Periodiek checken we of er aanpassingen nodig zijn in de lifecycles waarin voor je pensioenregeling belegd wordt. We kijken onder andere naar macro-economische ontwikkelingen, levensverwachting en de performance van de fondsen. Hieronder lees je wat we recent in onze lifecycle hebben veranderd en waarom.
Onze lifecycle bestaat uit drie bouwblokken, namelijk:
De verhouding tussen deze drie bouwblokken hangt af van het gekozen risicoprofiel en de leeftijd van je (ex)-werknemers.
Afgelopen jaar (2024) zijn er veel veranderingen geweest op de financiële markten. Hoewel er in alle lifecycle-strategieën goede resultaten zijn behaald, zijn het vooral een paar technologiebedrijven die ervoor zorgen dat de beurzen omhoog gaan. Dit komt onder andere door de Amerikaanse verkiezingswinst van Donald Trump. Door de toegenomen beweeglijkheid van de koersen wordt spreiding binnen aandelenbeleggingen steeds belangrijker.
Onvoorspelbare en grote verschillen in prestaties tussen verschillende bedrijven maakt het in de huidige marktomstandigheden voor veel fondsbeheerders lastig om beter te presteren dan de benchmark (vaak de MSCI World). Hierdoor hebben we de afgelopen periode gemerkt dat onze Actief Beheerde lifecycle op korte termijn achterblijft* bij het rendementsmixfonds van onze Index Volgende lifecycle. Over de afgelopen vijf jaar doet het fonds van onze Actief Beheerde lifecycle het na kosten wél nog steeds beter dan de Index Volgende lifecycle.
* Aan het einde van november blijft het rendementsmixfonds van de Actief Beheerde lifecycle ongeveer 3,5% achter bij het rendementsmixfonds van de Index Volgende lifecycle First Class Return Fund II 17,42% en Index Mix Fund 20,94%, beide na vermogensbeheerkosten). Als we kijken naar de rendementen van de mixfondsen over de afgelopen vijf jaar, zien we echter dat het fonds van de Actief Beheerde lifecycle het na kosten nog steeds beter doet dan de Index Volgende lifecycle (geannualiseerd vijfjaarsrendement (First Class Return Fund II 10,37% en Index Mix Fund 9,74%, beide na vermogensbeheerkosten).
December 2024 hebben we meer spreiding toegevoegd in onze huidige actieve strategie in het bouwblok Focus op groei door 33% onder te brengen in een passieve strategie (Enhanced Index Sustainable Global Equity Fund) die we ook in onze Index Volgende gebruiken. We blijven de markten en de resultaten van onze actieve strategie goed in de gaten houden. Ons doel blijft om een goed pensioenresultaat te behalen, maar het kan zijn dat we begin 2025 nog een verdere stap nemen om risico's tijdelijk te beperken. Als dit het geval is, communiceren we hier direct over.
Ook pasten we de beleggingsmix aan binnen de bouwsteen Focus op groei. We gaan iets meer beleggen in aandelen uit ontwikkelde markten (van 65% naar 67,5%) en iets minder in aandelen uit opkomende markten (van 15% naar 12,5%).
De economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in de opkomende markten zijn minder gunstig geworden en geven aanleiding om het gewicht van de aandelen uit opkomende markten naar beneden bij te stellen.
Binnen de bouwsteen Focus op pensioen voerden we een kleine aanpassing door in de verhoudingen van de matchingsfondsen om de veranderingen in de rentecurve op te vangen. De verhouding tussen de drie bouwblokken verandert hierdoor niet.
Waarom beleggen we eigenlijk met het pensioengeld van je werknemers? Dit doen we zodat zij de mogelijkheid hebben om meer pensioen op te bouwen.
We snappen dat pensioenbeleggen complex is en dat op deze pagina mogelijk ingewikkelde informatie staat. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met je klantmanager.