Ga direct naar inhoud

Lang zullen we leven! Maar wat is daarvoor nodig?

We worden steeds ouder, maar blijven langer jong. Dat biedt kansen. Want hoe ouder we worden, hoe meer we kunnen leren en ervaren. Hoe vaker we het roer om kunnen gooien en met iets nieuws kunnen beginnen. Toch vergt dit wel wat voorbereiding, blijkt uit internationaal onderzoek van Nationale-Nederlanden. Wat is er nodig voordat wij Nederlanders klaar zijn voor een langer leven?

Mensen in meeting

Naar school, studeren, een jaar of veertig werken en dan met pensioen. Zo is ons leven traditioneel gezien ingedeeld. Maar is dat nog haalbaar als we steeds ouder worden? Moeten we ons leven niet op een andere manier gaan indelen? Wat vaker van baan veranderen, tussendoor weer eens een studie oppakken of met sabbatical gaan?

We stellen ‘genieten’ dan niet uit tot na ons pensioen, waardoor het makkelijker wordt om langer door te werken. En we genoeg geld overhouden om rond te komen.

‘Meer dan ooit kun je zelf beslissen over de invulling van je toekomst.’ – Expert Hans Kraaijeveld

Meerdere fasen in ons leven

Dit idee van een 'meertrapsleven' (multi-stage life) speelde een belangrijke rol in het onderzoek ‘Langer leven’. Dit voerde onderzoeksbureau Indiville uit in opdracht van Nationale-Nederlanden*. 1.001 Nederlanders beantwoordden vragen over een langer leven.

Zoals de vraag: Hoe staan we tegenover een meertrapsleven? En wat is volgens de Nederlandse respondenten verder nodig als we langer leven?


Belangrijke uitkomsten Langer leven-onderzoek

  • Een kwart van de Nederlanders ziet wel iets in het idee van zo’n ‘meertrapsleven’. Hierbij delen we ons leven dus op een minder traditionele manier in. We werken niet meer aan één stuk door, switchen vaker tussen werk, leren en privé en gaan op latere leeftijd met pensioen. Per fase in ons leven bepalen we wat we belangrijk vinden.

  • Opvallend is wel dat Nederlanders van alle respondenten uit de elf onderzochte landen het minst openstaan voor een meertrapsleven.

  • Zo’n 12% vindt het belangrijk om zichzelf vaker uit te vinden en in het leven af en toe van richting te veranderen.

  • Bijna de helft van de mensen heeft de afgelopen drie jaar geïnvesteerd in het verder ontwikkelen van professionele vaardigheden en kennis. Met het oog op een langer (werkend) leven is dat een goed plan.

  • Ruim driekwart heeft het idee elk jaar meer te leren. Hoe meer relevante kennis en vaardigheden we hebben en blijven ontwikkelen, hoe positiever we ons voelen over een langer leven.

  • Zo’n 67% van de Nederlanders voelt zich financieel goed voorbereid op een langer leven. Bijna een vijfde (19%) denkt dan echter financieel in de problemen te komen. Wat deze groep vooral nodig heeft, is financiële hulp en voorlichting. Dat geven ze zelf aan. Om de verschillende financiële producten te begrijpen, maar ook om de noodzaak in te zien van op tijd beginnen met sparen als je langer leeft.

Een lang en leuk leven: zijn we daar financieel klaar voor?

In het onderzoek naar ‘langer leven’ werden deelnemers ook gevraagd of ze financieel voorbereid zijn op een langer leven. Lees het antwoord in de tweede blog uit deze serie!

Wat er moet veranderen in de maatschappij

Als we langer leven, moet er in de maatschappij wel het nodige veranderen, vinden we. Al zijn Nederlanders minder veeleisend dan inwoners van andere landen.

  • Onze hoogste prioriteit hebben de steden waarin we wonen. Als we langer leven, moeten er minder auto’s in die steden rijden, moet er meer openbaar vervoer zijn en een schonere lucht. De stedelijke omgeving moet dus groener en gezonder worden.

  • Ook moeten de voorzieningen op het gebied van sociale zekerheid aangepast worden. Denk aan zorg, werkloosheid en pensioen. Al zijn we over het pensioenstelsel in Nederland heel positief, vergeleken met andere landen. Meer daarover lees je in ‘Een lang en leuk leven: zijn we daar financieel klaar voor?

