Checklist: dit regel je na de geboorte van je kind

Aan welke dingen moet je denken na de geboorte van je kind? Je vindt het allemaal terug in deze checklist!

Doe op tijd aangifte van de geboorte

Na de geboorte moet de vader of moeder binnen 3 werkdagen aangifte doen bij de gemeente waar het kind is geboren. Op dit moment kun je je kind als ongetrouwde vader of partner ook nog erkennen. Wel moet de moeder dan aanwezig zijn bij de erkenning of hiervoor schriftelijk toestemming geven. Lees meer over de aangifte van een geboorte.

Vraag kinderbijslag aan

Iedereen in Nederland met een kind onder de 18 jaar heeft recht op kinderbijslag. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van je kind en van de thuissituatie. Na aangifte van de geboorte ontvang je vanzelf bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over de kinderbijslag. Het bedrag wordt vervolgens elk kwartaal op je rekening gestort.

Schrijf je kind bij op je verzekeringen

Heb je al verzekeringen bij Nationale-Nederlanden? Dan kan je wijzigingen doorgeven per telefoon, per mail of per brief. Onze contactgegevens vindt je op de contactpagina. Loopt de verzekering via jouw onafhankelijke adviseur? Laat je dan adviseren.

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering dekt schade die jouw kind kan maken aan personen of spullen van anderen. Voor de dekking en premie is de gezinssituatie belangrijk. Geef gezinsuitbreiding dus zo snel mogelijk door. Lees hier meer over onze aansprakelijkheidsverzekering.

Zorgverzekering

Binnen 30 dagen moet je kindje bijgeschreven zijn op de polis van jou of je partner. Je kindje is dan tot 18 jaar gratis meeverzekerd in de basisverzekering én de aanvullende verzekering van één van de ouders.

Rechtsbijstandverzekering

Met kinderen (en vooral als deze ouder worden) zijn er meer situaties waardoor je in een juridisch conflict terecht kan komen. Heb je al een rechtsbijstandverzekering, geef dan na de geboorte van je eerste kind aan dat je gezinssamenstelling is veranderd. Lees hier meer over onze rechtsbijstandverzekering.

Inboedelverzekering

De waarde van je inboedel stijgt waarschijnlijk door bijvoorbeeld de spullen in de babykamer en de kinderwagen. Geef daarom de wijziging in jouw gezinssituatie door. Lees hier meer over onze inboedelverzekering.

Autoverzekering

De verzekering van je auto is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is een goed moment om kritisch naar je dekking te kijken. Wat dekt je verzekering bijvoorbeeld als de inzittenden schade oplopen?

Reisverzekering

Heb je een doorlopende reisverzekering? Schrijf je kind dan ook bij, zodat je hele gezin verzekerd is. Lees hier meer over onze reisverzekering.

Uitvaartverzekering

Meld ook hier je kind aan. Bij sommige verzekeraars is het meeverzekeren van je kind gratis. Andere verzekeraars berekenen extra premie. Kijk dus even na hoe dat bij die van jou zit.

Overlijdensrisicoverzekering

Met de komst van een baby kan een overlijdensrisicoverzekering een prettige gedachte zijn. Als jij of je partner overlijdt, wil je waarschijnlijk ook dat de financiële gevolgen voor je gezin goed geregeld zijn.

Check of je recht hebt op heffingskorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaal je minder belasting en premies. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je kind ingeschreven staan op jouw woonadres bij de Basisregistratie Personen (BRP). Kijk op de website van de Belastingdienst of je recht hebt op heffingskorting.

Maak je inkomsten en uitgaven inzichtelijk

Door de geboorte van je kind stijgen je kosten behoorlijk. Als je minder gaat werken, kunnen je inkomsten dalen. Maak daarom regelmatig een overzicht waarin je je financiële situatie inzichtelijk maakt. Een handig hulpmiddel is het Persoonlijk Budgetadvies van het NIBUD.

Start eventueel met sparen of beleggen voor de toekomst van je kind

Wil je je kind later financieel ondersteunen tijdens zijn of haar studie? Of wil je helpen bij het kopen van een huis? Dan kun je alvast beginnen met het opbouwen van vermogen. Lees over de verschillende spaar- en belegmogelijkheden voor je kind.

Pas je testament aan

Door de geboorte van je kind verandert je erfrechtelijke situatie. Als de wet dit anders regelt dan je zou willen, is het verstandig om een testament te laten maken of je bestaande testament aan te vullen. In je testament kun je ook iemand als voogd aanwijzen. Kijk op de website van de KNB voor meer informatie.


Wil je meer weten?