Ga direct naar inhoud

Peter (28) bouwde zijn eigen woonwijk via een CPO

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Zelf bepalen waar, hoe en met wie je woont? Peter (28) kreeg het voor elkaar. Via een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) kocht hij met een groep vrienden en bekenden een stuk grond in zijn geboortedorp Galder. Ruim twee jaar later prijken op hetzelfde perceel 7 rijtjeshuizen en 4 tweekappers in een moderne jaren ’30 stijl. “Het is inmiddels een kwestie van dagen tot de opleverdatum. Dat wordt gegarandeerd een feestje!"

Bij een CPO ontwikkel je, met een groep gelijkgestemden, een eigen woningbouwproject. Het project van Peter is het tweede CPO-initiatief in de gloednieuwe wijk ‘Bollemeer’. Hij bouwde zijn woning als alleenstaande starter. Niet de beste uitgangspositie in de huidige woningmarkt; de huizenprijzen zijn flink gestegen en als starter krijg je minder makkelijk een hypotheek tegenwoordig. “Daar komt bij dat ik écht in Galder wilde blijven. Het liefst met mijn vrienden om de hoek.”

Als starter de huizenmarkt op? Zo houd je het hoofd koel

Maar het dorp is klein en telt vooral vrijstaande woningen en tweekappers. Als er al een huis te koop komt, is het voor een starter vaak onbetaalbaar. Geïnspireerd door het eerste CPO-project zocht Peter, samen met twee vrienden, daarom contact met de gemeente. “Die had aanvankelijk andere plannen met de grond; deze was niet bestemd voor starterswoningen. Maar we mochten tóch op de koffie komen.”

Aantrekkelijk voor starters

Juist voor starters is een CPO aantrekkelijk. Je kunt namelijk fors onder de marktwaarde bouwen: gemiddeld zijn je kosten 10 tot 20% lager. “Je betaalt alleen de kostprijs”, licht Peter toe. “En doordat je veel gezamenlijk kan regelen, ben je voordeliger uit. Je kiest samen één architect en één aannemer. En ook de bouwmaterialen worden collectief ingekocht. Wij kregen ook nog eens korting op ons financieel advies. Dat scheelt behoorlijk.”

Sommige gemeentes kiezen er bovendien voor om starters een korting te geven op de bouwgrond. Je moet dan aan de ‘startersnorm’ voldoen; de gemeente bepaalt hiervoor de randvoorwaarden.

Kies voor een scherpe hypotheekrente bij nieuwbouw

Nationale-Nederlanden heeft een aantrekkelijke Nieuwbouwhypotheek. Hiermee profiteer je van een lagere hypotheekrente. Dit komt omdat je de rente betaalt die hoort bij één tariefklasse lager dan de tariefklasse van bestaande bouw. Dit geldt voor de eerste rentevaste periode. Deze hypotheek is óók af te sluiten voor zelfbouw, CPO en vernieuwbouw.

Ups en downs

CPO is een intensief traject. Er komt enorm veel informatie en werk op de zelfbouwers af. “Je moet er wel écht voor willen gaan, met alle neuzen dezelfde kant op. Daar komt bij dat je van tevoren niet precies weet wat je kunt verwachten. Daar moet je tegen kunnen.”

Je weet van tevoren niet precies wat je kunt verwachten. Daar moet je tegen kunnen.

Het is slim om een externe deskundige bij het project te betrekken. Die heeft de juiste kennis en kunde, neemt papier- en regelwerk uit handen en zorgt ervoor dat jij als volwaardige projectontwikkelaar op kan treden. Inmiddels zijn diverse bureaus in Nederland gespecialiseerd in het begeleiden van CPO-projecten.

Peter en zijn groep konden ‘het kunstje’ tot op zekere hoogte afkijken van het eerste CPO-project. “En over een bestemmingsplanwijziging hoefden wij ons geen zorgen te maken. Dat maakte het allemaal nét wat makkelijker.”
Toch werd het begin 2017 nog even spannend, toen bleek dat dat de starterskorting op de grondprijs het jaar erop zou komen te vervallen. “Dat geld konden en wilden we niet missen. En dus moesten we alles vóór het eind van het jaar rond zien te krijgen. De vergunning, de architect- en aannemerskeuze, het ontwerp en de hypotheek. Ik heb in die tijd echt wel eens gedacht: waar ben ik aan begonnen?”

