Pensioen wordt als arbeidsvoorwaarde steeds belangrijker. Zeker in de gespannen arbeidsmarkt van nu. “Je moet bestaande en nieuwe werknemers de zekerheid kunnen bieden dat hun pensioen goed geregeld is”, vinden Erik de Rijk en Irmgard Helsdingen van IT-bedrijf Proxy. De overstap naar de Wet toekomst pensioenen (Wtp) bleek voor hen ideaal om het pensioenbewustzijn van hun werknemers te stimuleren.
Niet iedere werknemer is even geïnteresseerd in het pensioen. “Vooral voor jonge mensen is het een ver-van-mijn-bed-show”, merkt Erik de Rijk, CEO van Proxy. “Ze vertrouwen erop dat hun werkgever het pensioen goed geregeld heeft. Dat vertrouwen is mooi. Maar het is ook belangrijk dat ze weten wat hun pensioen inhoudt. En welke keuzes ze zelf kunnen maken. Uiteindelijk bepaalt jouw individuele situatie wat voor jou wel of niet voldoende is.”
Al in 1997 begon Erik samen met studiegenoot Marco van der Kolk en Irmgard Helsdingen een eigen IT-bedrijf: Proxy Services. Proxy telt inmiddels zo’n zeventig werknemers, qua leeftijd variërend van twintigers tot zestigers. Het bedrijf doet aan detachering en heeft een managed services tak, waarmee Proxy grote IT-projecten uitvoert en IT beheer verzorgt voor bedrijven binnen onder andere de logistiek. We spreken CEO Erik en CFO Irmgard op het hoofdkantoor van het succesvolle IT-bedrijf in Rotterdam. Ook hun pensioenadviseur Marcel Ammerlaan is bij het gesprek aanwezig.
Werknemers zijn in de IT-sector het belangrijkste kapitaal. Dus moet je als werkgever zo goed mogelijk voor je mensen zorgen, is de filosofie van Proxy. “Wij willen de beste mensen binnenhalen”, zegt Erik. “En daar horen een goede pensioenregeling en aanvullende arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen bij.”
Irmgard: “Ons pensioencontract wordt elke vijf jaar vernieuwd. In de zomer van 2024 diende zich een nieuwe vervaldatum aan. Marcel, onze adviseur, wees op de mogelijkheid om meteen te voldoen aan de nieuwe Wet toekomst pensioenen. Dat vond ik een goede tip. Het moest vóór 2028 toch gebeuren. Dus waarom het dan niet meteen regelen?”
Irmgard: “Ik moet eerlijk zeggen dat pensioen niet mijn favoriete onderwerp is. Dat was reden te meer om het in één keer goed te doen. En de pensioenregeling af te stemmen op de Wtp. Anders moeten we het contract openbreken als we in 2028 wettelijk moeten overgaan. Dat is dubbel werk. Bovendien krijgen de adviseurs en pensioenverzekeraar het er druk mee als iedereen het op het laatst moet doen. Dat zijn we zo voorgebleven. Over Nationale-Nederlanden waren we heel tevreden. Dus er was geen reden te switchen van pensioenaanbieder.”
Erik: “Belangrijk voor ons was dat werknemers er qua dekking niet op achteruit mochten gaan. Dat is ook niet zo en daar waar dat wel het geval is wordt de dekking standaard aangevuld, stelde Marcel ons gerust. In de opbouw van het pensioen voor de bestaande deelnemers verandert niet zoveel.”
Irmgard: “We hadden namelijk al een DC-regeling. Wel moesten we nog een aantal keuzes maken. Bijvoorbeeld tussen een vlakke premie en eerbiedigende werking. Voor bestaande werknemers hebben we gekozen voor de eerbiedigende werking (dat betekent dat de premie leeftijdsafhankelijk blijft en stijgt als de werknemer ouder wordt, red.). Voor nieuwe werknemers hanteren we een vast premiepercentage, dat niet afhangt van de leeftijd. Wij zijn ons bewust van de verschillen tussen bestaande en nieuwe medewerkers. Maar zo blijft het overzichtelijk zonder een aanzienlijke, voor ons ongewenste, kostenstijging als we gekozen hadden voor een vlakke premie voor alle medewerkers.”
