Samenwonen: tips voor een gezamenlijke rekening

Gefeliciteerd, jullie gaan samenwonen! Vanaf nu gaan jullie van alles delen: een woning, bezittingen en alle kosten die erbij komen kijken. Wil jij al jullie financiële verantwoordelijkheden overzichtelijk houden? Kies dan voor een gezamenlijke rekening. Wij geven je vijf tips.

De voordelen van een gezamenlijke rekening

  • Vooraf afspraken maken: als je kiest voor een gezamenlijke rekening, dan ben je ‘genoodzaakt’ om vooraf financiële afspraken te maken. Ga eens samen om de tafel en bespreek dan zaken als: Wat storten we elke maand op de gezamenlijke rekening? En: hoe verdelen we de kosten?
  • Financieel overzicht: betaalverzoeken en geld naar elkaars privérekening overmaken is verleden tijd. Dankzij jullie gezamenlijke rekening hebben jullie alle uitgaven (en eventueel inkomsten) in één keer overzichtelijk.
  • Samen sparen: wil je samen werken aan jullie toekomst? Koppel dan een spaarrekening aan je gezamenlijke rekening. Zo kunnen jullie elke maand geld aan de kant zetten voor jullie toekomstdoelen: van een droomhuis tot een wereldreis.
  • Gezonde relatie: dankzij jullie gezamenlijke rekening (en de afspraken die jullie vooraf gemaakt hebben) is er geen onenigheid mogelijk over geld. Jullie weten allebei waar jullie aan toe zijn en kunnen altijd zien wat erin en eruit gaat.

Gezamenlijke rekening versus privérekening

Dat je samen gaat wonen betekent niet dat je álles moet delen. Houd naast jullie gezamenlijke rekening gerust je persoonlijke rekening aan.

Deze kun je gebruiken voor:

  • inkomsten zoals je salaris en eventuele toeslagen
  • persoonlijke uitgaven zoals kleding, je OV-chipkaart of een avondje uit

Het voordeel van je privérekening is dat je niet voor elke uitgave rekening met elkaar hoeft te houden en geen verantwoording af hoeft te leggen. Als jij een weekendje weg met vrienden wil boeken of nieuwe schoenen wil kopen, dan kan dat gewoon.

1: Betaal vaste lasten vanaf de gezamenlijke rekening

Waar een gezamenlijke rekening ideaal voor is? Vaste lasten!

Deze zijn vrijwel elke maand hetzelfde en waarschijnlijk gaan jullie hier allebei aan bijdragen:

Wist jij dat je ook een gezamenlijke rekening aan moet geven bij de Belastingdienst? Vergeet dit niet als je je belastingaangifte doet.

2: Maak duidelijke afspraken over de kostenverdeling

Bepaal vooraf wie wat en hoeveel betaalt.

Hier zijn grofweg 3 manieren voor:

  • Naar verhouding van inkomen: diegene die meer verdient, betaalt ook (iets) meer
  • 50/50: wil je geen scheve verhoudingen? Ga dan voor de 50/50-regeling
  • Hetzelfde bedrag overhouden

3: Betaal ook ‘leuke dingen’ van jullie gezamenlijke pot

Lekker samen uiteten? Avondje naar de bioscoop? Drankjes in de stad? Behoud de romantiek voor een date night of weekendje weg door (juist!) ook leuke dingen te betalen vanaf jullie gemeenschappelijke rekening.

4: Spaar samen voor toekomstplannen

Vakanties, het opknappen van jullie huis of misschien wel kinderen. Breng toekomstdoelen elke maand dichterbij door samen te sparen op een gezamenlijke spaarrekening. Spreek een vast bedrag af dat jullie elke maand aan de kant willen zetten en laat dit automatisch naar jullie spaarrekening overboeken.

Tip: sparen jullie voor meerdere (toekomst)doelen? Maak dan ook meerdere spaarrekeningen of aparte spaardoelen aan om het overzicht te bewaren.

5: Vergeet je gezamenlijke rekening niet aan te geven bij de Belastingdienst

Wist jij dat je ook een gezamenlijke rekening aan moet geven bij de Belastingdienst? Vergeet dit niet als je je belastingaangifte doet. Let wel: je hoeft alleen je eigen gestorte deel op te geven. Houd daarom elke maand even bij wat jij op jullie gezamenlijke rekening zet.

Ga je samenwonen?

Vergeet niet jullie woning en jullie spullen goed te verzekeren. Sluit nu een Inboedel- en Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden af.

Bereken je premie

Meer binnen thema

Meer artikelen