Oktober 2024
In de nieuwe kwartaalupdate beleggen vind je weer een terugblik op het afgelopen kwartaal, de behaalde resultaten en onze vooruitblik voor de komende maanden. Bekijk ook de video waarin Michel Engbers vertelt over de grote onderlinge verschillen van de drie grootste economieën wereldwijd.
In de vorige kwartaalupdate bespraken we de dalende inflatie en de mogelijk positieve gevolgen voor de rente. Dit kwartaal zien we de eerste tekenen van deze veranderingen en hun impact op de wereldeconomie. De drie grootste economische blokken wereldwijd gaan gemiddeld genomen niet goed, met grote onderlinge verschillen.
De economische graadmeters wijzen erop dat de economie de komende maanden verder gaat verzwakken. De cijfers over de verwachtingen binnen de industrie in Europa zijn al langer negatief. Met de Duitse auto-industrie gaat het bijvoorbeeld de laatste tijd niet goed. Tot nu toe leek de dienstensector in Europa, zoals de horeca, zich nog redelijk goed staande te houden. Echter, recente cijfers laten zien dat ook deze sector onder druk staat. De sector is een belangrijke motor voor de Europese economie. De economie in Europa kan daarom wel een stimulans gebruiken. De Europese Centrale Bank is dan ook begonnen met het verlagen van de rente.
Naast de vergelijkbare economische problemen zoals in Europa, kampt China met nog een specifiek probleem. Namelijk de vastgoedcrisis. De afgelopen jaren zijn er in China teveel woningen en appartementen gebouwd ondanks de krimpende bevolking. Veel Chinezen beleggen in vastgoed en de prijzen van dat vastgoed dalen al enige tijd. Dat is natuurlijk niet goed voor het consumentenvertrouwen en de bestedingen. Onder andere daardoor staat de Chinese economie structureel onder druk. Ook Chinese aandelen deden het tot voor kort niet goed. De Chinese overheid neemt de laatste weken maatregelen om de economie een boost te geven. Daardoor stegen Chinese aandelen flink. Het is de vraag of deze maatregelen voldoende zullen zijn om de economie weer echt vlot te trekken.
Tot nu toe gaat het in de VS nog redelijk goed met de economie. Maar ook daar is de Federal Reserve voor de zekerheid begonnen met het verlagen van de rente.
Kortom, de belangrijkste centrale banken zien ook uitdagingen voor de economische groei en nemen hun maatregelen. Een lagere rente is niet alleen goed voor de economie, maar ook voor obligaties. Een lagere rente leidt tot hogere koersen van obligaties. Wij hebben de obligatieportefeuilles zo ingericht dat je extra profiteert van een dalende rente. Met aandelen zijn we op dit moment iets voorzichtiger, want een slecht draaiende economie is niet goed voor aandelen.
Wij blikken in onze kwartaalupdate niet alleen terug. We kijken we ook vooruit en delen de resultaten van de modelportefeuilles. Alvast veel leesplezier!
Michel Engbers
14 oktober 2024
Michel Engbers
Directeur Investment Office Nationale-Nederlanden Bank
De ECB verlaagde de rente in Europa met 0,25%. Die verlaging was volgens verwachting. De hoogte van de renteverlaging (0,50%) in de Verenigde Staten verraste positief. De Fed zag vorige maand ruimte om de rente naar dit niveau te verlagen.
Beide centrale banken zagen de inflatieontwikkeling voldoende afremmen om de rentecondities te versoepelen. Indirect krijgt de economie hiermee een steun in de rug. Lenen wordt goedkoper waardoor meer kapitaal beschikbaar komt. Beleggers reageerden positief, veel aandelen- en obligatiekoersen stegen.
Begin augustus zaten de aandelenmarkten in een flinke dip. De werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten vielen tegen. Hierdoor werden beleggers angstig dat de Fed mogelijk te laat zou zijn met de renteverlaging. Na geruststellende woorden van Fed president Powell herstelden de koersen weer. Ondanks de dip in augustus stegen de aandelenkoersen dit kwartaal wereldwijd met ongeveer 2%. De koersen in alle regio’s waren positief.
