Nieuwe baan, ander salaris: een frisse start voor je geldzaken

Heb je een nieuwe baan? Dat is een goed moment om je geldzaken onder de loep te nemen. Of je nu meer of juist minder gaat verdienen. In dit artikel lees je slimme tips om het meest te halen uit een salarisstijging en een salarisdaling. Zo voorkom je geldzorgen en begin je met plezier aan je nieuwe baan.

Je hebt net een nieuwe stap gezet in je carrière. Spannend! Daar hoort vaak een ander salaris bij. Daar heb je misschien over onderhandeld. Dan is dit het moment om door te pakken. En meer te gaan sparen als je meer gaat verdienen.

Ben je minder gaan verdienen? Dan helpen wij je verderop in dit artikel met tips om te besparen. Zo houd je grip op je geld!

Als je meer gaat verdienen: leefstijlinflatie

Heb je een nieuwe baan en ga je meer verdienen? En wil je je nieuwe salaris goed gebruiken? Dan is het handig om te weten wat ‘leefstijlinflatie’ is. Dit betekent dat hoe meer geld je verdient, hoe meer geld je (ongemerkt) uitgeeft. Je koopt bijvoorbeeld een duurdere telefoon dan eerst. Of je geeft meer geld uit aan vakanties of boodschappen.

Vier tips om leefstijlinflatie te voorkomen

Leefstijlinflatie is heel menselijk, maar niet altijd slim. Want je kan een deel van die extra ruimte ook gebruiken om bijvoorbeeld te sparen. Op die manier haal je (bijna ongemerkt) meer uit je geld. Een paar tips om leefstijlinflatie tegen te gaan:

Tip 1: Zorg voor inzicht in je geldzaken

Kijk of er bij jou sprake is van leefstijlinflatie. Zet hiervoor je inkomsten en uitgaven op een rij. Ben je meer gaan verdienen, maar óók meer gaan sparen? Of ben je juist meer geld gaan uitgeven? Je bewust zijn van leefstijlinflatie is een goede eerste stap.

Hulp nodig om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten? Met deze zes stappen zorg je voor overzicht in je geldzaken.

‘Beloon jezelf ook af en toe.’

Tip 2: Maak bewuste keuzes

Als je meer geld gaat verdienen, is er niets mis met grote aankopen. Als je het geld ervoor hebt tenminste. Maar koop bewust: heb je het echt nodig? Waarom wil je het hebben? Stel jezelf eerst deze vragen voordat je iets koopt.

Kom je erachter dat een geplande aankoop eigenlijk niet nodig is? Laat ‘m dan zitten. En zet het geld dat je zo bespaart op je spaarrekening. Een win-winsituatie!

Tip 3: Denk ook aan de toekomstige ‘jij’

Misschien kan je niet altijd zo blijven leven. Bijvoorbeeld als je onverwachts je baan verliest. Of als je in de toekomst minder wilt werken. Het kan dan moeilijk zijn om je levensstijl aan te passen aan de nieuwe situatie. Want je bent waarschijnlijk gewend geraakt aan deze manier van leven.

Houd daarom alvast rekening met je toekomstige ‘zelf’. En gun jezelf in de toekomst óók financiële vrijheid. Houd je (vaste) lasten laag, als dat kan. Ga dus niet automatisch voor een duurdere woning of auto als je meer gaat verdienen. En zorg dat je spaart voor de momenten dat je het nodig hebt.

Tip 4: Beloon jezelf ook af en toe

Natuurlijk mag je genieten van je nieuwe salaris. Het draait om balans. Gun jezelf af en toe een mooie aankoop. En zet daarnaast geld opzij om te sparen. Geef jezelf bijvoorbeeld een ‘luxe-budget’: bepaal een bedrag dat je mag uitgeven aan leuke dingen. Bijvoorbeeld elk kwartaal. Zo blijft het bijzonder en wordt het minder snel een gewoonte.

