Hoe de Human Capital Planner helpt bij goed werkgeverschap

Maak jij al gebruik van de Human Capital Planner (HCP)? Deze handige online tool geeft inzicht in je pensioenregeling aan de hand van data. In één oogopslag zie je hoe betrokken je werknemers zijn bij hun pensioen. En hoe jouw bedrijf scoort vergeleken met andere bedrijven in je branche. Met de data uit de HCP kun je jouw pensioenbeleid nog beter afstemmen op je werknemers.

Voor veel werkgevers is het een uitdaging werknemers te activeren om aandacht te besteden aan hun pensioen. Toch is het wel belangrijk dat ze weten hoe ze ervoor staan. Zodat ze later niet vervelend verrast worden. Bovendien krijgen werknemers door de nieuwe pensioenregels meer keuzevrijheid. Hoeveel risico willen ze lopen met hun pensioenbeleggingen? En willen ze extra premie bijstorten? Dat kunnen lastige keuzes zijn. Gelukkig kun je ze daar als werkgever bij ondersteunen.

Waardevolle inzichten op basis van data


De Human Capital Planner (HCP) helpt je hierbij. Dit online datadashboard brengt pensioen- en HR-inzichten uit je organisatie samen. Van beleggingsresultaten tot verzuimpercentages. Zo geeft de HCP beter inzicht in je pensioenregeling en de betrokkenheid van je werknemers bij hun pensioen. Hoe vaak loggen ze in op hun persoonlijke portaal? Welke keuzes maken twintigers? En hoe zit dat bij vijftigers? Daarbij kun je de resultaten van je bedrijf ook vergelijken met andere bedrijven in dezelfde branche.

Goed om te weten: je hebt geen inzage in individuele keuzes van een werknemer. Die zijn anoniem. Wel kun je per groep gericht actie ondernemen. Zie je bijvoorbeeld dat veel jonge werknemers zelden inloggen? Dan kun je die groep extra voorlichting geven. Samen met je adviseur vergroot je zo de betrokkenheid van werknemers bij hun pensioen.

Goed werkgeverschap tonen

Bij Nationale-Nederlanden geloven we dat goed werkgeverschap verdergaat dan alleen een aantrekkelijke pensioenregeling. Goed werkgeverschap vraagt om visie en strategie. Met als doel je werknemers financieel, fysiek én mentaal fit te houden. De HCP is een concrete tool die je helpt om als werkgever het verschil te maken voor je werknemers.

Hoe de HCP jou helpt bij het tonen van goed werkgeverschap

● Inzicht in je pensioenregeling

Wat bied je jouw werknemers nu eigenlijk? Welke pensioenkeuzes kunnen zij maken, bijvoorbeeld rondom duurzaamheid en het risico van beleggingen? Dat zie je in één oogopslag.

● Inzicht in je werknemersbestand

Hoeveel werknemers van verschillende leeftijden heb je in dienst? En vergrijst jouw werknemersbestand? Gaan veel werknemers dus al bijna met pensioen? Ook dat zie je aan de hand van actuele data. Daarnaast vind je verzuimpercentages in de HCP.

● Werknemers activeren

De HCP biedt ook handvatten voor pensioencommunicatie, zoals de Pensioen Pulse. Met deze e-mailservice stuur je specifieke groepen werknemers gerichte e-mails. Zo kun je je werknemers motiveren om zich (beter) te verdiepen in hun pensioen. Bijvoorbeeld als ze weinig inloggen op hun portaal. Ook kun je ze ertoe aansporen om hun risicoprofiel in te vullen. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook informeren over de gevolgen van de nieuwe pensioenwet.

● Pensioenbeleid op maat bieden

Met de HCP kun je je pensioencommunicatie afstemmen op verschillende groepen werknemers, van starters tot 50-plussers. Want niet iedereen heeft dezelfde behoefte aan informatie. De een wil alles weten, de ander vindt alleen de basis belangrijk. Met de HCP zie je welke groepen werknemers meer aandacht nodig hebben qua pensioencommunicatie. Daar kun je je communicatiebeleid op afstemmen. Zo begeleid je werknemers op een manier die bij hen past.

● Eigen keuzes onderbouwen

Met de data uit de HCP kun je samen met je adviseur een plan van aanpak maken. Is het nodig in gesprek te gaan met bepaalde groepen werknemers? En zo ja, wanneer? En op welke momenten plan je een workshop of voorlichtingssessie?

● Keuzebegeleiding bieden

Met de HCP ondersteun je werknemers bij het maken van (complexe) keuzes. Bijvoorbeeld als je ziet dat oudere werknemers uitstelgedrag vertonen. Dan kunnen ze een steun in de rug gebruiken. Zo geef je werknemers een gevoel van zekerheid en vertrouwen. Ze staan er niet alleen voor! Lees ook ons artikel Beleggen voor het pensioen: zo begeleid je je werknemers.

● Een 50+-beleid opstellen

De data uit de HCP helpen bij het vormgeven van een generatiebeleid. Daar kan een generatieregeling bijvoorbeeld onderdeel van zijn. Hiermee kunnen werknemers een paar jaar voor hun pensioen minder werken, maar bouwen ze wel volledig pensioen op. Met de gratis Generatieregeling Indicatie Tool in de HCP zie je wat een generatieregeling betekent voor jouw bedrijf.

Willen jouw werknemers na hun pensioen juist blijven doorwerken? Dan kun je als werkgever binnen de HCP ook informatie vinden over Doorwerkgever. Deze dienst biedt je de mogelijkheid om flexibele afspraken met je gepensioneerde ex- werknemer te maken op het gebied van inzet, uren en aard van het werk.

● Je toont je betrokken

Met de HCP stimuleer je het pensioenbewustzijn van je werknemers. Zo laat je zien dat je aan ze denkt. En voorkom je dat zij straks voor verrassingen staan. Dat waarderen werknemers. Die betrokkenheid draagt bij aan een positieve werksfeer en duurzame inzetbaarheid. En dat kan op de huidige arbeidsmarkt net het verschil maken.

Goed werkgeverschap

De Human Capital Planner is gratis voor werkgevers en adviseurs. Je vindt je HCP als je inlogt op Mijn NN Zakelijk. Heb je nog geen eigen adviseur? Zoek dan via onze website een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Log in op Mijn NN Zakelijk