Merk je dat een vrouwelijke werknemer het werk opeens moeilijker afkrijgt? Of dat ze minder focus heeft en meer foutjes maakt? Misschien heeft ze last van overgangsklachten. De meerderheid (62%) van de vrouwen ervaart namelijk ernstige klachten door de overgang. En die hebben veel impact op hun werk. Ontdek hoe je werknemers met overgangsklachten ondersteunt op de werkvloer.
Vi Health support werknemers en organisaties bij klachten door de overgang. En geeft grip en begrip tijdens de overgang. Dat heeft veel voordelen voor werknemers en werkgevers. Zo kun je er (langdurig) ziekteverzuim mee voorkomen en zorgen dat werknemers fit blijven. Vanaf 2025 is de dienstverlening van Vi onderdeel van de aanvullende (collectieve) zorgverzekering van Nationale-Nederlanden. Marleen ten Damme is CEO en oprichter van Vi. In dit artikel vertelt ze hoe het platform werknemers én werkgevers ondersteunt.
“Overgangsklachten kunnen erg wisselen. Bekende klachten zijn opvliegers, nachtzweten en hartkloppingen. Ook slapeloosheid komt veel voor. Veel vrouwen worden midden in de nacht wakker. Ze hebben dan moeite om weer in slaap te komen. Vergeetachtigheid en hersenmist horen we ook vaak als klachten. In totaal zijn er 60 tot 70 klachten die horen bij de overgang als levensfase. Veel mensen zijn verrast door dat aantal. En ook door welke klachten bij de overgang horen."
Gynaecoloog Manon Kerkhof van Curilion vertelt meer over de impact van overgangsklachten op verzuim. En wat vrouwen zelf kunnen doen om hun klachten te voorkomen.
“De overgang heeft invloed op de fysieke én mentale gezondheid van vrouwen. 88% van de vrouwen in de overgang heeft matig tot ernstig last van klachten. Ze melden zich vaker ziek. En als ze aan het werk zijn, zitten ze soms niet lekker in hun vel. Werkgevers hebben een belangrijke rol om werknemers in de overgang te ondersteunen op de werkvloer. Je kunt de overgangsfase daadwerkelijk makkelijker maken voor je werknemers.”
Informatie delen bij de dagstart is een laagdrempelige manier om de overgang te bespreken.
“Als eerste door te weten waar vrouwen last van kunnen hebben. En hoe ze signalen kunnen herkennen. Er is steeds meer aandacht voor de overgang. Bijvoorbeeld in talkshows, podcasts, films en in het nieuws. Dat zijn positieve ontwikkelingen, maar het kan nog veel beter. In de maatschappij én op de werkvloer. Om bedrijven hierbij te helpen, geven we kennissessies en workshops over vrouwengezondheid.
Ook is het belangrijk dat werkgevers weten hoe ze het gesprek aan kunnen gaan. We merken dat praten over de overgang op de werkvloer weinig voorkomt. Hoe doe je dat op een manier die open en empathisch is? Bijvoorbeeld door bij een dagstart te praten over een artikel of podcast over de overgang. Dat is een laagdrempelige manier om het onderwerp bespreekbaar te maken. We geven ook trainingen aan werkgevers, leidinggevenden en HR-teams. Om hen te helpen het gesprek over vrouwengezondheid aan te gaan binnen hun organisatie.”
Veel vrouwen willen informatie en tips die passen bij hun eigen situatie.
“Het is heel nuttig om algemene kennis over de overgang en vrouwengezondheid te delen. Maar veel vrouwen willen graag informatie en tips die passen bij hun eigen situatie. Hoort een bepaalde klacht die ik heb bij de overgang? Wat kan ik doen om bepaalde klachten te verminderen? Vi beantwoordt die wens. Ons startpunt is dat we vrouwen zelf de regie willen geven. Daarom ontwikkelden we een digitaal platform. Vrouwen vullen hierop hun doelstellingen en relevante informatie over zichzelf in. Zoals het werk dat ze doen, of ze klachten ervaren en hoe goed ze slapen.