Bonustip: zo haal je meer uit je geld bij een salarisstijging

Houd je elke maand geld over dankzij je nieuwe salaris? Dat is natuurlijk heel fijn! Maar wil je voorkomen dat dit geld ‘op de grote hoop’ belandt? Zo gebruik je die extra ruimte nog beter:

Als je minder gaat verdienen

Heb je een nieuwe baan en ga je minder verdienen? Wees je dan bewust van ‘verliesaversie’. Verliesaversie betekent dat je het lastig vindt om iets op te geven. Zoals een bepaalde levensstijl waaraan je gewend bent. Bijvoorbeeld boodschappen van A-merken. Een telefoon van een bekend merk. Of de hulp voor het huishouden, terwijl je dat eigenlijk niet meer kan betalen.

‘Zorg voor grip op je geldzaken. Dat geeft vertrouwen.’

Vier tips om verliesaversie te voorkomen

Gaat je salaris omlaag? Dan is verliesaversie heel normaal. Het kost tijd om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Terwijl het wel belangrijk is dat je uitgaven niet te hoog zijn, als je inkomsten omlaaggaan. Een paar tips tegen verliesaversie:

Tip 1: Herken de verliesaversie

Verliesaversie is niet verstandig, maar we voelen het toch. We zijn té bang om iets op te geven. Ga je bijvoorbeeld een (grote) aankoop doen? En merk je dat je als vanzelf naar de dure versie ervan kijkt? Dát is verliesaversie. Gelukkig kan je jezelf ertegen beschermen.

Stel, je hebt een nieuwe telefoon nodig. En je kan kiezen tussen een dure en een goedkopere. Ze kunnen hetzelfde, maar de dure telefoon is van een bekend merk.

  • Zet van beide telefoons de voor- en nadelen op een rijtje. Welke functies hebben ze? En gebruik je die eigenlijk allemaal wel? Hoe groot is het prijsverschil? En wat kan je met dat prijsverschil óók doen?
  • Geef jezelf de tijd voordat je de nieuwe telefoon koopt. Denk er een week over na en hak dan pas de knoop door.

Tip 2: Blijf niet hangen in het verleden

Het heeft weinig zin om je nieuwe situatie te blijven vergelijken met vroeger. Weet wat je nú aan inkomsten en uitgaven hebt. Zo zorg je voor grip op je geldzaken. En dat geeft vertrouwen.

Tip 3: Zorg alvast voor een buffer

Je ziet een salarisdaling niet altijd aankomen. Maar weet je dat je over een tijdje minder gaat verdienen? Zet dan nu alvast wat geld opzij als buffer. Zo kan je de verliesaversie ‘verzachten’. Dat geeft je de eerste tijd iets meer ruimte naast het lagere salaris.

Tip 4: Kijk naar wat je wint

Misschien heb je bewust gekozen voor een andere baan met een lager salaris. Omdat je minder uren wilde werken. Of omdat je een nieuwe uitdaging nodig had. Of wel wat meer werkplezier kon gebruiken. Wil je het gevoel van ‘verlies’ verminderen? Richt je dan op die voordelen. Ook krijg je nu misschien wel meer tijd voor bijvoorbeeld je hobby. Of een betere werk-privébalans.

Besparen bij een lager salaris

Komt er elke maand minder geld binnen? Kijk wat je kan aanpassen in je uitgaven:

Andere financiële gevolgen van een nieuwe baan

Naast het salaris kan er meer veranderen als je van baan wisselt. Zoals je pensioen. Bouwde je pensioen op bij je oude werkgever? En heeft je nieuwe werkgever ook een pensioenregeling? Dan kan je misschien je pensioenpotjes laten samenvoegen. Let op: dit kan voordelen maar ook nadelen hebben. Laat je daarom goed adviseren door een pensioenadviseur.

Een andere baan kan ook gevolgen hebben voor je zorgverzekering en toeslagen. In dit artikel lees je daar meer over.

Beter worden met geld

Wil jij (nog) beter worden met geld? Wij delen graag onze geldtips met je. Laat je inspireren door de verhalen van anderen. En ga aan de slag met praktische tips en tools.

Bezoek het ‘Beter met geld’-platform

Meer binnen thema