact op met een onafhankelijk adviseur.


Lifecycle-methode

Kan de lifecycle-methode ook worden uitgezet?

Nee, de lifecycle-methode staat altijd aan als je belegt met je rekening Aanvullende PensioenOpbouw. Dit betekent dat we steeds minder risico nemen met je beleggingen naarmate je doeldatum dichterbij komt. Lees meer over de lifecycle-methode.

Ik zie dat er een lifecycle in de beleggingen zit en dat deze afbouwt tot aan mijn pensioendatum. Is dat niet vreemd? Ik wil toch periodiek een bedrag uit deze beleggingspot halen en niet het gehele bedrag in één keer?

Je kunt alleen in de opbouwfase beleggen. Voor het periodiek uitkeren van je vermogen open je bijvoorbeeld een Aanvullende PensioenUitkering.


Meer over beleggen voor je pensioen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur