Lassen, slijpen, snijbranden, op hoge temperatuur solderen, verf afbranden, föhnen en dakdekken. Deze werkzaamheden brengen een groot brandgevaar met zich mee. Daarom is het belangrijk om extra voorzichtig te werk te gaan. Met onze preventietips beperk je het risico van brand.
Bij werk aan constructies, machines of installaties kunnen aangrenzende constructies in brand vliegen. Werk je aan gesloten installaties, zoals tanks en vaten? Dan loop je extra risico.
Brandgevaarlijke werkzaamheden zijn niet zonder risico’s. Een vuurvonkje kan al snel overslaan naar een brand. Deze branden ontstaan vooral bij het uitvoeren van reparaties, verbouw, onderhoud, vervanging of uitbreiding van een installatie.
Onderhoudsmonteur Henk van Dijk: “Het was maar een kleine reparatie aan een houtschaafmachine. Na een halfuur lassen had ik de machine gerepareerd. Knap werk, dacht ik. Niets bleek minder waar. Door de lasvonken ontstond er brand onder de machine. De brand breidde zich al snel uit in het houtverwerkende bedrijf waar ik af en toe klusjes doe. De schade was enorm. De uitslaande brand legde ook het naastgelegen pand in de as.”
Dit is een voorbeeld van een situatie die zich helaas vaak voordoet. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je als ondernemer dit soort gevaren voorkomen. De preventietips van Nationale-Nederlanden helpen je daarbij. We hebben enkele eenvoudige maatregelen op een rij gezet in onze preventiekaart Brandgevaarlijke Werkzaamheden.
In onze tips lees je onder andere dat een goede voorbereiding het halve werk is. Maak duidelijke afspraken met alle betrokken partijen over de werkprocedures en preventiemaatregelen. Ook is een veilige werkplek nodig om brandgevaarlijke werkzaamheden uit te voeren. Zorg er na afloop van de werkzaamheden altijd voor dat een brandwacht toezicht houdt om een grote brand te voorkomen.
In het voorbeeld van Henk van Dijk is de kans groot dat hij aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die is ontstaan. Je wilt als ondernemer natuurlijk geen risico lopen dat je schade zelf moet betalen. Het is daarom belangrijk om over een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB ) te beschikken met een voldoende verzekerd bedrag. Schade die boven het verzekerd bedrag uitkomt, moet je zelf betalen. De continuïteit van jouw bedrijf kan hierdoor in gevaar komen.
Nationale-Nederlanden adviseert je graag over hoe je de kans op schade vermindert. Een team van ervaren risicodeskundigen staat voor je klaar.