Doorwerken na je pensioen: Bert doet het
met plezier

Bert Teurlinx (66) werkt al bijna 40 jaar bij Marel, een internationaal bedrijf dat voedselmachines produceert. Met pensioen hoeft Bert nog niet zo nodig. Zolang hij van meerwaarde is voor zijn werkgever, werkt hij met plezier door. Zijn werkgever is daar ook blij mee. Samen kozen ze voor de Doorwerkregeling. Wat zijn daar de voordelen van?

Bert en Kasper in gesprek over de doorwerkregeling

Een zwart gat na zijn pensioen: daar is Bert niet bang voor. De senior productspecialist heeft genoeg activiteiten die hij graag doet. Zo leert hij golfen, klust hij regelmatig en brengt hij veel tijd door met zijn kinderen, kleinkinderen en vrienden. Toch werkt Bert nog steeds 38 uur per week. Terwijl hij eigenlijk al met pensioen had gekund. De reden? “Ik vind mijn werk gewoon nog heel leuk.”

Groot netwerk

In 1982 begon Bert bij Marel, een IJslands bedrijf dat machines en software produceert voor de verwerking van pluimvee, vlees en vis. Wereldwijd heeft Marel 6.000 mensen in dienst in 32 landen. Een derde van het personeel werkt in Nederland. Bert werkt voor de vestiging in Boxmeer. Hij heeft op verschillende afdelingen gewerkt. Als medewerker buitendienst, op de innovatieafdeling, als leidinggevende van de productspecialisten. Ook reisde hij veel voor zijn werk, naar landen als China, Irak en Brazilië.

Ik werk al bijna veertig jaar voor Marel, dat wil je wel mooi afsluiten.

Gezondheidsproblemen

In 2019 kreeg Bert last van zijn hart. “Ik heb een tijdje in het ziekenhuis gelegen”, vertelt hij. “Daardoor stopte mijn werk abrupt. Dat voelde niet goed.” In januari 2020 ging het weer beter, maar snel daarna brak de coronacrisis uit. “Ik had telkens het idee dat ik niet echt een punt achter mijn werk kon zetten”, vertelt hij. “Er liepen nog allerlei projecten en het voelde nog niet af. Ik werk al bijna veertig jaar voor Marel, dat wil je wel mooi afsluiten.”

Sterk teamgevoel

Bovendien vond hij het werk zelf ook nog heel leuk. “Ik werk fijn samen met collega’s. Iedereen is heel betrokken en positief. Ook heb ik een groot netwerk opgebouwd en haal ik veel energie uit het contact met klanten.”

Toen zijn manager over de Doorwerkregeling begon, hoefde Bert dus niet lang na te denken. Hij wist al van het bestaan van de regeling af, omdat een aantal collega’s ook doorwerken. Zij waren heel positief over de mogelijkheid. Wel voegt Bert toe: “Als ik had willen stoppen, dan was dat ook geen enkel probleem geweest. Marel liet de beslissing helemaal aan mij.”

Marel heeft al twaalf jaar een samenwerking met Doorwerkgever, die de Doorwerkregeling aanbiedt. Wil je gepensioneerde werknemer graag doorwerken? Dan kun je voor deze arbeidsovereenkomst kiezen. Samen met je werknemer bepaal je de invulling van de functie, het aantal uur en de vergoeding. Doorwerkgever regelt de afdrachten van belastingen en premies. Zo weet je zeker dat alles juridisch en financieel goed geregeld is.

Het is leuk dat je wat extra’s verdient, maar dat was niet mijn beweegreden.

Kippenkennis overdragen

In november 2021 mocht Bert officieel met pensioen, maar hij werkt dus nog steeds fulltime. Hij is van plan om langzaam af te bouwen. Eerst naar vier dagen, vervolgens naar drie of twee. Nieuwe projecten pakt hij steeds minder op.

Een groot deel van zijn werk bestaat nu uit het overdragen van kennis aan jonge, beginnende werknemers. Daar haalt hij veel voldoening uit. “Het is leuk om te zien hoe enthousiast die beginnelingen zijn.” Wat hij ze zoal bijbrengt? “Deze markt is best niche”, legt hij uit. “Om offertes te maken en producten te verkopen, heb je specifieke kippenkennis nodig. Chickenology, noemen wij dat hier grappend. Kennis over producten, machines en software. Die leer je niet op school, maar in de praktijk.”

