Stap 1: Kies je werkplek zorgvuldig uit & heb oog voor het licht
Denk goed na in welke ruimte je gaat werken. Het liefst kies je voor een aparte werkkamer. Kijk hier goed naar de geluidsoverlast (binnen en buiten). Maak je comfortabele thuiswerkplek compleet door ook met de inval van het licht rekening te houden. Staat je scherm bijvoorbeeld voor een raam met fel licht? Dat veroorzaakt pijn in je ogen en hoofd.
Maar ook als het donker is, is goed gebruik van licht belangrijk. Het kunstlicht moet niet te fel, maar ook niet te donker zijn voor je ogen.
Stap 2: Ga voor een ergonomische thuiswerkplek
Een ergonomische thuiswerkplek is de basis voor een fijne en goede thuiswerkplek. Een ergonomische werkplek geeft geen fysieke klachten. Een gezonde zithouding is daarbij ook belangrijk. Een goede houding krijg je alleen als je bureau en bureaustoel verstelbaar zijn. En ook de kijkafstand naar het beeldscherm is belangrijk.
Houd deze richtlijnen aan:
Tafelhoogte: Instelbaar tussen 62 en 82 cm.
Bureaustoel: Voeten op de grond en je benen een hoek van 90 graden. Kies voor een bureau dat in hoogte verstelbaar is.
Beenruimte: Minimaal 65 cm diep en 60 cm breed.
Kijkafstand: De kijkafstand voor je beeldscherm hangt af van de grootte van je scherm.
- 14 inch: 50 tot 70 cm.
- 15 inch: 55 tot 75 cm.
- 17/18 inch: 60 tot 85 cm.
- 21/22 inch:75 tot 105 cm.
Wat is de juiste werkhouding?
- Houd beide voeten stevig op de grond.
- De heupen moeten iets boven de knieën staan en de onderrug neutraal en recht.
- De schouders naar beneden en naar achteren op een ontspannen manier. De spieren tussen de schouderbladen moeten actief zijn.
- De kin wat ingetrokken. Hierdoor gaat de achterkant van het hoofd wat omhoog. Het hoofd staat direct boven de nek.
Stap 3: Voorkom de zitziekte met een zit-stabureau
Grote kans dat je zit als je dit leest. Je nek wat naar voren gebogen? Zit je met je benen over elkaar gekruist? Deze houding is niet erg ergonomisch. Een slechte werkhouding kan zorgen voor veel fysieke klachten. Denk aan rug-, schouder- en nekpijn.
Op een werkdag zit je veel. Soms wel acht tot elf uur. Te veel zitten geeft ook lichamelijke klachten. Dit kun je voorkomen door elk halfuur een stukje te lopen. Of koop een zit-stabureau. Dit bureau kun je hoger zetten, waardoor je er ook staand aan kunt werken.
Stap 4: Zit goed met een goede bureaustoel
Bij een goede werkplek thuis hoort een goede bureaustoel. Maar wat is een goede bureaustoel? Een goede bureaustoel geeft goede ondersteuning aan rug, schouders en je nek. Een eetkamerstoel is geen goede bureaustoel.
Stap 5: Opgeruimd bureau, opgeruimde geest
Een rommelig bureau werkt een creatieve geest niet in de hand. Houd je aan deze regels voor een georganiseerde werkplek:
- Probeer papierloos te werken. Minder papier zorgt voor minder rommel.
- Verleidelijk, maar niet doen: eten aan je bureau.
- Haal onnodige spulletjes van je bureau.
- Ruim je bureau regelmatig op. Het helpt als je daarvoor een vast moment prikt. Aan het einde van de werkweek bijvoorbeeld.
Stap 6: Samen thuis aan het werk? Maak duidelijke afspraken
Werken jij en je partner samen thuis? Dan is het belangrijk afspraken te maken voor een fijne werksfeer thuis. Hoe zorgen jullie ervoor dat je het maximale uit een thuiswerkdag haalt?
Zo zorgen jullie dat samen thuiswerken echt werkt
Stap 7: Betrek je werkgever
Wist je dat je werkgever verantwoordelijk is om jou een gezonde werkplek te geven? Zo moet jij minimaal beschikken over:
- Een laptop met los beeldscherm en toetsenbord
- Een goede tafel en bureaustoel
- Voldoende verlichting
Je werkgever moet je ook wijzen op de risico's van thuiswerken. Een werkgever moet aandacht schenken aan een gezonde werkdruk en jouw mentale fitheid.
Thuiswerkvergoeding
Als je thuiswerkt, maak je extra kosten voor gas, water, licht en internet. Je werkgever kan je een thuiswerkvergoedinggeven. Ga in gesprek met je werkgever om de mogelijkheden te bespreken.
Heb je voor je werk spullen gekocht? Bekijk je inboedelverzekering of je thuiswerkspullen goed verzekerd zijn.