Wat zijn variabele lasten?
Je hebt vaste en variabele lasten. Vaste lasten zijn kosten die met een vaste regelmaat terugkomen. Meestal is het steeds (ongeveer) hetzelfde bedrag en heb je er een contract voor afgesloten. Denk aan de huur of hypotheek, abonnementen en de kosten voor energie en water.
Variabele lasten zijn kosten die ook regelmatig terugkomen, maar die wisselen in hoogte. Vaak gaat het om huishoudelijke uitgaven. Bijvoorbeeld:
- boodschappen
- kleding
- spullen voor persoonlijke verzorging zoals shampoo en tandpasta
- kosten voor een huisdier
- schoonmaakmiddelen voor in huis
- eten en drinken buiten de deur
En denk ook aan niet-huishoudelijke uitgaven zoals de kapper, hobby’s en cadeaus.
Zo maak je een overzicht van je variabele lasten
Het is goed om te weten waar je je geld aan uitgeeft. Dat geldt voor de vaste lasten, maar ook voor de variabele lasten. Want juist omdat die kosten wisselen, heb je hiervan misschien een minder duidelijk beeld. En geef je er bijna ongemerkt geld aan uit.
Heb jij al een goed overzicht van je variabele lasten? Kijk dan snel verderop in dit artikel of er ruimte is voor verbetering. Waar kan jij nog op besparen?
Is voor jou nog niet duidelijk wat je variabele kosten precies zijn? Maak hiervan dan een overzicht. Dat geeft inzicht, grip op je geld en daarmee rust. Ook zie je veel makkelijker waar je misschien nog kan besparen.
Zo’n overzicht kan je gewoon met pen en papier maken. Er zijn ook apps en huishoudboekjes die je hiermee helpen. Zo maak je een overzicht van je variabele lasten:
‘Ongemerkt geven we veel geld uit aan eten en drinken buiten de deur.’
Besparen op je variabele lasten
En, werd je verrast door waar je je geld aan uitgeeft? Kijk dan of je je variabele lasten nog kan verbeteren. Op die manier houd je misschien wel ruimte over. Voor bijvoorbeeld die mooie reis of verbouwing van je huis. En om een financiële buffer op te bouwen voor onverwachte kosten.
Op sommige variabele lasten kan je beter besparen dan op andere. Sommige kosten zijn noodzakelijk, andere iets minder. Een aantal praktische én leuke tips:

Doe goedkoper boodschappen
Eten is natuurlijk noodzakelijk. Maar vaak kan je nog best wat geld besparen op je boodschappen. Dat zit hem bijvoorbeeld in de supermarkt waar je naartoe gaat. En het soort producten dat je koopt. Seizoensgroenten- en fruit zijn bijvoorbeeld vaak goedkoper.
Let ook op de aanbiedingen. Dat is vooral interessant voor spullen die niet kunnen bederven zoals verzorgingsproducten. Denk aan shampoo, tandpasta en deodorant. Ook wasmiddel kan je bijvoorbeeld groot inslaan. En vlees of vleesvervangers in de aanbieding zijn prima in te vriezen voor later.
Hier vind je dertien tips om geld te besparen op je boodschappen.

Bespaar op eten en drinken buiten de deur
Een lekkere snack op het station. Koffie kopen onderweg naar je werk. Of in de lunchpauze een luxe broodje halen. Ongemerkt geven we veel geld uit aan eten en drinken buiten de deur.
Waarschijnlijk valt daar nog wat te winnen:
- Een thermosfles met je eigen koffie is zo meegenomen vanuit huis. Koop je bijvoorbeeld twee keer per week onderweg naar je werk een koffie latte? Dan kan je ruim € 400,- per jaar besparen als je je eigen koffie meeneemt. De latte factor noemen we dat.
- Maak er een gewoonte van om je eigen lunch mee te nemen naar werk. Of bij een dagje uit. Zelfs met luxere broodjes uit de supermarkt ben je goedkoper uit.
- Ga je uit eten met vrienden? Vraag je dan af waarom je dat belangrijk vindt. Wil je echt graag lekker uit eten buiten de deur? Of wil je vooral gezellig met je vrienden afspreken? Dat laatste kan dan ook prima bij iemand thuis.
‘Kijk of er in jouw woonplaats al een ‘Ketting Kledingruil’ is.’

Wees creatief met cadeaus
Op cadeaus kan je vaak goed besparen. Je weet namelijk meestal al vooraf dat je er eentje nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een verjaardag of voor de feestdagen. Dat betekent dat je dus op tijd kan kijken voor aanbiedingen.
Hier vind je zes tips om geld op cadeaus te besparen. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om een ervaring cadeau te doen? Geen aankoop uit de winkel, maar tijd en aandacht voor de ander. Bijvoorbeeld met een fijne boswandeling met iets lekkers in de rugzak.

Geef minder geld uit aan kleding
Winkel eens in je eigen kast. Organiseer een kledingruil of speur in een winkel met tweedehandskleding. Wedden dat je thuiskomt met een kledingstuk dat niemand anders heeft? Er zijn genoeg manieren om minder geld uit te geven aan kleding. Hier vind je negen tips om te besparen op kleding.
Kijk ook eens of er in jouw woonplaats een ‘Ketting Kledingruil’ is. (In het Engels: clothing loop.) Hierbij wisselt er een tas met kleding tussen verschillende adressen. Je krijgt de tas thuis en kijkt of er kleding in zit die bij jou past. Vervolgens stop je er iets in wat je zelf niet meer draagt. En geef je de tas door aan de volgende persoon op de lijst.
Grip op je geldzaken
Besparen, geld overhouden en meer uit je geld halen: we delen graag onze geldtips met je. Zo word je nog beter met geld. Als je wilt, kan je vandaag nog beginnen!