Economische groei blijft op peil

Kwartaalupdate Beheerd Beleggen (Wereld)

Juli 2024

In de nieuwe kwartaalupdate beleggen vind je weer een terugblik op het afgelopen kwartaal, de behaalde resultaten en onze vooruitblik voor de komende maanden.

Cashcow award 2023 en finner 5 sterren beoordeling 2024
Column Michel Engbers

De rente gaat omlaag, en dan?

De hoogte van inflatie en rente zijn belangrijk in ons vakgebied en regelmatig onderwerp van deze column. De laatste cijfers laten zien dat de inflatie daalt en dus de goede kant op gaat. Het komende jaar kunnen centrale banken zoals de Fed en de ECB de rente daardoor waarschijnlijk verlagen. De Federal Reserve wacht niet met het verlagen van de rente tot de inflatiedoelstelling van 2% is bereikt. In principe goed nieuws. Maar economische graadmeters wijzen erop dat de economie aan het verslechteren is. Is dat nu goed of slecht nieuws voor de financiële markten?

Tot nu toe zien we het volgende: bij tegenvallende economische cijfers reageren de aandelen- en obligatiemarkten daar positief op. Bij obligaties is dat gemiddeld genomen logisch omdat bij een afkoelende economie de inflatie verder kan dalen en de rente omlaag gaat. En obligatiekoersen bewegen nou eenmaal in tegenovergestelde richting dan de rente.

Maar bij aandelen is er wel degelijk een omslagpunt. Als de economie teveel vertraagt, is dat slecht voor huishoudens en bedrijven. Tot nu toe trekken de aandelenbeurzen zich daar niets van aan en lijken ze meer aandacht te hebben voor een eventueel dalende rente. Totdat zorgen over de economie belangrijker worden gewogen. Dan daalt niet alleen de rente maar dalen ook de aandelenbeurzen, zo wijst de ervaring uit. De financiële markten kunnen wispelturig zijn.

Voorlopig wordt de dalende rente nog positief uitgelegd. Maar dit kan snel veranderen als de economische verwachtingen verder tegenvallen. Bij het Investment Office houden we dit continu in de gaten. Tot nu toe is 2024 een goed jaar geweest voor het resultaat van onze modelportefeuilles.

14 juli 2024

Michel Engbers
Directeur Investment Office Nationale-Nederlanden Bank

Terugblik

Economie houdt stand

Op macro economisch niveau was het dit kwartaal vrij rustig. De groei van de economie bleef in de Eurozone (2,0%) en de Verenigde Staten (3,0%) ongeveer gelijk. En de inflatiecijfers lieten nog niet de daling zien waarop beleggers hoopten.

Vanuit het bedrijfsleven zagen we dat producerende bedrijven minder optimistisch zijn. De PMI index in de Verenigde Staten kwam onder de 50 punten uit. Dit teken van economische krimp werd veroorzaakt door hogere grondstofprijzen, gestegen transportkosten en toegenomen loonkosten.

Positief nieuws is dat de ECB op basis van alle beschikbare economische data de rente in juni met 0,25% verlaagde. Dit kan voor economieën in de Eurozone op termijn een steun in de rug betekenen.

Ontwikkelingen regionaal en categorieën

De verwachting is dat centrale banken de korte rente verder verlagen. Daardoor stegen de aandelenkoersen in de meeste regio’s. Onze beleggingen profiteerden daarvan. De Japanse aandelenbeurs leverde terrein in doordat de economie iets kromp terwijl de inflatie opliep. Hierdoor zagen we de aandelenkoersen in de Pacific iets dalen. Het deel van onze beleggingen in de Pacific is maar klein.

Veel obligatiekoersen daalden een beetje door de licht gestegen kapitaalmarktrente. Onze keuze pakte goed uit om te beleggen in risicovollere obligatiecategorieën zoals high yield en EMD obligaties. Door de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten steeg de goudprijs. Hierdoor steeg onze goudbelegging en daarmee ook het rendement van de modelportefeuille.

Positief nieuws is dat de ECB op basis van alle beschikbare economische data de rente in juni met 0,25% verlaagde.

Positief rendement modelportefeuilles

Zowel onze aandelen- als onze obligatiebeleggingen stegen in het tweede kwartaal. Het rendement was in alle modelportefeuilles positief. Je vindt jouw persoonlijke rendement in mijn.nn en in de NN App.

Technologieaandelen gestegen

De koersen van veel grote Amerikaanse communicatie- en technologiebedrijven stegen dit kwartaal verder. Dit kwam vooral door de toegenomen interesse van beleggers in de ‘kunstmatige intelligentie’-activiteiten van deze ondernemingen.

Wij maken ons al enige tijd zorgen over de waarderingen van deze bedrijven. De koersen zijn de afgelopen jaren al hard gestegen en de verwachtingen voor de toekomst zo mogelijk nóg harder. Het is maar de vraag of de toekomstige winstontwikkeling de koersen kan bijbenen. Daarom beleggen we maar voor een klein deel in deze bedrijven. In andere sectoren waren de koersbewegingen relatief vlak.