De grootste beweging zat dit kwartaal in China. Autoriteiten kondigden onverwacht een grote reeks maatregelen aan om de vastgelopen vastgoedmarkt te stimuleren. In deze ’Stimulus Blitz’ werden verschillende rentes verlaagd en financieringsvoorwaarden voor vastgoedpartijen versoepeld. Beleggers reageerden zeer positief. In september steef de Chinese Hang Seng aandelenindex met 19% en was daarmee de beste maand in ruim 20 jaar.
De daling van de kapitaalmarktrentes in Europa en in de Verenigde Staten was positief voor veel obligatiecategorieën. De risicovollere categorieën zoals EMD en high yield presteerden dit kwartaal ook het best. Dalende rentes zijn vaak positief voor de goudprijs. Net als de toegenomen geopolitieke spanningen. De prijs van goud steeg tot recordhoogte.
De daling van de kapitaalmarktrentes in Europa en in de Verenigde Staten was positief voor veel obligatiecategorieën.
In het derde kwartaal droegen alle beleggingscategorieën positief bij aan het rendement van de modelportefeuilles. Je vindt jouw persoonlijke rendement in mijn.nn en in de NN App.
De rentedalingen van de ECB en de Fed en de beter dan verwachte bedrijfscijfers over de eerste helft van het jaar waren positief voor aandelenbeleggingen. De kans op een recessie nam af en dat was positief voor de koersen.
In veel sectoren stegen de aandelenkoersen. Negatieve uitschieters waren de energie- en de informatietechnologie sector. Energieprijzen daalden over een breed front, aangevoerd door de gedaalde vraag naar olie. De olieprijs daalde met ruim 16%. Verder was de daling van de koersen van halfgeleiderfabrikanten opvallend, de vraag naar computerchips nam af.
Dit kwartaal daalden de kapitaalmarktrentes in veel landen. Daarmee zijn we weer terug op het niveau van begin van het jaar. De verwachting is dat economieën minder hard gaan groeien. Daar past een lagere kapitaalmarktrente bij. De gedaalde inflatie en daardoor gedaalde beleidsrentes, droegen hier ook aan bij. De rentecurve normaliseerde weer iets. Dit betekent dat de rente op kortlopende obligaties lager is dan de rente op langlopende obligaties.
Positief voor risicovollere obligaties was dat de spread ongewijzigd bleef. De verwachting van het aantal faillissementen was ongewijzigd. Hierdoor stegen de koersen van deze obligaties.
De goudprijs behaalde een recordhoogte in september. Naast de lagere rentes kwam dit vooral door het idee dat goud een ‘veilige haven’ is in tijden van geopolitieke spanningen. Daarnaast is er een sterke vraag vanuit China. Op jaarbasis is goud een van de best presterende beleggingscategorieën. Goud leverde daarmee ook dit kwartaal weer een positieve bijdrage aan modelportefeuilles.
De aanpassingen in september binnen de modelportefeuilles hebben geen grote invloed gehad op de bijdrage aan verantwoord beleggen.
Het Investment Office wijzigde in september de samenstelling van de modelportefeuilles, passend bij onze macro-economische visie. Hier kun je de toelichting nog een keertje lezen.
Door de daling van de kapitaalmarktrente stegen obligatiekoersen over een breed front. Alle categorieën droeg hieraan bij, maar de risicovollere obligaties presteerden het best.
Ook aandelenkoersen stegen wereldwijd. Opkomende landen, en vooral de beurzen in China, stegen het meest. Dit kwartaal zagen we ook de categorie waardeaandelen goed presteren.
De goudprijs behaalde een recordhoogte. Hiervan profiteerden de modelportefeuilles. In het derde kwartaal behaalden alle modelportefeuilles weer een positief resultaat. Het rendement van modelportefeuille Neutraal 4 kwam het afgelopen kwartaal uit op 2,9%. Deze portefeuille heeft een standaardweging van 50% obligaties en 50% aandelen.
