Ga direct naar inhoud

Wat is het derde pijler pensioen?

Heb jij genoeg geld voor later? Of kun je wel wat extra’s gebruiken? Dan kan het verstandig zijn zelf te zorgen voor een aanvulling op je pensioen. Dat noemen we het pensioen in de derde pijler. In dit artikel nemen we je mee in de pijlers van het pensioenstelsel. En we vertellen je alles over die derde pijler. Zodat je weet wat je nú al kunt doen voor later.

Bouw ik genoeg pensioen op via mijn werkgever?

Als zelfstandig ondernemer weet je waarschijnlijk wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor je pensioen. Maar hoe zit dat als je in loondienst werkt? Uit cijfers van het Nibud blijkt dat eenderde van de gepensioneerde werknemers moeilijk rondkomt. Dus ook mensen die in loondienst werken, bouwen niet altijd voldoende pensioen op. Wat daar redenen voor kunnen zijn?

  • Niet elke werkgever biedt de mogelijkheid om (veel) pensioen op te bouwen.
  • Je hebt misschien een pensioentekort. Bijvoorbeeld omdat je vaak van werkgever bent veranderd of een tijdje geen werk hebt gehad. Of omdat je bent gescheiden en je ex-partner recht heeft op een deel van jouw pensioen.

Gelukkig kun je ook zélf extra pensioen opbouwen. Dat noemen we een derde pijler pensioen.

Wat zijn de pijlers van het pensioen?

Als we het over de derde pensioenpijler hebben, betekent dit ook dat er een eerste en tweede pijler zijn. Dit zijn de drie belangrijkste pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel:

1. De AOW (Algemene Ouderdomswet)

Iedereen die in Nederland woont of werkt, bouwt automatisch AOW op. Dit moet je zien als een basisinkomen. Voor de meeste mensen is het namelijk niet genoeg om van rond te komen.

2. Pensioen via de werkgever

Werk je in loondienst? Dan bouw je vaak ook pensioen op via je werkgever. Al is je werkgever daar niet toe verplicht. Vaak betaal je zelf een deel van de pensioenpremie en betaalt je werkgever een deel. Of dit voldoende is – samen met je AOW – hangt af van de regeling én van jouw pensioenwensen.

3. Aanvullend pensioen dat je zelf regelt

In de derde pijler bouw je zelf pensioen op. Bijvoorbeeld met een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering. Dit is belangrijk als zzp’er, maar ook als je in loondienst werkt en twijfelt of je genoeg geld opbouwt voor later.

In de derde pijler bouw je zelf aanvullend pensioen op.

Wat is een derde pijler pensioen?

In de derde pijler bouw je dus zelf aanvullend pensioen op. Maar hoe werkt dat precies? Je kunt hiervoor een pensioenproduct openen. Hiermee bouw je extra vermogen op voor je pensioen. Dat doe je op een geblokkeerde rekening, dus je kunt je geld tussentijds niet opnemen. Dit wordt ook wel banksparen genoemd. Wij hebben hiervoor het product Aanvullende PensioenOpbouw.

Na deze opbouwfase laat je het geld op vaste momenten uitkeren. Bijvoorbeeld met een Aanvullende PensioenUitkering.

Mogelijk belastingvoordeel

Je profiteert hierbij mogelijk van belastingvoordeel. Ten eerste omdat je over dit tegoed geen belasting in box 3 betaalt. Dat is bij bijvoorbeeld een gewone spaarrekening wel het geval. Ten tweede omdat je de inleg bij je aangifte inkomstenbelasting mag aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Zo krijg je een deel van de inleg weer terug. Hier zit wel een maximum aan: dit is afhankelijk van je jaarruimte. Zo bereken je je jaarruimte.

Let op: in de toekomst, als jouw aanvullend pensioen wordt uitgekeerd, betaal je hierover wél belasting. Maar dan heb je waarschijnlijk een lager inkomen, omdat je met pensioen bent. En dus is het belastingtarief ook lager.

Aanvullende PensioenOpbouw: beleggen, sparen of allebei

Wil je ook met mogelijk belastingvoordeel pensioen opbouwen via de derde pijler? Bij ons kun je op één rekening sparen én beleggen voor je pensioen. Je kiest zelf of je belegt, spaart of een combinatie maakt.

Zo werkt Aanvullende PensioenOpbouw

Let wel op: aan beleggen zijn altijd kosten en risico’s verbonden. Zo bestaat de kans dat je je inleg of een deel daarvan verliest. Daarnaast geldt: de waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Wat is het verschil tussen de tweede en derde pijler?

Als je in loondienst werkt, bouw je mogelijk via je werkgever pensioen op. Dit noemen we pensioen in de tweede pijler. Dit zijn enkele verschillen tussen de tweede en derde pijler:

