Tien voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning kopen

Je hebt de keuze nog niet gemaakt. Ga je voor een bestaande gezinswoning met authentieke elementen of voor nieuwbouw met ruimte en een moderne indeling? Bij deze keuze ga je niet over één nacht ijs, daarom zetten wij de voordelen en nadelen van een nieuwbouwwoning op een rijtje.

Belangrijkste voordelen nieuwbouwwoning

Koop je een nieuwbouwhuis? Dan heeft dit de volgende voordelen:

1. Jouw wensen
Stap je vroeg in het nieuwbouwproject? Dan kies je samen met de projectmakelaar de keuken en badkamer, je bepaalt waar de stopcontacten moeten komen en beslist over de gebruikte materialen. Dit betekent dat je nieuwe huis er vanaf dag één exact uitziet hoe jij wilt. Handig hoef je dus niet te zijn!

2. Alles fris en nieuw
Je woont in een huis, waarbij je geen gebreken overneemt van de vorige eigenaren. De eerste persoon die de keuken gebruikt, het bad laat vollopen of het toilet doorspoelt ben jij. Een uitgebreide schoonmaak- of opfrisbeurt is overbodig. Een korte opleveringsschoonmaak hoort er natuurlijk wel bij.

3. Goed geïsoleerde woning
Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan huidige technische voorschriften, deze staan beschreven in het Bouwbesluit. Dit betekent dat de vloer, gevels, deuren en het dak bepaalde isolatiewaardes moeten halen. Verder hebben ramen minimaal HR++ glas. Het huis beschermt je dus goed tegen warmte of kou en je stookkosten blijven lekker laag. Verder zijn nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd tegen geluiden van buitenaf.

4. Aangenaam wonen
Naast de isolatiewaardes zijn er nog andere voorwaarden waaraan jouw nieuwbouwwoning moet voldoen volgens het Bouwbesluit. Zo moet het plafond een minimale hoogte hebben, de kamers een minimale oppervlakte en traptreden een minimale breedte. Hierdoor krijg je een aangename leefbare ruimte. Hoogstaande ventilatiesystemen zorgen in veel nieuwbouwwoningen verder voor een betere luchtkwaliteit.

5. Woning vrij op naam
Bij een nieuwbouwwoning bespaar je niet alleen op stook- en onderhoudskosten. In veel gevallen koop je namelijk een nieuwbouwwoning ‘vrij op naam’. Dit betekent dat bij de koop de overdrachtsbelasting is inbegrepen.

Belangrijkste nadelen nieuwbouwwoning

Naast de vele voordelen van nieuwbouw, heb je te maken met de volgende nadelen:

1. Geen 100% controle
Je hebt geen volledige controle over de bouw van jouw nieuwbouwwoning. Ook al is het huis theoretisch gezien van jou. Je moet vertrouwen op de projectontwikkelaar en aannemer, want je koopt de woning op basis van een tekening. Je weet dus pas hoe de woning er écht uitziet op het moment dat je zelf geen veranderingen meer kunt aanbrengen. Of je moet deze zelf voor eigen rekening aanpakken.

2. Snelheid van oplevering
Houd er rekening mee dat het opleveren van een nieuwbouwhuis niet altijd op de geplande datum gebeurt. Heb je jouw woning verkocht? Of loopt je huurcontract nu al af? Zoek dan een tussenoplossing als de opleverdatum verschuift.

3. Automatisch standaardvoorzieningen
Hoewel je tijdens de bouw van het huis bepaalde elementen zelf mag kiezen, ben je beperkt in de keuze. Wil je toch gaan voor dat marmeren werkblad, vrijstaand bad of parketvloer? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk opnieuw in je buidel moeten tasten voor dit ‘meerwerk’.

4. Beperkter aanbod woningen
Nieuwbouwwoningen zijn moeilijker te vinden op populaire plaatsen, denk aan steden als Amsterdam of Utrecht. Naast het beperkte aanbod moet je er vroeg bij zijn. De inschrijving voor de woning gaat ruim voor de opleverdatum open.

5. Extra kosten
Houd rekening met financieringskosten tijdens de bouw. Ondanks dat je er nog niet woont, heb je al wel kosten voor je hypotheek. Verder valt niet alles onder de oplevering, denk aan het aanleggen van de tuin. Voor de oplevering controleert de bouwer kosteloos de woning. Liever onafhankelijk advies? Dan maak je extra kosten voor een bouwexpert die zoekt naar zichtbare en verborgen gebreken.

Bij het kopen van nieuwbouw heb je als voordeel dat je overdrachtsbelasting bespaart. Verder krijg je bij een nieuwbouw hypotheek een betere rente, dan bij het afsluiten van een hypotheek op een bestaande woning. Er zijn echter ook enkele nadelen. Denk ook aan de hypotheekverstrekker die maandelijks bij je aanklopt voor hypotheekrente tijdens de bouw. Hierdoor heb je mogelijk dubbele lasten. Wil je meer weten over de verborgen kosten? Lees hier over de bijkomende kosten bij een nieuwbouwwoning.

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden

Meer binnen thema

Meer artikelen