In de podcastserie Ondernemerslust blikken we met zes ondernemers terug op de weg die ze tot dusver aflegden. Wat gaat goed, wat kan beter en hoe gaan ze met uitdagingen om? Deze keer: Rocky Hehakaija, oprichter van Favela Street.
Het lag niet voor de hand dat Rocky ondernemer zou worden. Haar ouders waren geen ondernemers en zelf had ze er nog nooit over nagedacht. Maar ongemerkt wordt het eerste ondernemerszaadje al in 2003 geplant, wanneer Rocky op 18-jarige leeftijd als voetbalster voor Jong Oranje voor het eerst in Brazilië komt. Ze slaapt een week in een favela, een sloppenwijk in Rio de Janeiro. Iedereen waarschuwt haar voor de gevaren van deze plek en voor de mensen die er wonen. Rocky is voorzichtig, maar dat verandert compleet zodra ze met de plaatselijke bewoners gaat voetballen. Voetbal blijkt het ultieme instrument voor verbinding. Die week belooft ze zichzelf ooit terug te keren naar Rio om er ‘iets met jongeren en voetbal’ te doen.
In 2014 lost Rocky haar belofte in en bezoekt ze Rio de Janeiro opnieuw. Die reis markeert het begin van Favela Street, een programma dat jongeren kansen wil geven het beste uit zichzelf te halen. Het programma bestaat uit workshops en sport, en is erop gericht deze jongeren fysiek, intellectueel en emotioneel verder te ontwikkelen. In de podcast vertelt Rocky meer over Favela Street en de mooie verhalen die er onlosmakelijk mee verbonden zijn. In dit artikel blikken we alvast met haar terug op de vijf belangrijkste momenten in haar ondernemerschap.
“Eigenlijk vind ik de hele ontwikkeling van Favela Street ons allergrootste succes. Wat begon als een sympathiek initiatief waar ik, dankzij giften van familie en vrienden, met een tas voetbalshirts het vliegtuig richting Rio instapte is uitgegroeid tot een wetenschappelijk onderbouwd programma dat schaal- en overdraagbaar is. Binnen dat grote succesverhaal zijn nog eens heel veel kleinere succesverhalen. Zoals elke keer als een van de meiden die onzeker en schuchter het programma binnenkwam, een paar maanden later vol trots en zelfvertrouwen op een podium haar verhaal staat te vertellen. En als ik nog een groot succes mag noemen: dat we niet meer alleen trainingen geven rondom pleintjes in de buurt, maar intussen ook een leiderschapsprogramma ontwikkeld hebben. In samenwerking met het psychologisch HR-bureau LTP bieden we dat op corporate governance-level aan. Want niet alleen op straat moet er sociale inclusie zijn, ook in de ivoren torens. Juist daar! Ik ben ontzettend trots dat we daar nu ook impact kunnen maken.”
“Er was eigenlijk niet per se één tegenslag, maar wat me niet per se meevalt is het bouwen van een sterk team. Ik begon Favela Street alleen. Gaandeweg haakten er mensen aan die mee wilden doen, daar was ik heel blij mee. In de praktijk werkt het alleen niet altijd met iedereen. Dat vind ik soms wel teleurstellend. Dat ligt zeker ook aan mij, ik projecteer verwachtingen die ik van mezelf heb vaak ook op anderen. Dat is natuurlijk niet eerlijk en al helemaal niet realistisch. Maar daar ben ik de afgelopen jaren wel een paar keer tegenaan gelopen. Gelukkig zet ik me meestal vrij snel over teleurstellingen heen.”