Vóór 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen omgezet zijn naar een beleggingspensioen. Moet jij dat nog doen? Geen zorgen, met dit overzichtelijke stappenplan maak je er meteen werk van.
Irmgard: “Dat het partner- en wezenpensioen transparanter worden. Voor de hoogte van het nabestaandenpensioen maakt het niet meer uit hoe lang iemand deel kan nemen. Wij hadden nog een werkwijze waarbij de partnergegevens doorgegeven moesten worden. Dat is nu niet langer nodig. En dat scheelt in de administratie. Omdat wij goede nabestaandenvoorzieningen belangrijk vinden, hebben wij er ook voor gekozen om het Anw-hiaatpensioen voor alle deelnemers te verzekeren en de bijbehorende premie voor onze rekening te nemen.”
Marcel: “Een voordeel is ook de verruiming van de fiscale ruimte om bij te sparen. Dat is een stuk duidelijker en er kan meer. Voor 1 januari 2023 was er een aanzienlijk verschil in fiscale ruimte tussen de tweede (meer ruimte) en de derde pijler (minder ruimte). De werknemer kan nu bij een vergelijkbare fiscale ruimte kiezen welke oplossing het beste past. De werknemer die bij wil sparen binnen de pensioenregeling kan naar het portaal van Nationale-Nederlanden gaan. Daar kun je eenvoudig zelf aangeven of en hoeveel je je pensioen wilt aanvullen. Beide pijlers kennen eigen voor- en nadelen maar de keuze wordt veel minder beïnvloed door de fiscale ruimte waardoor makkelijker een keuze gemaakt kan die bij jouw voorkeuren past; extra pensioensparen, lijfrente of je doet het allebei.”
Erik: “De afstemming met de OR is soepel gegaan. Daar heeft Marcel een belangrijke rol in gespeeld. Want die heeft toch een meer onafhankelijke positie.”
Het verhaal richting de OR was duidelijk en de samenwerking is erg prettig verlopen, licht Marcel toe. “Werknemers gaan er qua dekking niet op achteruit en het Anw-hiaatpensioen wordt nu door Proxy betaald waar dit eerst voor rekening van de medewerkers kwam. We hebben de OR inzage gegeven in alle stukken over het nieuwe pensioencontract. En daar uitleg bij gegeven. Volledige transparantie is een voorwaarde voor goede samenwerking met de OR.”
Irmgard: “We hebben eerst, samen met Marcel, een brief opgesteld voor alle werknemers waarin naast algemene informatie ook hun persoonlijke situatie voor en na overgang naar de nieuwe pensioenregeling is vermeld. Daarna volgde een presentatie. Die heeft Marcel hier in huis gegeven.”
Erik benadrukt dat de presentatie voor werknemers niet vrijblijvend was. “Je bent als werkgever verplicht je werknemers goed te informeren over hun pensioen. Dat nemen wij heel serieus. Daarom hebben we al onze werknemers gevraagd om aanwezig te zijn. Als je er niet bij kon zijn, moest je een goede reden hebben. Op afstand inloggen was ook mogelijk. We hebben ook een vestiging in Eindhoven. Je kunt niet van iedereen verwachten om na een werkdag nog naar Rotterdam te komen.”
Vragen konden werknemers live of per chat stellen. Irmgard: “We hebben vooraf gezegd: zaken die je met anderen wilt delen, zijn welkom. En als je wilt zien hoe jouw pensioen is geregeld, kun je inloggen op je eigen portaal bij Nationale-Nederlanden.”
De presentatie verliep uitstekend. “Je moet niet te veel getallen en percentages noemen”, tipt Erik. “Zorg dat het begrijpelijk is en hou het ook een beetje luchtig. Maar dat was bij onze adviseur in goede handen.”