Precies één week voor het einde van het jaar wordt ook onder de laatste hypotheekakte een handtekening gezet. En kan de bouw beginnen. “Toen de grond eenmaal van ons was, hebben we daar wel even heel bewust een biertje op gedronken met elkaar.”

Bouwdepot

Bij het ondertekenen van de hypotheekakte krijg je toegang tot het geld van de hypotheeklening. Een deel van deze lening wordt, in het geval van een nog te bouwen woning, meteen gebruikt om de grond af te betalen. Het overige deel van de hypotheek stort de bank in een bouwdepot. Uit dit ‘potje’ betaal je de facturen voor de bouw.

Nieuwbouwhypotheek

Nationale-Nederlanden heeft een aantrekkelijke Nieuwbouwhypotheek. Hiermee profiteer je van een lagere hypotheekrente. Dit komt omdat je de rente betaalt die hoort bij één tariefklasse lager dan de tariefklasse van bestaande bouw.

Bekijk onze Nieuwbouwhypotheek

Bij Nationale-Nederlanden dien je deze declaraties gemakkelijk en snel in via de NN app of via mijn.nn. Ook handig: je kunt hier precies zien welke facturen je hebt betaald en hoeveel geld er nog in je depot staat.

Stappenplan

Geïnspireerd door het verhaal van Peter? Ons stappenplan helpt je verder:

1.Neem initiatief
Een CPO komt tot stand doordat een groep initiatiefnemers zich meldt bij de gemeente, óf doordat de gemeente zelf een oproep doet. Houd je oren en ogen dus open. Of trek, net als Peter en zijn vrienden, zelf de stoute schoenen aan.
2. Richt een vereniging op
Samen met jouw groep richt je een ‘rechtspersoon’ op, meestal in de vorm van een vereniging. De gemeente beschouwt je dan als formele gesprekspartner, je kunt gezamenlijke beslissingen nemen en opdrachten verstrekken aan bijvoorbeeld de architect.
3. Zoek een bouwbegeleider
Betrek een externe deskundige bij het project. Die heeft de juiste kennis en kunde, neemt papier- en regelwerk uit handen en zorgt ervoor dat jij als volwaardige projectontwikkelaar op kan treden. Inmiddels zijn diverse bureaus in Nederland gespecialiseerd in het begeleiden van CPO-projecten.
4. Kies een architect
Bij sommige plannen ligt het stedenbouwkundig ontwerp al klaar. In andere gevallen moeten jullie dit zelf nog maken. Een architect helpt hierbij. Van het verkavelingsplan tot het technisch ontwerp van de huizen. Meestal kies je samen één architect.
5. Omgevingsvergunning aanvragen en project aanbesteden
Als het ontwerp klaar is kan de omgevingsvergunning worden aangevraagd bij de gemeente. En gaan jullie op zoek naar een geschikte aannemer. De bouwbegeleider en architect helpen bij het onderhandelen over de beste prijs-kwaliteitsverhouding.  
6. Hypotheek aanvragen

Als de koopovereenkomst rond is, jullie een aannemer hebben gevonden én de vergunningen binnen zijn, kun je de hypotheek aanvragen. Die regelt iedereen individueel.

Onder bepaalde voorwaarden kun je de hypotheek al eerder aanvragen. Neem hiervoor contact op met je financieel adviseur.

Nationale-Nederlanden heeft een aantrekkelijke Nieuwbouwhypotheek. Zo profiteer je van een lagere hypotheekrente, omdat je de rente betaalt die hoort bij één tariefklasse lager dan de tariefklasse van bestaande bouw. Dit geldt voor de eerste rentevaste periode.

Zorg ervoor dat je ruim op tijd weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Bereken hier alvast je maximale hypotheek.

7. Bouwen maar!

Vaak heb je binnen het geschetste ontwerp nog volop keuzemogelijkheden. Een extra kamer of andere indeling van de keuken? Of overweeg je aanvullende energiezuinige maatregelen? Maak er duidelijke afspraken over met de aannemer. Hierna kan de bouw beginnen!

Bronnen: rvo.nl en bouwenineigenbeheer.nl


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen