Pensioen voor zzp'ers

Bij ons kun je sparen en/of beleggen voor extra pensioen. Dat heet Aanvullende PensioenOpbouw. Hoe eerder je begint, hoe meer je kunt opbouwen.

Bereken je pensioen

Aanvullende PensioenOpbouw voor ondernemers

Ontdek de voordelen

  • Belastingvoordeel tot maximaal 49,5%*
  • Je kunt onbeperkt schuiven tussen sparen en beleggen
  • Je kunt het online zelf regelen of kiezen voor een adviseur
  • Je hebt lage beheerkosten: 0,82% per jaar over je belegd vermogen
  • Je kunt eenmalig en/of elke maand inleggen

Ik wil aanvullend pensioen opbouwen

Cashcow 2023 finner 2024 IEX 2023 gouden stier 2023

*Hierbij is geen rekening gehouden met heffingskortingen, fiscale ondernemersregelingen en effect voor inkomensafhankelijke regelingen, zoals toeslagen.

Zo werkt pensioen voor zzp'ers

Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit drie pijlers:

1
AOW (Algemene Ouderdomswet)
Iedereen in Nederland heeft recht op AOW. Ook als je zzp’er bent (geweest). Je krijgt dit basispensioen van de overheid zodra je de AOW-leeftijd bereikt. Voor veel mensen is alleen AOW te weinig om rond te komen.
2
Pensioen via een werkgever
De meeste zzp'ers bouwen geen pensioen op. Je werkt namelijk voor jezelf en bent eigen baas. Al kan het zo zijn dat je (verplicht) deelneemt aan een beroepspensioenregeling of bedrijfstak-pensioenfondsregeling. Werkte je eerder in loondienst? Dan heb je misschien pensioen opgebouwd via die werkgever. Dit komt boven op je AOW. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je wat je verwachte pensioen is, en waar dat is opgebouwd.
3
Pensioen dat je zelf regelt
Voor jou als zzp'er is deze pijler belangrijk. Want je bouwt geen pensioen op via een werkgever. Dit moet je zelf regelen. Je kunt dit doen met een lijfrenteverzekering. Of je gaat sparen of beleggen voor je pensioen. Verder op deze pagina lees je hoe je dit kunt doen.

De belangrijkste vragen van zzp'ers over pensioen

Pensioenopbouw hoeft geen ver-van-je-bed-show te zijn. Als je antwoord hebt op deze vragen, ben je al ver.

Moet ik extra pensioen opbouwen? Heb ik een pensioengat?

Het is slim om extra pensioen op te bouwen, als je een pensioengat hebt. Je hebt een pensioengat als je tijdens je pensioen niet meer kunt leven zoals je zou willen. Je hebt dan te weinig inkomsten van je AOW en eventueel werkgeverspensioen.

Hoe weet je nu dat er straks te weinig binnenkomt? Vaak wordt de vuistregel gebruikt dat je tijdens je pensioen 70% nodig hebt van wat je nu verdient. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je wat je verwachte netto pensioen is vanaf je AOW-leeftijd. Is dit minder dan 70% van wat je nu netto verdient? Dan heb je een pensioengat.

Je kunt je pensioengat dichten met Aanvullende PensioenOpbouw van Nationale-Nederlanden. Hoe eerder je begint, hoe langer je de tijd hebt om je pensioenpot te vullen.

Zo check je hoe je ervoor staat

Alles over een pensioengat
Wat is een goed pensioen als zzp'er?

Wat je een goed pensioen vindt, is heel persoonlijk. Er wordt vaak gezegd dat een goed pensioen 70% van je huidige salaris is. Je hebt dan ongeveer hetzelfde te besteden als nu. Dit komt doordat je later vaak minder kosten hebt. Bijvoorbeeld omdat je kinderen uit huis zijn. Of omdat je de hypotheek aflost.

Maar dit is een algemene inschatting. Het is goed om na te denken over wat je wilt. Want ook als je met pensioen bent, wil je doen wat je belangrijk vindt.

Hoeveel mag ik inleggen voor mijn pensioen?

Het bedrag dat je voor het lopende kalenderjaar met mogelijk belastingvoordeel mag gebruiken voor extra pensioenopbouw, heet jaarruimte. Deze is elk jaar anders. Om je jaarruimte te berekenen heb je een aantal gegevens nodig: je belastingaangifte van het vorige jaar, je jaarrekening en soms ook je factor A (zie hieronder). Alles bij de hand? Gebruik dan onze rekenhulp jaarruimte berekenen. Als je een pensioentekort hebt over vorige jaren mag je daarover ook nog pensioen opbouwen. Dat heet reserveringsruimte.

Factor A
Je hebt je factor A soms nodig voor het berekenen van je jaarruimte. Je factor A is het pensioen dat je in een bepaald kalenderjaar hebt opgebouwd bij een werkgever. Als zzp'er heb je dus vaak geen factor A, want je bent eigen baas.

Heb je een deel van het jaar pensioen opgebouwd bij een werkgever? Dan kun je wel je factor A invullen bij het berekenen van je jaarruimte. Je vindt deze in het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) op Mijnpensioenoverzicht.nl.

Reserveringsruimte
Als je verder kijkt naar jouw jaarruimte, kom je ook het woord 'reserveringsruimte' tegen. Dit is de optelsom van al je niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen tien jaar.

Maak je tot nu toe geen gebruik van je jaarruimte? Of gebruik je die jaarruimte maar deels? Dan ontstaat er reserveringsruimte. Deze mag je alsnog in één keer storten. Het is dus een soort inhaalruimte.