Voor beleggers zijn de vooruitzichten verbeterd. De OESO heeft eind september de groeiprognose voor 2024 en 2025 gepubliceerd. Voor de meeste landen is de prognose stabiel en wordt geen recessie meer verwacht. Voorlopig zien wij de inflatie gemiddeld rond de 2%. Daarmee blijft er ruimte voor centrale banken om de beleidsrente verder te verlagen. Dit is positief voor de economie en daarmee voor zowel aandelen- als obligatiebeleggingen.
Maar er zijn ook risico’s. De onrust in het Midden-Oosten kan zich snel uitbreiden. Een energieschok ligt dan op de loer met een sterk stijgende inflatie tot gevolg. En door de oplopende inflatie kan daardoor de rente weer op een hoger niveau uitkomen. Het is niet ons basisscenario, maar wel een risico voor beleggers.
Voor Europese landen speelt de handelsproblematiek met China. Er was verdeeldheid tussen Europese landen over het verhogen van de importtarieven voor Chinese auto’s. Vooral Duitsland is tegen vanwege haar grote export van auto’s en onderdelen naar China. Gevreesd wordt voor tegenmaatregelen van de Chinezen. Want de automobielindustrie in Duitsland zit nu al in de problemen. Verkoopcijfers dalen fors en fabrieken dreigen gesloten te worden. Een recessie ligt in Duitsland op de loer. Maar de beslissing om de tarieven te verhogen is door de Eurozone genomen. Dit kan op termijn voor verdeeldheid zorgen binnen de Europese Unie.
In de Verenigde Staten speelt de discussie over importheffingen op Chinese producten. Daarnaast vinden wij de gemiddeld hoge waarderingen van sommige grote toonaangevende bedrijven zorgelijk. Economische teruggang zou de winstgevendheid van die bedrijven sterk kunnen beïnvloeden. In november zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wij verwachten daarvan echter op de lange termijn geen sterk effect op de Amerikaanse beurzen. Op korte termijn kan het wel voor een hoge beweeglijkheid zorgen.
Wij zijn gematigd positief voor de rest van dit jaar, maar de hierboven genoemde risico’s zijn voor ons de reden om iets minder aandelenrisico in de modelportefeuilles te nemen. Voor obligatiebeleggingen zien wij ruimte voor koersstijgingen vanwege de kans op lagere rentes.
En ondanks de recordhoogte goud vinden wij onze goudbelegging nog steeds een belangrijke beleggingscategorie in de modelportefeuille. Het draagt positief bij aan de spreiding en daarmee aan de verhouding tussen risico en rendement.
Deze kwartaalupdate is alleen opgesteld ter informatie en is geen beleggingsaanbeveling of beleggingsadvies. De inhoud is geen aanbod of uitnodiging tot het aangaan van enige overeenkomst of om effecten of enig ander financieel instrument te kopen of te verkopen.
De inhoud is met de meeste zorg samengesteld en gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen. Over de volledigheid, juistheid of typfouten wordt, uitdrukkelijk of stilzwijgend, geen enkele aansprakelijkheid aanvaard.
Nationale-Nederlanden Bank N.V., KvK nr. 52605884
Eind januari staat de volgende kwartaalupdate voor je klaar!
Rechtstreeks via de NN App geld storten op je beleggingsrekening. Zonder de app of online omgeving van je tegenrekening te gebruiken.
Het geld staat direct op je rekening. Probeer het nu uit in de NN App.
We vragen je om de profielvragen elk jaar opnieuw te beantwoorden. Of eerder, als er in de tussentijd iets verandert in je situatie.
De beleggingswereld heeft zijn eigen taalgebruik. Heb je in de kwartaalupdate een woord gezien waarover je graag meer wilt weten? In het ABC van beleggen leggen we veel voorkomende termen uit.
Bekijk de woordenlijstWe kunnen je op verschillende manieren helpen.
Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.