Ga direct naar inhoud

“Goed werkgeverschap is ook: een goed pensioen”

Ondernemer Wouter Coenradie haalt én behoud de juiste mensen binnen

Meten is een vak. Ondernemer Wouter Coenradie maakte er een bedrijf van. Wat ruim dertig jaar geleden startte als een eenmanszaak, is inmiddels een gerenommeerd Brabants bedrijf met ruim veertig werknemers. Grotendeels specialisten, want meten is precisiewerk. En dus besteedt Coenradie veel aandacht aan goed werkgeverschap. Onder meer om de juiste mensen binnen te halen én te houden. Dat doet hij in goed samenspel met zijn adviseur Wijnand Verschuur van Insucare en de specialisten van Nationale-Nederlanden.

Van links naar rechts: Marc Hummelink, Nationale-Nederlanden, Wouter Coenradie, directeur Coenradie en Wijnand Verschuur, adviseur Insucare

Tot eind jaren tachtig werkte Wouter Coenradie, opgeleid als landmeter, in dienst van een ingenieursbureau. Het maken van kaartmateriaal voor de provincies Brabant behoorde tot z’n werkzaamheden. “Ik bedacht dat ik dat werk ook als zzp'er kon doen. Een jaar later kwam m’n vader, die ook landmeter was, erbij. Zo begonnen we met het in meetoplossingen gespecialiseerde bureau Coenradie.”

Van Paleis het Loo tot boorplatforms

Vandaag de dag biedt Coenradie, gevestigd in Oirschot, een breed scala aan innovatieve diensten. Zolang het maar om meten gaat. Van het uitzetten van een bouwterrein of rooilijnen tot het opmeten van panden, machines of boorplatforms. “Je kunt het zo gek niet bedenken”, zegt Wouter. “We hebben bijvoorbeeld Paleis het Loo helemaal opgemeten voor de recente renovatie. Onze mensen werken veel op locatie, ook in het buitenland. Laatst moesten we een vrachtschip opmeten dat in Australië lag. Op basis van die metingen werden in Nederland aanpassingen gebouwd. Eenmaal in Nederland konden die aanpassingen op de werf zo worden ingebouwd, omdat de maten exact bekend waren. Dat scheelde veel tijd.”

Ondernemers willen met hun onderneming bezig zijn, niet met arbo of pensioenen. Dat geeft meteen de meerwaarde aan die we als adviseur hebben.

Landmeten is nu een hightech-vak

Wouter praat met veel enthousiasme en trots over z’n vak, zijn bedrijf en zijn werknemers. “Veel van de mensen die hier werken zijn enthousiast geworden door verhalen van familieleden of kennissen. Landmeter is tegenwoordig een hightech-beroep. We brengen bijvoorbeeld objecten in 3D in beeld en we werken met drones om terreinen in kaart te brengen. Je moet daar lol in hebben.”

Een 10? Dan een tientje als bonus!

Aandacht voor de medewerkers staat bij Wouter hoog in het vaandel. Want alle techniek ten spijt, het zijn de mensen die het doen. “Mijn dagelijkse taak is ervoor te zorgen dat we het over vijf of tien jaar nog steeds goed doen. En dat we dan nog steeds goede en gemotiveerde mensen hebben, want die doen het werk.” Zo bedacht Wouter een bonusregeling: "Als we na een evaluatie van een opdracht van een klant een 10 krijgen, profiteren alle medewerkers daarvan mee. Dan krijgt iedereen een tientje. Dat kan aardig oplopen. Het houdt iedereen ook scherp. Want als het géén 10 is maar een 8 of 9, kijkt men wél waar dat aan lag. En hoe het de volgende keer wél een 10 kan zijn.”

Nieuwe techniek versterkt het gevoel van trots

Dat goede werkgeverschap komt ook tot uiting in de vervoersmiddelen. Wouter: “Veel van onze mensen zijn gek op nieuwe techniek. Dus zorg ik ervoor dat zij in het jongste model elektrische busjes rondrijden. Dat versterkt bij medewerkers het trotse gevoel dat ze bij een toekomstbewust bedrijf werken.”