“Het gaat goed met Favela Street. We zijn onze methodiek nu ook in andere steden aan het uitrollen, op dit moment in Den Bosch en Eindhoven. Dit doen we samen met de organisatie More2Win. In deze steden leiden we nieuwe trainers op zodat de methode overdraagbaar wordt. Dan kunnen we echt gaan opschalen. Dat is te gek, maar brengt ook een uitdaging met zich mee. Want hoe zorg je ervoor dat je blijft groeien zonder in te boeten op kwaliteit? Alle mensen die we trainen gaan op den duur ook andere mensen opleiden, en we moeten de kwaliteit van het programma en de trainers continu kunnen blijven waarborgen. Dat valt of staat met een ijzersterk onboardingsproces dat we onlangs hebben geïmplementeerd. Elke trainer die bij het team komt doorloopt dit uitgebreide traject, waarin elke fase van het programma uitgebreid aan bod komt. Zo bouwen we aan een sterk team dat alle tools krijgt die ze nodig hebben.”
“Dat kreeg ik van mijn zakenpartner, Bart de Ridder. ‘Het is heel mooi dat je andere mensen wil helpen,’ zei hij, ‘maar je moet je businessmodel zo inrichten dat je ook goed voor jezelf kunt blijven zorgen. Alleen dan kun je echt duurzame impact maken.’ Het fijne van Bart is dat hij mijn dromen en idealen heel zakelijk kan bekijken. Zijn advies is ongelooflijk waar. Juist omdat ik vanuit mijn passie werk, blijf ik maar doorgaan. Sowieso ben ik een pleaser die niet graag nee zegt. Vorig jaar had ik serieuze burn-outklachten, dat was behoorlijk zwaar. Dat kun je alleen maar voorkomen door goed voor jezelf te blijven zorgen. Ik doe dat onder meer door minimaal vier keer per week te sporten en elke ochtend een ijsbad te nemen. Dat is voor mij het beste begin van mijn dag!”
“Eigenlijk leef ik mijn droom nu al. Iedereen krijgt wat tijd op de wereld, de vraag is wat je met die tijd doet. Dat ik mijn tijd al bijna tien jaar met Favela Street mag invullen zoals ik doe, vind ik een droom op zich. Mijn ultieme wens is dat de organisatie ook zonder mij blijft draaien. Ik wil dit zo lang mogelijk doen en zoveel mogelijk impact maken. Maar als ik er om de een of andere reden niet meer bij ben, moet deze organisatie ook zonder mij doorgaan en nieuwe rolmodellen opleiden. Daarom vind ik dat stukje onboarding en training van mensen zo belangrijk, omdat je zo zeker weet dat de kwaliteit altijd gewaarborgd blijft.”
Studie Communicatie & Media, Hogeschool van Amsterdam.
Waardevolle sparringpartner Mijn vrouw, Bettina. Niemand kent me zo goed als zij en ze is ontzettend eerlijk. Dat geldt ook voor Mariëtte Brethouwer uit ons bestuur, die me altijd heel goed een spiegel kan voorhouden. En natuurlijk spar ik ook graag met compagnon Bart. Niet alleen over zakelijke dingen hoor, bij mij lopen privé en zakelijk moeiteloos door elkaar heen.
Tip om fit te blijven Elke ochtend begint voor mij in ons koudwaterbad op het balkon, waar ik vijf minuten lang ademhalingsoefeningen doe. Het liefst zorg ik ervoor dat ik daarna nog naar de gym kan of een rondje kan wielrennen. Na zo’n ochtend ben ik helemaal opgeladen en fit om aan het werk te gaan.
Guilty pleasure Chocola. Liefst een combinatie van witte- en melkchocolade. Voor een magnum of oreo mag je me ‘s nachts wakker maken. Eigenlijk voor alle chocola wel.
Beste stressbestrijding Ademhalingsoefeningen. Ik heb van mezelf best een hoog stressniveau, dat probeer ik met die oefeningen in het koude bad structureel te verlagen.
Ultieme ontspanning na een drukke werkdag Afspreken met vrienden, liefst zit de hele huiskamer vol. Ik laad enorm op in een sociale omgeving.
Favoriete vakantiebestemming Rio de Janeiro.
Heb jij, net als Rocky, best een hoog stressniveau? En wil je ervoor zorgen dat dit niet overslaat in mentale klachten of een burn-out? Met onze zorgverzekering doen we er alles aan om jou en je werknemers mentaal en fysiek fit te houden.