1. Afspraken zwart op wit
Het is tijd voor een serieus gesprek. Jullie moeten namelijk bepalen wat jullie samen gaan betalen en hoe jullie bijvoorbeeld de uitgaven verdelen. Bespreek het en leg alles vast. Dat kan door een samenlevingscontract op te stellen of jullie afspraken vast te leggen per notariële akte. Nog een stap verder is trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Door huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden vast te leggen, sluit je een overeenkomst waarin vermeld staat welke bezittingen en schulden apart blijven. Vergeet ook niet om alvast een testament op te stellen. Natuurlijk denk je niet graag aan het overlijden van je partner of dat jullie uit elkaar gaan, maar dit zijn wel belangrijke onderwerpen om over na te denken en zwart op wit vast te leggen.
2. Hoe verdeel je de kosten?
Tijdens jullie gesprek heb je het er over gehad welke zaken je samen betaalt en welke zaken voor eigen rekening zijn. Meestal worden vaste lasten zoals de hypotheek, huishoudelijke uitgaven en een inboedelverzekering samen betaald. Kleding, een mobiele telefoon en het abonnement van de sportvereniging zijn vaak voor eigen rekening.
Ook kun je er voor kiezen dat de een de hypotheek en de energie betaalt, en de ander bijvoorbeeld de boodschappen en andere dagelijkse zaken. Dit komt vaak voor als je bijvoorbeeld bij iemand in gaat wonen die al een huis heeft gekocht.
Er zijn meerdere manieren om de gezamenlijke kosten te verdelen. Als jullie ongeveer evenveel verdienen kun je er voor kiezen om beiden de helft te betalen. Verschillen jullie inkomens, verdeel het naar verhouding van inkomen of zorg er voor dat jullie allebei hetzelfde bedrag overhouden. Lees meer over het verdelen van de kosten en welke manier bij jullie past op de website van NIBUD.
3. Gezamenlijke rekening
Nadat je hebt afgesproken hoe je de kosten verdeelt, stel je jezelf de vraag of een gezamenlijke rekening voor jullie situatie handig is. Op een gezamenlijke rekening storten partners in de regel een vooraf afgesproken bedrag. Vervolgens worden hiermee de gezamenlijke kosten betaald.
Met een gezamenlijke spaarrekening spaar je samen voor zaken die je in de toekomst nodig denkt te hebben en waar je samen gebruik van maakt. Denk aan een vakantie, de studie van eventuele kinderen of een onverwacht lekkend dak dat niet is verzekerd. Spreek af dat beide partners iedere maand een bedrag op deze rekening storten.
4. Eigen rekening
Een gezamenlijke rekening wil niet zeggen dat je geen eigen persoonlijke rekening kunt behouden. Laat hier bijvoorbeeld je salaris op storten en gebruik deze rekening voor persoonlijke uitgaven zoals kleding of een avondje uit. Op die manier hoeven jullie niet voor elke uitgave rekening met elkaar te houden.
Spaarrekening openen?
Open nu eenvoudig en snel een spaarrekening met variabele rente.
5. Houd het overzicht
Houd alle gezamenlijke kosten, inkomsten en uitgaven bij, ook van jullie gezamenlijke betaal- of spaarrekening. Zo hebben jullie samen overzicht van de inkomsten en uitgaven, en merk je wanneer de verhoudingen scheef komen te liggen of wanneer er te veel wordt uitgegeven aan onnodige zaken. Houd alles bij in een speciaal softwareprogramma, een Excelsheet of in een kasboek.
Blijkt dat je iedere maand te kort komt? Dan moet er maandelijks meer gestort worden. Houd je over? Zet dat geld dan op een gezamenlijke spaarrekening.
Nadat de afspraken zijn gemaakt en alles zwart op wit staat, is het niet klaar. Nog steeds gaan veel ruzies over geld. Het helpt als je eerlijk tegen elkaar bent en geldzaken bespreekbaar houdt. Onthoud dat je relatie belangrijker is dan de geldzaken.
Bekijk ook deze zes stappen naar overzicht in je inkomsten en uitgaven
Meer tips voor samenwonen
Als je gaat samenwonen, dan komt daar een hoop bij kijken. Niet alleen het verdelen van de kosten: er zijn ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Wil je een compleet overzicht van alles wat je moet regelen als je gaat samenwonen? Wij zetten het voor je op een rij.