Ga direct naar inhoud

Stormschade schutting: alles wat je moet weten

Is er een flinke storm geweest? Schuttingen zijn bij extreme weersomstandigheden dan vaak de klos. Extra vervelend als de schutting net voor dat extra stukje privacy zorgde. Wat doe je als je flinke schade aan je schutting hebt? En worden de kosten vergoed door je verzekering?

Wat doen bij schade aan schutting door storm?

Om gedoe met je verzekeraar over de vergoeding voor te zijn, is het verstandig om meteen duidelijke foto's te maken van de schade. Zorg dat je de datum en het tijdstip noteert waarop de storm heeft toegeslagen. De schade aan je schutting verzeker je met een eigen opstalverzekering. Sommige banken verplichten een opstalverzekering als je een hypotheek afsluit. Heb je een appartement gekocht? Dan is de opstalverzekering soms al voor het hele gebouw geregeld via de VvE.

Bij huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering en moet de schadevergoeding regelen. Er is daarop wel één uitzondering. Heb je als huurder zelf de schutting neergezet en betaald? Dan kan de schade verzekerd zijn met een eigen inboedelverzekering. Dat heet huurdersbelang.

Deel je de schutting met je buren?

Staat de schutting op de erfafscheiding met je buren? Dan is gedeelde smart, halve smart. Dat wil zeggen dat jij maximaal de ene helft van de kosten krijgt vergoed op jouw opstalverzekering. En de buren de andere helft op hun opstalverzekering. Of en hoeveel jullie krijgen uitgekeerd, hangt af van de voorwaarden van jullie eigen verzekering.

Is stormschade aan schutting verzekerd?

Stormschade aan je schutting kun je dus verzekeren. Dat doe je met de woonverzekering die opstalverzekering heet. Wel goed om te weten:

  • Verzekeraars vergoeden alleen stormschade als er sprake is van windkracht 7 of hoger.
  • Houd altijd rekening met een eigen risico. Dit bedrag verschilt per verzekeraar. Maar je betaalt dus altijd een deel van de kosten zelf.

Is schutting inboedel?

Een schutting staat vast in de grond. Daardoor is de schutting geen inboedel. Want dingen die verplaatsbaar zijn vallen onder je inboedel. Denk aan je tuinmeubelen. Zorgt je omgewaaide schutting voor schade aan bijvoorbeeld je tuintafel en heb je je tuinspullen met een inboedelverzekering verzekerd? Dan kun je deze schade wel laten vergoeden door je inboedelverzekering.

Schade schutting door storm bij huurwoning

Bij een huurwoning heb je zelf geen opstalverzekering. De verhuurder van je huis wel. Heeft de verhuurder de schutting geplaatst? Dan is de verhuurder degene wie de schade via de verzekering moet laten vergoeden. Meld de schade dus meteen aan de verhuurder en wacht met opruimen en herstellen totdat je zeker weet dat de verzekeraar op de hoogte is.

Er is een uitzondering: Heb je de schutting zelf neergezet en betaald? Dan komt het huurdersbelang om de hoek kijken. Vaak is het huurdersbelang met een inboedelverzekering gedekt (check dit even bij je inboedelverzekering of sluit er een extra dekking voor af als je dat handig vindt). Het huurdersbelang zorgt ervoor dat spullen die de verhuurder niet zelf heeft aangebracht (en dus niet onder de opstalverzekering valt van de verhuurder) toch verzekerd zijn tegen schade.

Vergoeding bij stormschade aan schutting

Hoeveel je krijgt vergoed van de stormschade verschilt per verzekeraar en verzekering. Sowieso betaal je een deel eigen risico. Houd daarnaast rekening met:

  • De plek waar de schutting staat. Heb je een gedeelde schutting, de schutting staat op de erfafscheiding met je buren? Dan krijg je maximaal 50% van de schade vergoed.
  • Is er achterstallig onderhoud aan de schutting? Dan vergoeden niet alle verzekeraars de kosten. Zeker niet als je verdere schade aan de oude schutting had kunnen voorkomen.
  • Afhankelijk van de verzekeraar krijg je herstelkosten of herbouwkosten vergoed. Herstelkosten zijn de kosten om de schutting weer in de oude staat terug te brengen. Je vervangt dus alleen de onderdelen die kapot zijn. De herbouwkosten zijn de kosten die nodig zijn om een hele nieuwe schutting te laten plaatsen.
  • De windkracht. Verzekeraars betalen pas een vergoeding vanaf windkracht 7 op de schaal van Beaufort.



Stormschade verzekerd?

Kun je kosten voor het herstellen van stormschade laten vergoeden? Het antwoord daarop is gelukkig vaak, ja!

Stormschade, wat wordt er vergoed?

Inboedelverzekering en je tuin

Hoe fijner het weer, hoe meer je tuin een tweede huiskamer is. Je hebt het misschien niet door, maar buiten staan vaak waardevolle spullen.

Inboedelverzekeringen voor je tuin