  • Collectief tegenover individueel
    Pensioen in de tweede pijler is meestal een collectieve pensioenregeling. In de basis heeft elke werknemer dezelfde regeling. In de derde pijler heb je een individuele pensioenregeling.
  • Verplicht tegenover niet verplicht
    Heeft je werkgever een pensioenregeling? Dan ben je verplicht hieraan mee te doen. De derde pijler is niet verplicht.
  • Eigen inleg
    In de tweede pijler legt de werkgever misschien ook een deel van de pensioenpremie in, naast jouw eigen bijdrage. In de derde pijler ben jij degene die inlegt.
  • Keuzevrijheid
    In de tweede pijler staat de hoogte van de inleg vast. In de derde pijler bepaal je zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Dat is afhankelijk van jouw jaarruimte en/of reserveringsruimte.
  • Belastingvoordeel
    In de tweede pijler legt de werkgever de inleg direct in vanuit het brutoloon. Over de inleg betaal je dan geen belasting. Bij de derde pijler zorg jij zelf voor de belastingaftrek via je aangifte inkomstenbelasting.
  • Start van de pensioenuitkering
    In de tweede pijler ligt de start van de uitkering vast. Vaak is dat rond de AOW-leeftijd. In de derde pijler kies jij zelf wanneer de uitkering start. Dit kan al vóór je AOW-leeftijd zijn. Of juist daarna. Het kan tot uiterlijk vijf jaar (op 31 december) na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt.
  • Pensioenuitvoerder
    In de tweede pijler heeft je werkgever een contract gesloten met een pensioenuitvoerder. Of je werkgever heeft jou aangemeld bij het verplichte pensioenfonds van jouw bedrijfstak. Daar zit jij dus aan vast. In de derde pijler bepaal je zelf bij welke pensioenuitvoerder jij pensioen wilt opbouwen.
  • Bij overlijden
    In de tweede pijler gaat het opgebouwde vermogen naar de pensioenuitvoerder als jij overlijdt. Vaak is er wel een nabestaandenpensioen. In de derde pijler gaat het opgebouwde vermogen op je bankspaarrekening naar jouw erfgenamen.
Hoe eerder je begint met zelf pensioen opbouwen, hoe beter.

Voor wie is een derde pijler pensioen bedoeld?

De derde pensioen pijler is voor iedereen die zelf extra pensioen wil opbouwen. Of je nu in loondienst werkt of zzp’er bent. Als zzp’er is het zeker belangrijk om na te denken over het opbouwen van je pensioen. Maar ook als je in loondienst werkt, is het goed om stil te staan bij jouw wensen voor later. En bij het financiële plaatje dat daarbij hoort.

Waarom zou ik pensioen opbouwen via de derde pijler?

Aanvullend pensioen opbouwen via bijvoorbeeld banksparen zorgt voor extra inkomen. Inkomen waar jij na je pensioen maar al te blij mee bent! Bijvoorbeeld voor je maandelijkse lasten of voor mooie reizen. Zeker als je een pensioengat hebt, is een aanvullend inkomen wel zo prettig.

Daarnaast is een bankspaarproduct (zoals Aanvullende PensioenOpbouw) mogelijk fiscaal aantrekkelijk.

Bouw ik pensioen op via mijn werkgever of kan ik het ook zelf regelen?

Het liefste doe je natuurlijk allebei als je de mogelijkheid hebt. Heb je later AOW, pensioen via een werkgever én een aanvullend pensioenpotje? Dan is de kans groter dat jij na je pensioen kunt blijven leven zoals je nu gewend bent.

Of je besluit om zelf ook iets te regelen voor je pensioen, hangt af wat je nu financieel kunt missen. En wat je later denkt nodig te hebben.

Twijfel je over het aanvullen van je pensioen?

Stel jezelf dan deze eerst een aantal belangrijke vragen. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt.

Vijf vragen om jezelf te stellen over banksparen

Hoe bouw ik pensioen op via de derde pijler?

Je bouwt aanvullend pensioen op bij een bank of verzekeraar. Zo kun je mogelijk op een fiscaal voordelige manier zorgen voor extra inkomen. Bij Nationale-Nederlanden kun je banksparen met het product Aanvullende PensioenOpbouw.

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

Hoeveel inkomen je nodig hebt als je met pensioen bent, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. De maandelijkse lasten gaan meestal omlaag, omdat je bijvoorbeeld de hypotheek hebt afgelost. Maar misschien wil je juist vaker op pad.

Als vuistregel wordt vaak 70% tot 75% van je laatstverdiende inkomen genomen. Met de rekenhulp van Wijzer in Geldzaken reken je uit hoeveel geld je nu opzij moet zetten om straks een bepaalde pensioenuitkering te krijgen. Of vraag een onafhankelijke adviseur om met je mee te denken.

Wanneer begin ik met pensioen opbouwen via de derde pijler?

Hoe eerder je begint met zelf pensioen opbouwen, hoe beter. Want dan heeft je geld langer de tijd om te groeien. Dus als je wilt, kun je morgen al beginnen!

Dit is wel afhankelijk van wat jij nu financieel kunt missen. En ook niet onbelangrijk: let daarbij goed op je jaarruimte en reserveringsruimte.

Wanneer krijg ik mijn pensioen in de derde pijler?

Stel dat je begint met Aanvullende PensioenOpbouw. Daarmee bouw je vermogen op voor jouw pensioenpotje. Wil je het geld vervolgens laten uitkeren? Dan open je bijvoorbeeld een Aanvullende PensioenUitkering. Vanaf die rekening ontvang je de periodieke uitkeringen. De hoogte daarvan is afhankelijk van wat jij hebt opgebouwd. En van de actuele rente op het moment dat jij deze uitkeringsrekening opent.

Je mag met Aanvullende PensioenOpbouw blijven opbouwen tot uiterlijk vijf jaar (op 31 december) na het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Dan – of al eerder, als je dat wilt – laat je het geld op vaste momenten uitkeren. Zo heb je dan voordeel van je eerder gemaakte keuzes. Geniet ervan!

Lees meer over geld voor later