De overstap naar de Wtp heeft binnen ons bedrijf het pensioenbewustzijn gestimuleerd. Dat zie ik als pure winst.
Erik: “Rondom de presentatie merkten we al dat het pensioen meer leefde dan daarvoor. Werknemers gaan er meer over nadenken. Ze beseffen volgens mij ook beter dat ze zelf keuzes kunnen maken. En ze zien dat wij als bedrijf alle life events hebben afgedekt. De overstap naar de Wtp heeft binnen ons bedrijf het pensioenbewustzijn gestimuleerd. Dat zie ik als pure winst.”
Met de huidige krappe arbeidsmarkt is het extra belangrijk om het verschil te maken voor je medewerkers. Met een Pensioen APK krijgen jouw medewerkers tijdens een persoonlijk gesprek met een pensioenexpert helder inzicht in hun pensioen.
Irmgard: “In principe heeft iedereen die mogelijkheid. Maar we hebben wel nadrukkelijk gezegd: leg je vraag eerst bij mij, zodat dezelfde vragen gebundeld worden. Blijkt er hierna behoefte aan een meer inhoudelijk gesprek wegens je persoonlijke situatie, dan is die mogelijkheid er. Of neem eerst een kijkje op het portaal van Nationale-Nederlanden. Vaak staan de antwoorden daar al op.”
De persoonlijke gesprekken zijn voor iedere medewerker, ongeacht leeftijd, relevant. Dit geldt nog nadrukkelijker voor werknemers van 55 jaar en ouder, vertelt Marcel, die zelf de gesprekken doet. “Want vanaf ongeveer die leeftijd start de afbouw van het percentage zakelijke waarden binnen de standaard lifecycle, waarmee geleidelijk wordt voorgesorteerd op je pensioen. Ook kun je dan daarmee samenhangende keuzes maken. En bijvoorbeeld nadenken of je wel of niet eerder wilt stoppen, wat met het verwachte pensioen een reële optie is of dat er aanvullende acties nodig zijn. Je kunt dan ook kiezen om voor te sorteren op eventueel doorbeleggen na jouw pensioendatum.”
“De boodschap dat je zelf keuzes moet maken over je pensioen hebben we onze werknemers duidelijk meegegeven”, benadrukt Irmgard. “Want dat besefte nog niet iedereen.”
Voor Proxy is het een geruststelling dat de overstap naar de Wtp nu achter de rug is. Het geeft rust dat de pensioenregeling toekomstbestendig is. Bovendien is het IT-bedrijf zo de golf aan transities voor. Want het ziet ernaar uit dat de komende jaren zowel adviseurs als pensioenverzekeraars hun handen vol hebben aan de overgang.
Erik en Irmgard raden andere bedrijven dan ook met klem aan de overstap naar de Wtp niet onnodig uit te stellen. “Gebruik de vernieuwing van je pensioencontract om je pensioenregeling aan te passen. Anders moet je het contract straks openbreken. Of heeft je adviseur ineens weinig tijd en beschikbaarheid.”
Adviseur Marcel vult aan: “Zorg als werkgever ook dat de werknemer de communicatie rond het pensioen echt meekrijgt. Het gaat tenslotte om hun eigen toekomst. Als werkgever investeer je veel tijd en geld in de pensioenregeling. Dan mag je best verwachten dat werknemers de moeite nemen zich erin te verdiepen. Goede en structurele informatievoorziening is bij uitstek een onderwerp wat je als werkgever, medewerker, pensioenuitvoerder en adviseur samen inhoud en vorm kan geven.”
Wil jij meer inzicht in je werknemers? Zodat je bijvoorbeeld beleid kunt maken voor pensioen, pensioencommunicatie of de begeleiding van de 55+'ers in je bedrijf? Bekijk dan onze Human Capital Planner (HCP) eens. Deze online dienstverlening geeft je gemakkelijk inzicht in je pensioenregeling bij Nationale-Nederlanden. Met deze inzichten kun je samen met je adviseur acties ondernemen voor een duurzaam pensioen- en hr-beleid.