Op basis van hun antwoorden krijgen ze een persoonlijk programma. Met relevante artikelen, video’s, podcasts en uitdagingen die ze aan kunnen gaan. Dit is volledig afgestemd op hun situatie. Ook kunnen ze via het platform in contact komen met zorgprofessionals. En bijvoorbeeld een vraag stellen via de chat. Of een afspraak maken bij een overgangsconsulente of leefstijlexpert. Vi zorgt ervoor dat vrouwen makkelijk de juiste informatie en ondersteuning vinden. En dat allemaal op één plek, zodat ze niet meer hoeven zoeken.”
Meer aandacht en ondersteuning laat zien dat je de gezondheid van je werknemers belangrijk vindt.
“Werkgevers ondersteunen hun werknemers met Vi bij de overgang. Want overgangsklachten stoppen nou eenmaal niet zodra een werknemer ’s ochtends aan het werk gaat. En je wilt de kans dat de klachten leiden tot ziekteverzuim verminderen. Zeker omdat er in sectoren waarin veel vrouwen werken, grote personeelstekorten zijn. Denk aan onderwijs en de zorg. De overgang is een levensfase die gemiddeld acht tot vijftien jaar duurt. De ziekteverzuimkosten door overgangsklachten kunnen dus snel oplopen. En denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een vervanger. Dat kan effect hebben op de hele organisatie.
Met meer aandacht en ondersteuning voor vrouwen in de overgang kan je ziekteverzuim verminderen. En je laat zien dat je de gezondheid van je werknemers belangrijk vindt. Je toont daarmee goed werkgeverschap. Helemaal voorkomen dat vrouwen last hebben van de overgang op hun werk kan niet. Maar je kunt je werknemers wel zo goed mogelijk ondersteunen tijdens deze fase. Zo zorg je voor meer vitaliteit op de werkvloer.
De juiste aandacht geven aan vrouwengezondheid doen we al bij diverse bedrijven. Bijvoorbeeld bij Zorg van de Zaak, Vodafone Ziggo en Zicht. Daar zetten we vrouwengezondheid als thema intern op de kaart. De beoordeling van onze kennissessies is gemiddeld een 9,5. De werknemers maken ook gebruik van ons platform. Met Vi mogen we bij steeds meer bedrijven werknemers ondersteunen bij vrouwengezondheid.”
“Daar ken ik er wel een paar van! Mensen denken bijvoorbeeld dat vrouwen niet in de overgang zijn, als ze nog menstrueren. Nog een misverstand is dat vrouwen in de overgang ouder zijn dan 60 jaar. En dus al bijna met pensioen gaan. Dat klopt niet: het zijn juist de veertigers en vijftigers die klachten kunnen ervaren. Die gaan nog lang niet met pensioen. Sommige vrouwen kunnen zelfs voor hun 40ste al last krijgen van klachten. Dat noemen we de vervroegde overgang.
Het zijn werknemers met veel ervaring en kennis, die vaak mentor zijn voor jongere collega’s. En die ná de overgang nog behoorlijk wat jaren aan het werk zijn. Het is daarom cruciaal hoe je als werkgever omgaat met werknemers in de overgang. Met Vi willen we vrouwen ondersteunen om fijner door de overgang heen te gaan. En daarbij is de werkgever een onmisbare schakel.”
Bij Nationale-Nederlanden doen we er alles aan om werknemers mentaal en fysiek fit te houden. Zo krijg je standaard het Fit Pakket bij je basisverzekering. Werknemers die kiezen voor Zorg Vrij krijgen veel collectieve voordelen. Zoals korting op de aanvullende verzekeringen. En extra diensten en vergoedingen voor een betere mentale en fysieke gezondheid. Een mooi voordeel voor jou en je werknemers.
De dienstverlening van Vi is bij onderstaande aanvullende verzekeringen en zorgbundels inbegrepen. Kiest een werknemer hiervoor? Dan vergoeden we het gebruik van het Vi-platform én consulten die vrouwen kunnen aanvragen.
Het kost jou als werkgever niks om een collectieve zorgverzekering aan je werknemers te bieden. Regel het direct via een adviseur. Kies je ook nog voor een verzuimverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan heb je de optimale aanpak om verzuim te verkorten en voorkomen.