Zo maakt Marel machines om in diverse markten producten te verwerken met verschillende gewichten, afmetingen en kleuren. De machines van Marel hebben in elke regio andere eisen. “Als het gaat om de manier van slachten, bijvoorbeeld. Zo is dierenwelzijn in West-Europa heel belangrijk. En in islamitische landen willen ze kippen halal geslacht hebben.”

Bert en Kasper op de werkvloer

Betrokken en flexibele werkgever

Dat Bert doorwerkt na zijn pensioen, heeft ook te maken met het bedrijf. “Als er geen leuke werksfeer was geweest, was ik gestopt. Marel investeert veel in haar werknemers. Door borrels en barbecues te organiseren, maar ook door betrokken te zijn. Toen ik in het ziekenhuis lag, zijn veel collega’s langsgekomen. Ook directieleden.”

Heeft het geld nog een rol gespeeld bij zijn keuze om door te werken? “Nee”, antwoordt Bert direct. “Mijn pensioen is meer dan prima. Het is leuk dat je wat extra’s verdient, maar dat was allesbehalve mijn beweegreden.”

Bert realiseert zich wel dat doorwerken niet voor iedereen weggelegd is. “Het hangt ook af van je thuissituatie”, legt hij uit. “Mijn vrouw heeft altijd een eigen bedrijf gehad en is eraan gewend dat ik veel van huis ben. Voor sommige mensen is dat anders. Die kijken misschien juist al jaren uit naar hun pensioen.”

Zelf verwacht de productspecialist nog zo’n anderhalf jaar bij Marel te werken. Zolang hij zich nog nuttig kan maken, benadrukt hij. “Ik wil niet gezien worden als die oude man die in een hoekje nog wat werk doet”, lacht hij. “Zodra ik niets meer toevoeg hier, is het tijd om afscheid te nemen.” Dat punt is nog niet bereikt. Eerst maar eens zijn veertigjarige jubileum vieren.

Ontvang artikelen zoals deze direct in je inbox. Schrijf je in voor de nieuwsbrief zakelijk.

De voordelen van de Doorwerkregeling voor de werkgever van Bert

Kasper Kropman werkt als Global Category Manager HR bij Marel. Hij is verantwoordelijk voor alle commerciële contracten rondom HR. En dus voor de samenwerking met Doorwerkgever. “We werken al jaren goed samen met Doorwerkgever. Momenteel lopen er zo’n twaalf doorwerkers bij ons rond. Onder wie Bert. Hij is van grote meerwaarde voor ons bedrijf, vanwege zijn jarenlange ervaring, kennis en grote netwerk. We vinden het dan ook superfijn dat Bert nog voor ons wil blijven werken.”

Win-win oplossing

“Onze werknemers hebben verschillende redenen om door te werken. Omdat ze een project nog niet af hebben, het werk nog te leuk vinden of hun kennis willen overdragen aan de jongere garde. Doorwerkgever regelt alle administratie, afspraken, uitbetalingen en voorzieningen. Dat is ideaal. Zo weten wij als organisatie dat alles volgens de regels gebeurt. En dat we dus geen gedoe krijgen met de Belastingdienst. Voor de doorwerkers is het fijn dat ze zich niet als zzp’er hoeven inschrijven, met alle administratieve zaken daaromheen. En ze verdienen toch een extra zakcentje. Ja, ik zie de Doorwerkregeling echt als een win-win oplossing.”

Wat is de Human Capital Planner?

De Human Capital Planner (HCP) is een online datadashboard dat relevante pensioen- en HR-inzichten uit jouw onderneming samenbrengt. De HCP biedt inzicht in je pensioenregeling en maakt data inzichtelijk. Denk aan de opbouw van je personeelsbestand, beleggingsresultaten en betrokkenheid van je werknemers. Ook kun je je eigen gegevens vergelijken met soortgelijke bedrijven. Samen met je adviseur kun je vervolgens meteen gerichte actie ondernemen.

Benieuwd hoe wij je nog meer helpen om te zorgen dat je werknemers hun pensioenleeftijd gezond en financieel fit halen? Bekijk onze diensten.

Kies daarnaast ook voor de Doorwerkregeling
Lijkt de Doorwerkregeling jou als werkgever ook wel wat? En ben je klant bij Nationale-Nederlanden? Via onze Human Capital Planner vraag je de Doorwerkscan aan. In deze analyse zie je duidelijk wat de verschillen zijn tussen je eigen arbeidsvoorwaarden en de Doorwerkregeling. Via Mijn NN Zakelijk download je je persoonlijke voucher.

Doe de gratis Doorwerkscan