Veel obligatiekoersen gedaald

De economie bleef dit kwartaal op peil. De kans op een economische terugval is wat kleiner geworden. Bovendien is de inflatie nog aan de hoge kant. Hierdoor zijn wereldwijd de meeste kapitaalmarktrentes een beetje gestegen. De koersen van kredietwaardige obligaties binnen onze beleggingen daalden daardoor wat.

Onze keuze voor bedrijfsobligaties en risicovollere obligaties leverde een positief resultaat op. Er zat weinig beweging in de spread zodat beleggers profiteerden van de hogere rentes. Dit beperkte de koersdaling van onze obligatiebeleggingen.

Goudprijs weer iets verder gestegen

Ook dit kwartaal steeg de goudprijs. Goud blijft voor beleggers een ‘veilige haven’ in tijden van geopolitieke spanningen, zoals in het Midden-Oosten en tussen Oekraïne en Rusland. Ook dit kwartaal leverde goud een positieve bijdrage aan de modelportefeuilles.

Verantwoord beleggen

Binnen de modelportefeuille hebben we kleine wijzigingen doorgevoerd. Deze hebben geen invloed op de bijdrage aan verantwoord beleggen.

Resultaten modelportefeuilles

Wijzigingen in de modelportefeuilles

Het Investment Office paste de samenstelling van de modelportefeuilles in juni aan. De huidige modelportefeuilles sluiten daarmee weer goed aan bij de visie die we momenteel hebben voor 2024. Hier kun je de toelichting nog een keertje lezen.

Positief resultaat voor alle modelportefeuilles

Aandelenkoersen stegen wereldwijd. Beleggers zijn minder somber over de groei van de economie. Door de brede spreiding van onze aandelenbeleggingen profiteerden de modelportefeuilles van deze ontwikkeling. Obligatiekoersen daalden vanwege de gestegen kapitaalmarktrente. Door onze keuze om ook in hoogrentende obligaties te beleggen, behaalden onze obligatiebeleggingen wél een positief resultaat. De stijging van de goudprijs droeg ook bij aan het resultaat.

In het tweede kwartaal behaalden alle modelportefeuilles een positief resultaat. Het rendement van modelportefeuille Neutraal 4 kwam het afgelopen kwartaal uit op 1,0%. Deze portefeuille heeft een standaardweging van 50% obligaties en 50% aandelen.

Vooruitblik

Macro economische vooruitzichten ongewijzigd

De kans op een recessie is klein. Zo zijn de consumentenbestedingen in veel westerse landen redelijk stabiel en is het vertrouwen nog steeds positief. Ook de arbeidsmarkt is nog erg sterk. De piek in de rentestijgingen lijkt achter de rug en centrale banken zien de komende maanden ruimte voor verruiming van het beleid.

Maar zorgen zijn er ook. Vooral de inflatie is nog niet op het gewenste niveau en kan wel eens meer ‘sticky’ zijn en minder snel reageren op veranderingen in vraag en aanbod. Dit kan de economie afremmen. Ook de waarderingen van veel bedrijven liggen nog boven het lange termijn gemiddelde.

Door deze vooruitzichten houden we er rekening mee dat de aandelenkoersen de komende maanden iets kunnen corrigeren. Daarom blijven we voorzichtig en beleggen we iets minder in aandelen dan we standaard doen. We denken wel dat de rente verder daalt en obligatiebeleggingen daarvan profiteren.

Onze goudbelegging vinden we belangrijk vanwege de spreiding en dat is positief voor de verhouding tussen risico en rendement.

Disclaimer

Deze kwartaalupdate is alleen opgesteld ter informatie en is geen beleggings­aanbeveling of beleggingsadvies. De inhoud is geen aanbod of uitnodiging tot het aangaan van enige overeenkomst of om effecten of enig ander financieel instrument te kopen of te verkopen.

De inhoud is met de meeste zorg samengesteld en gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen. Over de volledigheid, juistheid of typfouten wordt, uitdrukkelijk of stilzwijgend, geen enkele aansprakelijkheid aanvaard.

Nationale-Nederlanden Bank N.V., KvK nr. 52605884

Eind oktober staat de volgende kwartaalupdate voor je klaar!

Past je beleggingsprofiel nog?

We vragen je om de profielvragen elk jaar opnieuw te beantwoorden. Of eerder, als er in de tussentijd iets verandert in je situatie.

Controleer je beleggingsprofiel in mijn.nn

ABC van beleggen

De beleggingswereld heeft zijn eigen taalgebruik. Heb je in de kwartaalupdate een woord gezien waarover je graag meer wilt weten? In het ABC van beleggen leggen we veel voorkomende termen uit.

Bekijk de woordenlijst

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur