How to: Zo zorgen jullie dat samen thuiswerken écht werkt

Woon je samen? Nu we vaker hybride werken, is de kans groot dat je thuis met je partner een werkplek deelt. Hoe zorgen jullie ervoor dat je het maximale uit een thuiswerkdag haalt? En hoe richt je een gezamenlijke werkplek in? Met deze handleiding wordt samen thuiswerken succesvol én productief.

We werken na de corona-epidemie vaker en langer thuis

Dat we na de corona-epidemie vaker en langer thuiswerken blijkt uit onderzoek (Bron: KiM, 2022). We werken namelijk ruim tweemaal zo veel thuis als ervoor. Voor de pandemie waren dat drie op de tien mensen. Ook werken we nu langer thuis. Gemiddeld zo'n zesenhalf uur per week tegen gemiddeld drie uur per week. Goed nieuws: vier op de tien mensen geven in het onderzoek van Walters People aan dat ze meer gedaan krijgen thuis.

Geldt voor jou en je partner tegenwoordig home is where the office is? Met onze tips houden jullie de productiviteit hoog én de sfeer goed.

Samen thuis aan het werk: Maak duidelijke werkafspraken met elkaar

Als je samenwoont en samen thuiswerkt, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Klinkt niet romantisch, maar het werkt. Werk je locatie-onafhankelijk? Dan heet dat remote werken. Samen thuis is natuurlijk gezellig. Maar de hele dag in dezelfde ruimte werken, kan ook leiden tot frustraties. En dat vermindert de productiviteit.

Kan jullie thuiswerkflow wel een boost gebruiken? Zes werkafspraken die kunnen helpen:

Zorg dat je goed zit met een goede thuiswerkplek

Niet alleen de afleiding om je heen is een uitdaging tijdens het thuiswerken. Een goede werkplek inrichten is dat ook. Want geen fijne plek in huis om te werken, zorgt natuurlijk voor ongemak. Een rustige werkplek is belangrijk. Zeker als je samen thuiswerkt. Gaan jullie een thuiswerkplek inrichten? Zorg dan voor ergonomische apparatuur en meubels. Daarmee voorkom je lichamelijke klachten.

Soms is het niet mogelijk om een zit-stabureau kwijt te kunnen in huis. Wil je toch staand werken? Zet dan, voor de meetings waarbij je geen toetsenbord en muis hoeft te gebruiken, je laptop hoger op een vensterbank. Of zet een doos op je bureau of keukentafel waarop je je laptop zet. Zo kun je toch staand werken zonder al te veel gedoe.
Marion Pronk, HR Specialist arbeid

Beweeg!

Het RIVM (2023) onderzocht wat de invloed van thuiswerken is op onze gezondheid. Wat blijkt? Werkte je tijdens de coronapandemie thuis? Dan had je meer kans op klachten dan als je werkte op een andere locatie. Dit kwam vooral omdat thuiswerkers te weinig bewogen. De boodschap is helder: beweeg als je thuiswerkt. Werk je samen thuis? Maak van de nood een deugd: plan samen een gezellige een lunchwandeling of ga samen sporten (of juist alleen om niet steeds op elkaars lip te zitten). Kijk zelf kritisch naar je meetings en wandel tijdens vergaderingen die ook telefonisch kunnen.

Het belangrijkste advies dat ik kan geven is dat je tijdens het thuiswerken regelmatig verandert van houding. Een goede doorbloeding is essentieel. Pauzeer dus regelmatig door even een andere zithouding aan te nemen, te gaan staan of iets anders te doen.
Marion Pronk, HR Specialist arbeid

Samen thuis? Voorkom deze zes fouten (die maakten wij al voor je)

Werkt samen thuiswerken bij jullie niet? Wist je dat je dit bespreekbaar kunt maken bij je werkgever. Je werkgever kan met je meedenken voor een oplossing. Sterker nog, dat is hij vanuit de zorgplicht werkgevers ook verplicht.

Is jullie huis te klein om samen goed thuis te kunnen werken? Wees creatief! Zit een van jullie aan de keukentafel? Met een zitkussen kun je je stoel verhogen, waardoor je een betere houding voor je schouders creëert. Met een kussen in je rug geef je je rug ook goede ondersteuning. Raken je voeten niet de grond? Gebruik een schoenendoos als verhoger. En ook hier geldt: Wisselen van zithouding en bewegen is cruciaal.
Marion Pronk, HR Specialist arbeid

Verleg je grenzen als digital nomad

Zijn jullie niet gebonden aan een specifieke locatie voor je werk? Kies voor avontuur en ga werken als digital nomads. Als digital nomad werk je vanuit verschillende plekken in de wereld. Zo maak je optimaal gebruik van de flexibiliteit die locatieonafhankelijk werken biedt.

Meer binnen thema

Meer artikelen