Goed werkgeverschap is ook: een goed pensioen

Goed werkgeverschap blijkt bij Coenradie ook uit de aandacht voor pensioenen en andere verzekeringsproducten op HR-gebied. “Ook dat moet je goed regelen”, zegt Wouter. “Kijk, goed werkgeverschap kost geld, maar verdient zich altijd terug. Daarom hebben we gekozen voor een pensioenregeling bij Nationale-Nederlanden. We zijn daar erg tevreden mee. Ik wil dat mensen die hier werken straks ook een goed pensioen hebben. En dat er goede verzuimbegeleiding is. Daarvoor schakelen we met onze adviseur Insucare. Want dit vraagt wel kennis die ik niet heb.”

Adviseur Insucare creëert meerwaarde door goed samenspel

Adviseur Wijnand Verschuur van Insucare beaamt dat. “Coenradie is zeker niet het enige mkb-bedrijf dat er zo in staat. Veel ondernemers willen puur met hun onderneming bezig zijn, niet met verzuimbegeleiding, arbodiensten en pensioenen. Dat begrijpen we, en dat geeft meteen de meerwaarde die we als adviseur hebben. Wij kunnen ervoor zorgen dat dit aspect goed geregeld is en dat zo’n werkgever aan al z’n verplichtingen voldoet.” Dat vraagt wel een goed samenspel met de betrokken verzekeraar, voegt hij eraan toe: “Wij halen heel veel informatie uit de gegevens van de verzekeraar. Daar baseren wij ons advies weer op aan de ondernemer. Dus de administratie van de verzekeraar moet wel kloppen!”

Goed werkgeverschap kost geld, maar verdient zich altijd terug.

Succesvolle voorlichtingsgesprekken door Insucare

Bij de start van de nieuwe pensioenregeling hebben Wijnand en Insucare voorlichtingsgesprekken verzorgd voor de medewerkers van Coenradie. Uit het datadashboard van Nationale-Nederlanden (de Human Capital Planner) blijkt dit zeer succesvol te zijn geweest. 80% van de medewerkers heeft een mijn.nn-account aangemaakt en heeft ingelogd om de eigen situatie te bekijken. “Dit is aanzienlijk meer dan het branchegemiddelde van 46%.”

Zo maken medewerkers hun individuele keuzes

Met de activatie kunnen deelnemers individuele keuzes maken die nodig zijn voor het vaststellen van hun beleggingsprofiel. Ook kunnen zij zo hun partnerpensioen regelen. Marc Hummelink van Nationale-Nederlanden licht toe: “Daar kunnen we elkaar verder aanvullen door een seintje vanuit ons naar de adviseur. Daar kan de adviseur dan weer op acteren. Bijvoorbeeld door medewerkers aan te sporen en te helpen de juiste keuzes te maken. Of door aanvullende voorlichting te geven. Wij kunnen daarvoor weer handvatten en tools aanreiken, zoals voorbeeldteksten voor mailings. Verder is het sinds kort mogelijk via de Human Capital Planner en de Pensioen Pulse bepaalde groepen op hen afgestemde berichten te sturen. Ook bieden we voor oudere werknemers de Pensioen Hulp. Daarmee kunnen we hen via gerichte mails in stapjes meenemen naar hun pensioen. Zo kunnen we elkaar versterken.”

Zo regel je je pensioenzaken via je smartphone

Heeft Wouter nog wensen op het digitale terrein? “Veel van onze medewerkers houden wel van technische snufjes”, zegt hij. “Dus zou het mooi zijn als zij ook hun pensioenzaken via een app kunnen regelen.” “Daar is al in voorzien”, zegt Marc Hummelink: “Via de NN App kunnen pensioendeelnemers via de tegel Pensioen naar het online portal ‘mijn.nn Inkomen Later’ gaan. Deelnemers kunnen hun pensioenzaken dus gewoon op die manier via hun smartphone regelen.”

Sparren met jouw adviseur over goed werkgeverschap?

Hoe zorg jij in je bedrijf, net als Wouter Coenradie, goed voor je werknemers? Daarover denkt je adviseur graag met je mee. Ga gerust het gesprek met hem of haar aan. Bijvoorbeeld over de rol van pensioenen bij medewerkertevredenheid, het voorkomen van ziekteverzuim en duurzame inzetbaarheid.