Boot slepen: hoe kan je het beste slepen en gesleept worden?

Motorstoring, geen brandstof meer of geen wind: door deze redenen is het mogelijk dat je boot gesleept moet worden. Watersporters zijn vaak bereid om elkaar te helpen, dus je boot slepen dat weigeren ze niet zo snel. Maar hoe kan je het beste slepen en gesleept worden? Je leest het hier!

Boot slepen of gesleept wordern, dit moet je weten:

Wanneer kan je een boot slepen?

Op een zomerse dag op de Friese meren een klein bootje slepen is natuurlijk helemaal anders dan een boot van een zandbank af trekken in een vliegende storm op de Waddenzee. Voordat je besluit om een boot op sleeptouw te nemen, is het verstandig om even stil te staan bij de situatie en de bijbehorende risico’s. Is de boot die je gaat slepen groter dan je eigen boot? Kan je er makkelijk bij komen zonder zelf vast te lopen? Hoe ver wil de boot die je gaat slepen, gesleept worden? Heb je nog genoeg brandstof om die plek te halen? Je motor moet dan harder werken en wellicht meer verbruiken dan normaal. Neem dus even rustig de tijd om de situatie goed in te schatten. En overwreg wat de risico’s zijn voor jouw boot en de boot die gesleept moet worden. Je kan natuurlijk altijd even overleggen met de hulpdiensten, bijvoorbeeld via de gratis KNRM-app.

Lekkage in een boot

Als je een vastzittende boot lostrekt en deze boot blijkt een flinke lekkage te hebben, is er een risico dat hij zinkt en jouw boot met zich meetrekt. Kijk dus goed naar de situatie en beoordeel of het veilig genoeg is voor beide boten en bemanningen om te gaan slepen. Overleg desnoods met de hulpdiensten. Voordat je iets gaat ondernemen is het handig om aan je bemanning uit te leggen wat je wilt gaan doen en ze te vragen om allemaal een reddingsvest aan te trekken. Verdeel de taken over je bemanningsleden, zodat iedereen begrijpt wat hij of zij moet doen.

Slepen: zo doe je dat

Als je gaat slepen, zijn er twee methodes: langszij slepen en slepen aan een sleeplijn.

1. Langszij slepen

Langszij slepen is heel handig als je beperkte manoeuvreerruimte hebt. Het vraagt wel enige voorbereiding. Zorg allereerst dat er veel stootwillen tussen beide boten hangen. Leg beide boten met een voor- en achterlijn aan elkaar vast. Leg daarnaast twee lange springen kruislings van de voorkant van de ene boot naar de achterkant van de andere boot. Alle lijnen moeten redelijk strak staan. Het helpt als de gesleepte boot meestuurt bij het manoeuvreren; de slepende boot moet iets meer gas geven dan normaal. Hou bij het slepen van zeilboten rekening met golven: als beide boten gaan bewegen op de golven, kunnen de masten elkaar raken.

Als er geen boot in de buurt is om je te slepen, kan jij je eigen boot ook slepen met je bijboot. Deze moet wel een krachtige buitenboordmotor hebben (10 pk of meer bij een boot die meer weegt dan 15 ton). Je bindt de bijboot langszij en geeft flink gas. De gesleepte boot stuurt.
Tip: de gesleepte boot moet goed uitkijk houden, want degene die in de bijboot zit, kan niet veel zien omdat deze een stuk lager zit.

2. Slepen aan een sleeplijn

Een boot aan een sleeplijn achter je eigen boot hangen is handiger als je lange afstanden moet afleggen of als er golven staan. Het is wel lastig manoeuvreren voor beide boten, want de sleep gaat vaak ‘gieren’ of versnelt door achteroplopende golven. ‘Gieren’ betekent dat de gesleepte boot steeds naar links en dan weer naar rechts vaart: Je vaart niet in één rechte lijn achter de slepende boot aan. De versnelling door achteropkomende golven komt doordat de gesleepte boot vaart maakt op de voorkant van een golf. Je glijdt als het ware van een helling af en kan dan ineens flink versnellen, tot de volgende golf er aankomt en de boot weer afremt.

Er worden dus behoorlijke rukken aan de sleeplijn gegeven. Zo sterk, dat er mogelijk kikkers of bolders uit het dek getrokken worden. Daarom is het handig dat je een spruit maakt die de krachten verdeelt. De slepende boot maakt een lijn aan elke achterbolder vast: deze lijnen knoop je aan elkaar en aan die knoop zit dan de sleeplijn. Het is, als je van boven kijkt, een V-vormige spruit. Voor de te slepen boot geldt hetzelfde: maak een spruit waar de sleeplijn aan vast komt te zitten. De ‘benen’ van de V-vormige spruit moeten wat langer zijn. Ze gaan met een slag om de voorste bolders, dan om de middenbolders en worden op de achterbolders of op de schootlieren belegd. Zo verdeel je de krachten goed. Geef als slepende boot flink gas, want het is niet makkelijk om een sleep op snelheid te krijgen. Check vooraf of je nog voldoende brandstof hebt.

Boot met een broek

Word je gesleept door een reddingsboot of door een berger? Dan komt er allereerst iemand aan boord om de situatie te beoordelen en helpt je met het aanleggen van de spruit. Soms wordt ook gebruik gemaakt van een ‘broek’: een lijn die helemaal rond de romp gebonden wordt. De slepende boot houdt dan zoveel mogelijk de rompsnelheid van jouw boot aan. Voor veel eigenaren voelt dat alsof het veel te snel gaat, maar het is een goede en veilige manier om je boot en bemanning naar een rustige plek te brengen.
Tip: spreek met de sleper af op welk marifoonkanaal je met elkaar communiceert. Je kan dan steeds even afstemmen.

Wil je ook goed verzekerd en veilig het water op als je boot gesleept moet worden? Vraag dan vandaag nog onze Bootverzekering aan.

Vraag nu onze Bootverzekering aan

Meer artikelen

Er zijn geen blog artikelen gevonden