Heb je al een rekening Aanvullende PensioenOpbouw bij ons? Dan bereken je je reserveringsruimte makkelijk en snel met onze rekenhulp in mijn.nn.

Jaarruimte berekenen

Reserveringsruimte berekenen
Wat betekent de nieuwe pensioenwet voor zzp'ers?

De nieuwe Wet toekomst pensioenen heeft ook invloed op zelfstandig ondernemers. Zo krijg je meer ruimte om pensioen op te bouwen met mogelijk belastingvoordeel. Je kunt ook langer belastingvriendelijk pensioen opbouwen. Eerst was dit tot je AOW-leeftijd. Nu is dat tot vijf jaar na je AOW-leeftijd.

Experiment met een pensioenregeling
Er is ook een ‘experimenteerbepaling’ opgenomen in de nieuwe pensioenwet. Dit houdt in dat je als zelfstandig ondernemer vrijwillig kunt deelnemen aan een pensioenregeling in de tweede pijler. Zzp’ers kunnen dus meedoen met de regeling van bijvoorbeeld een bedrijfstakpensioenfonds. Dan moet het pensioenfonds deze deelname wel openstellen. Welke pensioenfondsen dit gaan doen, is nog niet bekend. Het experiment duurt vijf jaar. Is het een succes? Dan wordt het waarschijnlijk een wettelijke regeling.


Fiscale oudedagsreserve (FOR)
De FOR is een regeling waarmee ondernemers een pensioenpot konden opbouwen. Via deze regeling kon je een deel van je winst reserveren als oudedagsreserve. Dit was in 2022 9,44% van de winst met een maximum van € 9.632. Het is sinds 2023 niet meer mogelijk om aan de FOR toe te voegen. Bestaande reserves kunnen worden omgezet in een lijfrentevoorziening.



Alle veelgestelde vragen

Hoe bouw je pensioen op als zzp’er?

Vrij sparen of beleggen

  • Je bouwt vermogen op voor een zelf te kiezen doel. Zoals je pensioen of de studie van je kinderen.
  • Je kunt altijd bij je geld
  • Geen belastingvoordeel

Alles over beleggen

Alles over sparen

Aanvullende PensioenOpbouw

  • Je bouwt vermogen op voor je pensioen
  • Je inleg staat vast voor je pensioen. Je kunt het niet zomaar opnemen.
  • Mogelijk belastingvoordeel

Bereken wat het je kan opleveren

Direct aanvragen
lay085a873791f74313b67a3fe456e68262

Mogelijk belastingvoordeel: zo zit dat

Met Aanvullende PensioenOpbouw kun je belastingvoordeel hebben. Je mag namelijk je inleg aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Het bedrag dat je in een jaar maximaal mag aftrekken, hangt af van je jaarruimte en reserveringsruimte.

Je betaalt pas belasting over je uitkeringen als je met pensioen bent. Vaak val je dan in een lager belastingtarief.

Wat kan Aanvullende PensioenOpbouw je opleveren?

Zo werkt Aanvullende PensioenOpbouw

Sparen, beleggen of een combinatie?

Bij Aanvullende PensioenOpbouw kies je zelf of je spaart, belegt of een combinatie maakt. Wat is nou het verschil?

Sparen biedt meer zekerheid, want je inleg blijft staan. Je krijgt een vaste of variabele rente over je spaargeld. Maar door de lagere spaarrente maak je minder rendement. Daarnaast heb je te maken met jaarlijkse inflatie: je geld wordt meestal minder waard.

Beleggen biedt een kans op een hoger rendement. Er staan wel risico's tegenover, want de waarde van je beleggingen kunnen op- en neergaan. Je kunt ook je inleg, of een deel daarvan, verliezen. Je hoeft trouwens niet zelf te beleggen. Dat doen onze experts voor je.

Kosten en risico's van beleggen

Lage beheerkosten

Je betaalt 0,82% per jaar over je belegd vermogen.

Bereken alle kosten

Risico's

'De waarde van je beleggingen kan op- en neergaan. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.' Dat heb je misschien vaker gehoord. En ‘beleggen brengt risico’s met zich mee’ ook. Maar wat betekent dat nou?

Lees verder

Beleggen is iets voor de lange termijn. Door je beleggingen over een lange periode te houden, kan je profiteren van samengestelde rente en geleidelijke groei. Zorg dat je beleggingsstrategie past bij jouw doelen, financiële situatie en risicobereidbeid. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Onthoud dat beleggen altijd risico's met zich meebrengt en dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Lees meer over de risico's.

Of je nu een ervaren belegger bent of juist net begint: onze support heb je! Onze beleggingsexperts doen er alles aan dat jij met vertrouwen je financiële toekomst tegemoet gaat.


Meer over dit onderwerp

Hoe bouw je pensioen op als zzp'er?

Als zzp’er heb je verschillende mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen. Zo kun je zelf sparen of beleggen. Lees hier wat je kunt doen als zzp'er.

Lees meer

Zelf pensioen opbouwen als zzp’er: zo doet Loïs (24) dat

Als zzp'er zelf zorgen voor je pensioen? In dit artikel lees je hoe Loïs zorgt voor een goede financiële toekomst en ook geniet in het nu.

Lees meer

Je pensioen aanvullen? Stel jezelf eerst deze 5 vragen

Beginnen met banksparen voor extra pensioen? Bereid je alvast voor met deze 5 vragen en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Lees meer

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact


Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur