Overlijdensrisicoverzekering oversluiten

  • Al vanaf een paar euro per maand
  • Makkelijk online af te sluiten
  • Alle stappen voor het oversluiten op een rij

Berekenen en aanvragen

De afgelopen jaren is de overlijdensrisicoverzekering goedkoper geworden. Het kan interessant zijn om je verzekering op te zeggen en een nieuwe af te sluiten. Hoe sluit je je overlijdensrisicoverzekering over? Bekijk het stappenplan voor het overstappen met een overlijdensrisicoverzekering.

Stappenplan voor overlijdensrisicoverzekering oversluiten

Stap 1: Bereken je premie voor je nieuwe overlijdensrisicoverzekering

Bereken eerst wat een nieuwe overlijdensrisicoverzekering kost. Vaak zijn verzekeringen goedkoper geworden, maar dat geldt lang niet voor alle gevallen.

Neem in je berekening ook de kosten voor advies en het afsluiten van de verzekering mee. Sluit je online een overlijdensrisicoverzekering bij ons af? Dan betaal je € 45,- voor het afsluiten van de verzekering. Je betaalt geen kosten voor advies. Kies je voor een onafhankelijke adviseur? Maak dan vooraf afspraken over de kosten voor het afsluiten (bemiddeling) en de kosten voor het advies.

Stap 2: Controleer wat er gebeurt met je oude verzekering als je opzegt

Sommige oudere overlijdensrisicoverzekeringen hebben een premiereserve. Dat betekent dat er een waarde wordt opgebouwd. In de voorwaarden lees je wat er met de premiereserve gebeurt als je de verzekering opzegt.

Bij sommige verzekeraars krijg je (een deel van) de premiereserve terug als je de verzekering stopzet. Je kunt er soms ook voor kiezen om je verzekering premievrij te maken. Dat houdt in dat je geen premie meer betaalt. Het verzekerd bedrag wordt dan wel lager.

Zeg trouwens je oude verzekering niet op voordat je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering hebt. Vooraf wordt er een verklaring van gezondheid gevraagd. Of moet je een medische keuring doen. Je kunt een hogere premie krijgen. Als je bijvoorbeeld een hoger risico voor je gezondheid hebt dan je leeftijdsgenoten. Weet je zeker dat je de nieuwe verzekering mag afsluiten? Zeg dan pas je verzekering op.

Stap 3: Heb je een losse verzekering of is het een onderdeel van een andere verzekering?

Heb je een losse overlijdensrisicoverzekering? Dan is deze eenvoudiger over te sluiten dan wanneer deze onderdeel is van een andere verzekering. Bijvoorbeeld als je een overlijdensrisicoverzekering hebt bij je beleggingsverzekering of spaarhypotheek. Is dat laatste het geval? Dan kun je het beste advies inwinnen bij een onafhankelijk adviseur.

Stap 4: Is je verzekering gekoppeld aan een hypotheek of andere lening?

Als je je ORV koppelt aan een hypotheek of andere lening krijgt de geldverstrekker het verzekerd bedrag. De geldverstrekker noemen we dan pandhouder. Vaak is dit de hypotheekverstrekker of bank. Wil je de verzekering opzeggen of aanpassen? Dan heb je vooraf toestemming nodig van je pandhouder. Die kan hiervoor voorwaarden stellen.

Stap 5: Is de begunstiging aanvaard?

De begunstigde kan de uitkering van de ORV accepteren. Dat noemen we een aanvaarde begunstiging. Dat komt bijvoorbeeld voor als de verzekering een onderpand is van een onderhandse lening. Wil je de verzekering opzeggen of aanpassen? Dan heb je vooraf toestemming nodig van de aanvaarde begunstigde.

Stap 6: Maak een overzicht van de kosten en neem een beslissing

Zet alle informatie op een rijtje. Pas dan weet je of overstappen voor jou voordelig is.

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? 

ORV bij een hypotheek 

Ga je een huis kopen? Dan is dat waarschijnlijk een van je grootste aankopen ooit. En, je betaalt flink wat jaren de lasten voor de hypotheek. In die jaren kan er veel gebeuren. Daarom sluiten mensen bij een hypotheek vaak een ORV af. En soms is het zelfs verplicht. 

Overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek

ORV bij een huurwoning 

Je woont met je partner of je gezin in een huurhuis. Jullie kunnen samen de huur en andere vaste lasten betalen. Maar is dat nog steeds zo als jij of je partner overlijdt? Met een ORV bied jij je nabestaanden financiële zekerheid. 

Overlijdensrisicoverzekering bij huurwoning

ORV voor je kind(eren) 

Je wilt het beste voor je kinderen. Met een overlijdensrisicoverzekering krijgen je kinderen een bedrag. Zodat er geen financiële zorgen zijn als jij of je partner overlijdt. 

Overlijdensrisicoverzekering voor je kind

Lees ook meer over een overlijdensrisicoverzekering bij een lening. Of lees meer over een overlijdensrisicoverzekering afsluiten als je zzp'er bent. 

Zelf overlijdensrisicoverzekering oversluiten of via een adviseur?

Je kunt kiezen om je overlijdensrisicoverzekering zelf online af te sluiten of via een adviseur. Liever met een adviseur? Neem contact op met je adviseur van Nationale-Nederlanden. Of zoek een onafhankelijk adviseur.

Andere informatie over de overlijdensrisicoverzekering


Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand. Met korting als je niet rookt.

De kosten

ORV van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Verklaring van gezondheid

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts of internist.

Meer over de verklaring van gezondheid

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Toets # 3 voor contact over de Overlijdensrisicoverzekering

Wil je advies?

Vind je adviseur

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.