  • Wat verder moet veranderen, is de manier waarop jong en oud met elkaar omgaan en er moeten meer preventieve medicijnen komen, zoals gratis vaccinaties en screening op ziektes.

  • Op individueel niveau vinden we verandering minder belangrijk. Dan gaat het bijvoorbeeld om onze betrokkenheid met de gemeenschap (vrijwilligerswerk, altruïsme), financiën (investeringen) en relaties.

Tips van expert Hans Kraaijeveld

Hans Kraaijeveld is strategisch productmanager marketing bij Nationale-Nederlanden. Heeft hij nog tips voor een leuk lang leven?

“Mijn tip: Denk na over de toekomst en maak een plan. Meer dan ooit kun je zelf beslissen over de invulling van je toekomst. Financieel advies kan helpen op tijd een overzicht te krijgen van je financiële situatie. Daardoor kun je de toekomstige mogelijkheden kiezen die bij je passen.

Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan langer doorwerken in deeltijd en tegelijk al een deel van je pensioen opnemen? Zo houd je het langere werken vol én kun je kennis overdragen aan de jongere generatie. Een andere optie is de generatieregeling, waarbij je op latere leeftijd minder uren gaat werken maar je pensioenopbouw op peil blijft.”

Reis, retraite of vrijwilligerswerk

“Ook halverwege je werkende leven zijn er mogelijkheden. Zo kun je je werk onderbreken om tijd te besteden aan je (persoonlijke) ontwikkeling. Van een opleiding tot een reis, retraite of vrijwilligerswerk: het kan allemaal. Al ruim voor je pensioen neem je dan de tijd om te genieten en ervaringen op te doen.

Een goed vooruitzicht, toch? Vaak zijn er financiële oplossingen genoeg voor. Samen met je werkgever kun je bekijken welke flexibele arbeidsvoorwaarden dit soort investeringen haalbaar maken. Recent heeft Nationale-Nederlanden bijvoorbeeld het vitaliteitsverlof ingevoerd. Zo kun je één keer per vijf jaar twee maanden verlof opnemen met behoud van 50% van je salaris en volledige pensioenopbouw.”

Boekentip

“Tot slot nog een leestip: het boek The 100 Year-Life van Lynda Gratton en Andrew Scott (2017). Zij schetsen een toekomst van een leven lang ontspannen werken, waarin we vaker van carrière durven switchen. Ook de rol van relaties, gezondheid en geluk in de verschillende levensfasen komt uitgebreid aan bod. Echt een aanrader.”

Jouw ideale later

Denk jij weleens na over wat je gaat doen als je straks ouder dan 100 wordt? Niet alleen financieel maar ook op het gebied van zingeving? Op nn.nl/later lees je allerlei artikelen en tips over dit onderwerp. Doe de test en ontdek of jij er klaar voor bent om 100 te worden!

Hoe oud je ook bent, het is verstandig nu vast keuzes te maken. Een langer leven heeft namelijk invloed op je pensioen, gezondheid, dromen en doelen. Wat je ook doet, Nationale-Nederlanden staat achter je en helpt je met je (financiële) keuzes. Onze support heb je!


*Over het onderzoek
Het terugkerende onderzoek Longevity (in het Nederlands: ‘Langer leven’) is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville, in opdracht van Nationale-Nederlanden. In totaal deden 11.372 mensen aan de eerste editie. Zij komen uit 11 verschillende landen: Nederland, België, Tsjechië, Spanje, Japan, Polen, Hongarije, Roemenië, Turkije, Griekenland en Slowakije. In Nederland vulden 1.001 respondenten tussen de 18 en 79 jaar de online vragenlijst. De vraag die centraal stond: Zijn we voorbereid op een langer leven?

Ben jij klaar voor 100+?
Denk jij weleens na over wat je gaat doen als je straks ouder dan 100 wordt?

Test jezelf!
En lees allerlei tips over dit onderwerp. Ontdek of jij er klaar voor bent om 100 te worden!

Doe de test


Lees ook de andere blogs in deze serie: